Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski dvorac proglasili NAJROMANTIČNIJIM na svijetu

Kinezi su proglasili dvorac Trakošćan jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu. Upravo u taj bednjanski kraj mnogi dolaze kako bi obnovili svoje vjenčane zavjete. Za njima ne zaostaju ni Japanci.


Kinezi su proglasili dvorac Trakošćan jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu. Upravo u taj bednjanski kraj mnogi dolaze kako bi obnovili svoje vjenčane zavjete. Za njima ne zaostaju ni Japanci.

Ni Dalmacija, ni otoci, ni Istra, ni ijedan drugi dio Lijepe naše ne mogu nadmašiti romantičnost sjevera Hrvatske, tako barem tvrde Azijci koji bednjanski kraj biraju za sklapanje ili obnovu vjenčanih zavjeta, i to upravo dvorac Trakošćan.

Čini se kako smo samo mi zaboravili na njegovu ljepotu jer posjet domaćih turista opada dok stranih vrtoglavo raste.

Doista, samo pogled na ovaj dvorac razoružava, stoga nije začuđujuća nijedna njegova laskava titula.

Stoga, zakoračivši u ovaj dvorac, bez sumnje zakoračite u autentični život plemstva. No put do današnjeg izgleda bio je dug. Dvorac je nastao u 13. stoljeću kao utvrda. Prvi vlasnici nisu zabilježeni. One koje pamtimo su grofovi Celjski, ali najznačajniji gopodari su, dakako, obitelj Drašković, u čije je ruke Trakošćan došao u drugoj polovici 16. stoljeća.

No kada su prošle ratne opasnosti, dvorac je mogao dobiti isključivo rezidencijalnu funkciju. Preuređen je kao i okoliš, napravljeni su umjetno jezero i perivoj.

Na prvom katu obitelj je provodila najviše vremena. Tu stoga možemo vidjeti blagovaonicu, spavaću sobu, dnevni boravak, salone za odmor i čitanje te slikarski atelje grofice Julijane Erdody Drašković.

Među najstarijim namještajem je upravo ovaj komad, renesansna škrinja iz 16. stoljeća. No šetajući dvorcem možemo vidjeti razvoj stila od tog razdoblja pa do sredine 20. stoljeća, kada grofovi, u suton Drugog svjetskog rata, napuštaju dvorac. Ipak najviše je namještaja iz doba preuređenja, dakle sredine 19. stoljeća.

Do spomenute 1944. godine, oni trajno napuštaju dvorac i odlaze u Austriju. Kako bilo, zaboravljeni neće biti, jer u zalog su nam ostavili mnogo toga, počevši s ovim, zaista, posebnim dvorcem, čiji najbolji dani zasigurno tek dolaze, pročitajte više i pogledajte više na Dnevnik.hr

Još članaka iz "Turizam"

Facebook