Prethodni članak
Sljedeći članak

3. MathTrek Krapinsko-zagorske županije


Udruga MathKaj organizirala je u Kumrovcu 3. MathTrek Krapinsko-zagorske županije. MathTrek originalna je ideja udruge MathKaj, a zamišljen je kao rješavanje zadataka iz matematike u prirodi, obilazeći pripremljene stanice koristeći orijentacijsku kartu. Cilj je popularizacija matematike, razvijanje kreativnosti, logičkog zaključivanja, njegovanje timskog rada, druženje u prirodi uz matematiku. Mogućnost sudjelovanja imali su učenici 6., 7. i 8. razreda, a obilazak stanica bio je moguć jedino u paru. Učenici su na početku dobili kartu Kumrovca na kojoj su bile označene stanice, a oni su morali dogovoriti strategiju obilaska stanica, kao i sam pronalazak stanica. Na svakoj stanici nakon točnog rješenja zadatka dobiven je žig na akreditaciju uz maksimalno 3 pokušaja. Vrijeme obilaska svih stanica bilo je ograničeno na 2 sata, a pobjednik je onaj koji u najkraćem vremenu ima najviše točno riješenih stanica.

Organizacijski odbor čine: Andreja Drašković i Dragica Šalković (OŠ Ljudevit Gaj, Krapina), Vesna Kunštek (OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli), Tanja Turk i Viktorija Dimec Bračun (OŠ Krapinske Toplice), Silva Lončarić (OŠ Đure Prejca, Desinić) i Ančica Slaviček (OŠ Lijepa naša, Tuhelj).

Sudjelovala su 132 učenika iz sljedećih osnovnih škola: OŠ K. Šandora Gjalskog, Zabok, OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli, OŠ Ante Kovačića, Zlatar, OŠ „Ljudevit Gaj“, Krapina, OŠ Đure Prejca, Desinić, OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Krapinske Toplice, OŠ Marija Bistrica, OŠ Donja Stubica, OŠ Janka Leskovara, Pregrada, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, OŠ Augusta Cesarca, Krapina, OŠ Lijepa naša, Tuhelj, OŠ Pavao Štoos, Kraljevec na Sutli i Centar izvrsnosti Krapina. U samoj organizaciji i provođenju sudjelovala su 26 volontera (12 učitelja/profesora matematike, 1 učiteljica Informatike, 1 učiteljica povijesti, 2 maturantice – pobjednice 1. Mathtreka, 8 studenata (od toga 5 studenata iz matematike), 2 supružnika članica udruge MathKaj). Medalje pobjednicima dijelile su prošlogodišnje pobjednice Ena Šimunović i Ivana Klasić iz Krapine.

MathTrek je otvorila direktorica Turističke zajednice Vu plavem trnaci gđa. Ramona Mačefat Muranić, a sve okupljene riječima dobrodošlice pozdravila je ravnateljica OŠ Josipa Broza, Kumrovec, gđa. Maja Preglej.

 Poredak:

6. razred

1.

Lara Hrvoj i Josip Krleža

Centar Izvrsnosti Krapina

2.

Mihael Fruk i Patrik Halužan

OŠ Lj. Gaj Krapina

3.

Fran Krajnović i Matija Grabušić

OŠ K. Š. Gjalskog Zabok

7. razred

1.

Leon Bajcer i Matej Salopek

OŠ Lj. Gaj Krapina

2.

Sara Koprivnjak i Lorena Tkalec

OŠ Lijepa naša, Tuhelj

3.

Marta Lisak i Hana Martinić 

OŠ Donja Stubica

8. razred

1.

Klara Kurko i Helena Krsnik

OŠ J. Leskovara Pregrada

 

2.

Maja Franc i Kaja Mišak

OŠ A. Cesarca Krapina

 

3.

Lorena Smrekar i Helena Sambol

OŠ Lj. Gaj Krapina

 

Predsjednica udruge MathKaj  prof. Ančica Slaviček, zahvalila je sponzorima a to su: Krapinsko-zagorska županija, Općina Tuhelj, Carnet i Decra, kao i DVD-u Kumrovec ''čiji su članovi postavili klupe i stolove na stanice, općini Kumrovec, muzeju Staro selo Kumrovec,  OŠ Josipa Broza Kumrovec koji su nam ustupili svoje prostore za provođenje MathTreka besplatno, svim volonterima, te roditeljima i učenicima koji su izjavili da im je bilo: “prekrasno, zanimljivo, nezaboravno i da jedva čekaju sljedeći MathTrek“.   Na kraju moram reći da smo svi bili presretni što se nakon tri godine ponovo možemo družiti, boraviti u prekrasnoj kumrovečkoj prirodi i rješavati matematičke zadatke. Jer matematika je lijepa, ona nas zabavlja, povezuje, istinita je, složena, a opet jednostavna, ona nas uči razmišljati i zaključivati.'' – rekla je Slaviček.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook