Prethodni članak
Sljedeći članak

50. BRANJE GROJZDJA: 'Vedar duh Pregračana će pomoći da se sve dobro odradi'

Na Trgu Gospe Kunagorske održano je predstavljanje knjige „Branje grojzdja – retrospektiva“, čime je ujedno počela manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi


U Pregradi, na Trgu Gospe Kunagorske održano je predstavljanje knjige „Branje grojzdja – retrospektiva“, čime je ujedno počela manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi, kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa, a koja će trajati do 26. rujna. U nešto manjem obujmu, ovaj veliki jubilej proslavit će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uputa Stožera civilne zaštite RH.

 

Gradonačelnik Marko Vešligaj rekao je kako je veoma radostan što ova pregradska manifestacija slavi okrugli jubilej. – Kompletni program smo s 20-ak aktivnosti prilagodili svim epidemiološkim mjerama, a nadam se da će nas vrijeme poslužiti da dostojno obilježimo 50. obljetnicu unatoč situaciji s kojom smo suočeni – istaknuo je gradonačelnik. Rekao je kako je ova manifestacija jedan od simbola Pregrade. – Po njoj smo poznati diljem Hrvatske i Slovenije. Nažalost, ove godine nema najpoznatijeg dijela, povorke berača i beračica, nema niti velikih koncerata na koje su dolazili brojni posjetitelji iz cijelog Hrvatskog zagorja, no bit će prilika da se ove godine prisjetimo svega onoga što se dogodilo u prošlosti te da neka druga događanja, poput onih kulturnih i sportskih sada budu istaknutija – objasnio je Vešligaj dodajući kako veliki doprinos organizaciji manifestaciji daju pregradske udruge i institucije. – Vedar duh Pregračana će pomoći da se ove godine sve dobro odradi, a sljedeće godine se Branje grojzdja vraća u punom sjaju – objasnio je.

 

Što se tiče monografije, rekao je da je ona pregled aktivnost koje su se događale proteklih 50 godina. – Ideja je krenula od Društva za poljepšanje Pregrade tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a manifestacija je započela 1971. godine – rekao je Vešligaj dodajući kako monografija sadrži mnogo slika, zanimljivih tekstova o tradiciji uzgoja vinove loze, o preradi grožđa. – Ponosni smo na monografiju i hvala svima koji su dali svoj doprinos jer je Branje grojzdja najveselija i najpoznatija manifestacija – naglasio je.

 

Urednica monografije Petra Vdović, rekla je kako joj je bila čast pripremati monografiju. – Kao Pregračanka sam odrasla uz ovu manifestaciju i pratim ju od malih nogu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo pripremiti ovako velik projekt. S pripremom smo počeli već prošle godine, nakon prošlogodišnje manifestacije kada smo počeli prikupljati materijale i kada smo pozvali Pregračane da nam dostave fotografije i priče s prijašnjih manifestacija – objasnila je Vdović dodajući kako fotomonografija ima 266 stranica. – Htjeli smo obuhvatiti povijest i razvoj manifestacije kroz godine te napraviti jedinstveno djelo satkano od života Pregračana i Pregračanki. Monografija ima tri poglavlja, počinjemo s poviješću, u sredini je fotoalbum, a onda kreće Branje grojzdja kakvo je danas – objasnile je urednica dodajući kako se nada da će Pregračani prelistati ovo djelo i pronaći svoje lice u njoj.

 

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek rekla je kako je rujan pun manifestacija kojima se slave zagorski narodni običaji. – Iz narodnih običaja i tradicije došlo je do prepoznatljive manifestacije. Manifestacija Branje grojdzja slavi velik jubilej, a poznata je ne samo u županiji već i šire. Nju svake godine posjeti velik broj sudionika i posjetitelja. Ovom manifestacijom slavimo zagorsku berbu grojzdja na pitomim zagorskim bregima u rujansko vrijeme, a znamo da su Zagorcima berbe važni događaji – istaknula je Petek i dodala da je manifestacija nudi i pregršt događanja koja imaju poveznicu s berbom grožda, ali kako i sa svime onime kako se u Zagorju živi. Čestitala je svima koji su u ovih 50 godina doprinijeli da manifestacija živi, raste i da se razvija. – Pregračanima i Pregračankama želim da i ove dane koji su pred nama i svim posjetiteljima provedu što ugodnije i zabavnije, ali i što sigurnije– rekla je zamjenica župana.

 

Nakon predstavljanja knjige, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i direktorica TZP Srce Zagorja Karolina Hostić uručili su zahvalnice dugogodišnjim sponzorima te osobama koje su sudjelovale u organizaciji manifestacije proteklih godina. Također, s obzirom da nije održana svečana sjednica u prigodi Dana grada Pregrade, podijeljena su i javna priznanja zaslužnim građanima i građankama Grada Pregrade za 2019. godinu. Zahvalnice Grada Pregrade dodijeljene su Vandi Bilinski, Željku Kaučiću, Matiji Krizmaniću, Mirjani Šurbek, Denisu Buriću, Vatrogasnoj postrojbi DVD Benkovo, Vatrogasnoj postrojbi DVD Stipernica, Vatrogasnoj postrojbi DVD Pregrada, Vatrogasnoj postrojbi DVD Vinagora i Udruzi hrvatskih branitelja Pregrada. Diplome Grada Pregrade dodijeljene su Krunoslavu Martinku i Nedžbiju Ismailiju, a plaketa Grada Pregrade Lovačkom društvu „Kuna“ Pregrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook