Prethodni članak
Sljedeći članak

55. Festival kajkavskih popevki ispunio očekivanja i organizatora i publike

Naš novinar Željko Slunjski napisao je osvrt o održanom koncertu


Na sinoćnjem koncertu 55. Festivala kajkavske popevke Štefice nisu imale sreću. Veselile su se što su dobile svoju popevku, iz pera vrbovečkog dečka Hrvoja Herčeka, ali domaći dečko Ivan Benc nije izašao na pozornicu. Naime, nastup je otkazala prateća vokalna skupina Kirjales zbog smrtnog slučaja u obitelji jedne od članica. „Vesela vdovica“ Tanja Mršić na vrijeme se snašla. Umjesto Duška Modrinića, koji je otkazao nastup zbog kazališne predstave, „uskočio“ je Ronald Braus i zamjena se pokazala - boljom od originala!

 

 


Zbog korone prorijeđena publika, koja je imala sreću biti u dvorani, uživala je u odabranim popevkama i valja čestitati organizatoru, Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, na odlično obavljenom poslu obilježavanja festivalskoga jubileja, posebice umjetničkome ravnatelju, dirigentu Siniši Leopoldu. Tek na večeri za izvođače, u „Preši“ na brijegu iznad Krapine, mogao se opustiti, čemu su pridonijele odlično raspoložene Koprivničanke „Cure iz centra“. Uzela je svaka svoj instrument i pjesma je počela!

 

Koncert u dvorani pratio je aktualni ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a predsjednik Republike, kao pokrovitelj festivala, poslao je na slavljenički koncert svojega izaslanika, posebnog savjetnika za kulturu, Zdravka Zimu.

 

Tijekom koncerta i glumac Denis Bosak iz Poznanovca imao je svoj trenutak, kazivanjem odabranih kajkavskih stihova. Publika, premda malobrojna, nije štedjela dlanove. Svima se pljeskalo, posebice prvome sudioniku Bojanu Jambrošiću, koji je odmah po izvođenju popevke odjurio na - svadbu. Posel je posel, rekao je.

 

Inače, Međimurci su na ovom festivalu bili brojno zastupljeni i briljirali su, posebice spomenuti Bojan i tenor Filip Hozjak, Đuka Čaić je već legenda, etno duo Goga i Željko, sjajni Mirko Švenda Žiga i Scifidelity orchestra.
Ni slavljenički festival nije prošao bez sudjelovanja krapinskih „Iliraca“ koji su se odlično snalazili u nastupu, gotovo bez ijedne prethodne probe!? Ugodno je iznenadio skladateljski debitant, rođeni Varaždinac Mario Božić, inače umjetnički voditelj klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice iz Splita, čiju je popevku „Pod drevom senja drvena hiža“ maestralno otpjevala Nina Kraljić, nekad učenica iste Glazbene škole u Varaždinu u kojoj je Mario učio obou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook