Prethodni članak
Sljedeći članak

12 novih slučajeva zaraze, uveden broj 113 zbog situacije s koronavirusom

Održava se presica Nacionalnog stožera KZŽ


12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom te je zasad zabilježeno 81 slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Među njima je osam liječnika iz Zagreba, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji i to su zatajili. Ministar zdravstva na presici Nacionalnog stožera objavio je kako je dosad napravljeno 1205 testiranja na koronavis. – Epidemiološka situacija u Europi nije dobra – rekao je Beroš. Ravnateljica dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kako novi slučajevi imaju blažu bolničku sliku. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za Javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je aktiviran broj 113 na koji se telefenom mogu javiti svi oni koji imaju pitanja vezana za koronavirus. Rečeno je kako je broj 112 i dalje aktivan za sve hitne slučajeve, te da ima dovoljno volontera koji će pomoći građanima preko telefona. Rečeno je kako je Hrvatski crveni križ organizirao brojeve na koje mogu nazvati svi oni koji imaju psihosocijalnu pomoć vezanu oko situacije s koronavirsom, a naglašeno je kako je Hrvatski crveni križ u suradnji s županijskim organizacijskim napravio organizirao pomoć za starije i nemoćne, kao i izradio letke oko informiranja javnosti oko koronavirusa. Ministar zdravstva rekao je kako se ne očekuje naglo povećanje broja oboljelih.

Rečeno je i kako je policija zabilježila 749 prijava vezano uz kršenja samoizolacije, a ustvrdilo se da je u 132 slučajeva bilo krršenja.

Ministar Beroš rekao je kako su se pojavile informacije da su se na tržištu pojavile tzv. kućni testovi na koronavirus. - Apeliram da se oni ne kupuju jer je upitna njihova vrijednost. Takvi testovi mogu biti kontraproduktivni - istaknuo je Beroš ponavljajući još jednom postupak, a to je da ako netko osjeti simptome ili je bio u kontaktu s nekim tko ima koronavirus da kontaktira telefonski liječnika obiteljske medicine ili dežurnog epidemiologa, a nakon toga će stručnjaci ustvrditi je li potrebno testiranje na koronavirus i ići će se u daljnju proceduru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook