Prethodni članak
Sljedeći članak

A SVE ZBOG „TRI MAJMUNA“ : "Zaratili" portal Index.hr i HDZ

HDZ je najavio pravne korake protiv indexa


Najčitaniji hrvatski i portal i najjača parlamentarna stranka u državi, HDZ, od danas su u "ratu". Budući da je riječ o političkoj organizaciji koja ima više stotina tisuća članova i pristaša i portalu koji posjete mjeri u milijunima, možemo govoriti o srazu Titana.

Danas je na naslovnici Indexa,naime,postavljen pop-up s pitanjem "Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!" Ponuđeni odgovori bili su "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovjek". Pitanje je odmah diglo veliku medijsku prašinu.

HDZ je Indexovu podršku riječkom kafiću Three Monkeys, koji ne želi uslužiti HDZ-ovce, nazvao izljevom mržnje te najavio pravne korake. 

„Danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje kojoj smo proteklih dana izloženi kao građani samo zbog političke pripadnosti. Pritom, važno je napomenuti da ne reagiramo iz osjećaja povrijeđenosti ili osobne pogođenosti ovakvim uvredama i diskvalifikacijama zbog našeg političkog opredjeljenja.

Nakon 10-dnevnog javnog prešućivanja govora mržnje ugostitelja iz „Tri majmuna“, uslijedio je novi čin diskriminacije prema članovima i simpatizerima jedne političke stranke. Ako izostaje šira društvena reakcija na takve i slične izljeve mržnje i isključivosti, oni se sutra mogu dogoditi i nekome drugomu. A to nije ispravan odabir za društvo koje želimo graditi kao moderno, kulturno, napredno, uključivo i tolerantno.

S obzirom na to da je u zabranjeno korištenje audio i/ili audiovizualnih medijskih usluga za poticanje mržnje ili diskriminacije na osnovi političkog ili drugog uvjerenja, očekujemo odgovarajuću reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva, a Hrvatska demokratska zajednica će poduzeti odgovarajuće pravne korake", stoji u statusu HDZ-a.

HDZ-ovi pristaše nanizali su brojne komentare ispod objave u kojoj HDZ proziva Index za širenje govora mržnje, dok su „Indexovci“ žestoko uzvratili. Uslijedila je i osuda HDZ – ova zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera koji je postupak Indexa nazvao „degutantnim i sramotnim“. Mladi političar nije dugo čekao odgovor osnivača Indexa Matije Babić koji je Resslera prozvao „polutrajnim uhljebnikom iz trećeg ešalona“.

Čekamo novu „rundu“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook