Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici sudjelovali u edukaciji u sklopu Festivala tolerancije


U ponedjeljak 28. ožujka 2022. učenici 7.b razreda Osnovne škole Veliko Trgovišće su sudjelovali  u online izdanju edukacijskog programa Film i diskusija u sklopu Festivala tolerancije. Tema je razgovora bila integracija izbjeglica u društvo.

Festival tolerancije jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja već 15 godina bogatim programom (filmskim projekcijama, obrazovnim i filmskim radionicama, diskusijama) angažirano vrši edukaciju o društvenim problemima današnjice, promičući kulturu nenasilja i demokracije, tolerancije i inkluzijete jasno progovara o navedenim temama. Edukacija mladih je prepoznata  kao ključni dio razvoja demokratskog društva, posebice u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi. Na edukacijskim programima dosad je sudjelovalo preko 30.000 učenika. Edukativne programe Festivala preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Program Film i diskusija obraća se primarno mlađoj populaciji, učenicima viših razreda osnovnih škola te srednjoškolcima tijekom cijele godine. Od njegova pokretanja 2016. godine do sad održan je u više od 20 gradova diljem Hrvatske te je u njemu sudjelovalo preko 3.500 učenika. Od 2018. programi posvećeni položaju izbjeglica te njihovoj integraciji u društvo provode se u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

Učenici 7. b su prije sudjelovanja u razgovoru i predavanju gledali film o iskustvu mladića iz Sirije koji je dobio azil u Hrvatskoj. Uz predstavnike i organizatore programa i festivala u razgovoru su sudjelovali glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska Jan Kapić koji je ukratko predstavio rad udruge UNHCR te dao statistički i povijesni okvir temi izbjeglištva, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice Dajana Ravlija te šesnaestogodišnja Nagham iz Sirije koja je govorila o svojem izbjegličkom iskustvu, dosadašnjim iskustvima u susretu s vršnjacima iz Hrvatske i Austrije te odgovarala na pitanja učenika.

Sudionici su imali prilike čuti s kojim se sve teškoćama i problemima susreću izbjeglice, predstavljene su im udruge UNHCR i Isusovačka služba za izbjeglice, naučili su objasniti nove pojmove poput „izbjeglica“, „integracija“, „tolerancija“. Svi su sudionici programa zajednički zaključili kako svaki čovjek, bez obzira na vjeru, boju kože i nacionalnost ima pravo na osjećaj sigurnosti i toplinu doma, pojasnili su učitelj hrvatskog jezika Tin Krznar i pedagoginja Petra Vuković iz OŠ Veliko Trgovišće.

Još članaka iz "Veliko Trgovišće"

Facebook