Prethodni članak
Sljedeći članak

Agencija Moody's diže kreditni rejting Hrvatske na povijesnu razinu. Marić: To je šlag na tortu'


Agencija Moody's objavila je da će sredinom srpnja revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine nakon što i formalno dobijemo potvrdu za ulazak u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić je pozdravio tu objavu naglasivši da je u pitanju povijesno najviši rejting naše zemlje. Na vijest je reagirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twiteru.

"Agencija Moody's objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke #Ecofin 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić na današnjoj je konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo tom najavom te je dodatno pojasnio. - Pozitivna objava kojom oni najavljuju da će u slučaju i formalne odluke na Vijeću ministara financija EU-a 12. srpnja i formalne potvrde ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023., praktički već taj tjedan dižu hrvatski kreditni rejting za dva stupnja. I to bi bio prema Moody'su povijesno najviši rejting. Ovo je jako dobra vijest koja dolazi kao svojevrsni šlag na tortu ili točka na I svega onog što smo kao vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli kao nešto od prioriteta i ciljeva, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u Eurozoni - rekao je ministar Marić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook