Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Legendarni reporter stigao u Zagorje i ostao u šoku: "Nevjerojatno!"


Legendarni hrvatski novinar, televizijski urednik i reporter Mladen Stubljar, koji je odgojio generacije i generacije novinara, ali i desetljećima svojim strastvenim pristupom oduševljavao brojne gledatelje Hrvatske televizije, stigao je jučer u Zagorje.

Dok ga neki pamte kao urednika središnjeg Dnevnika Hrvatske televizije, te kasnije kao ratnog reportera, većem broju generacija najpoznatiji je po svom gotovo četvrt stoljeća dugom energičnom angažmanu u popularnoj emisiji Plodovi zemlje.

Iako je u sada u mirovini, jedna vijest koju je pročitao na portalu Zagorje.com nije mu dala mira i morao je, kaže, osobno doći i uvjeriti se da je sve ono što smo napisali najprije u članku OVDJE, a potom i u drugom OVDJE, istina.

Naime, riječ je o našim tekstovima o prvom masliniku u Hrvatskom zagorju kojeg je u Kozjaku Začretskom, kod Svetog Križa Začretja, zasadio zagorski poljoprivrednik Miro Mraz, a koji je već ove godine napravio i prvo zagorsko maslinovo ulje u povijesti.

-Ja sam cijelo vrijeme mislio da je to neka zezancija, špelancija, tipa Zagorske mornarice. Naime, već godinama znam za onu prvoaprilsku šalu koju je prije šest godina objavio Zagorje.com o maslinama u Zagorju i znali smo se u društvu smijati kako je to dobra zezancija. I godinama se to lagano pripovedalo, tu i tamo sam znao iznova načuti za tu zafrkanciju. I kako sada, od kad sam u mirovini, surađujem s časopisom Maslina, onda me je moja urednica Meri Šilović nazvala kad je vidjela prilog na televiziji da u Zagorju ima maslina i moram priznati da nisam u to vjerovao i dalje sam mislio da je šala. Sve dok sad prije par tjedana nisam vidio na Zagorje.com da je čovjek koji je posadio masline u Zagorju napravio od njih i prvo ulje. I vidim fotografije ulja na tanjuru, vidim ozbiljan, autorski potpisan tekst, vidim fotografiju djeteta koje bere masline... I onda sam pomislio, pa sad to valjda nije zezancija. I kad sam vam poslao mail i vi ste mi dali kontakt od Mire Mraza, čuo sam se s njim, pitao jesu li masline tamo, on mi je rekao da jesu i rekoh, ok, zovem urednicu i idem sad napraviti reportažu o tome - ispričao nam je Stubljar.

.

No, priznao nam je kolega Stubljar, i dalje je u njemu tinjao tračak sumnje.

- Svašta sam u svojoj karijeri doživio i vidio, ali ovo... Masline u Zagorju...? Moram vam priznati, čak i sad kad sam se vozio iz Zagreba prema Zagorju, još uvijek mi je bilo na pameti da je možda ipak sve to neka zafrkancija. Dobro poznam Zagorce, njihov dobar smisao za humor, a poznam i neke članove Zagorske mornarice, koja ima središte u Svetom Križu Začretju, gdje je postavila i prvi zagorski svjetionik... Tako da me ne bi nimalo iznenadilo da sam po dolasku ovdje naišao na smijeh i šalu o maslinama. I još kad sam stigao, Miro me dočekao s autom na kojem je registracija "KR MASLINA". Tad mi je još više sve to izgledalo kao zafrkancija. Dođemo do njegove kuće, pitam gdje su masline, on mi ih pokaže, rekoh, dobro, znači ipak su tu - uz smijeh nam je prepričao legendarni Mladen Stubljar.

No, ono što ga je šokiralo možda još više od samih maslina, bila je kvaliteta ulja. -Nevjerojatno. Ovo su prve kontinentalne masline u Hrvatskoj i to kod čovjeka, koji se ironično preziva Mraz. Mraz sadi masline u Zagorju. I to vrlo uspješno. Nevjerojatno, on je ove godine, što me je fasciniralo, dobio ulje, kojeg sam upravo malo prije kušao. To je mlado maslinovo ulje, identično kao i sve one istarske divote koje sam prije tjedan dana u Vodnjanu, na ISTRAVIRGIN Festivalu isto tako kušao - pohvalio je legendarni hrvatski novinar Mladen Stubljar ulje našeg prvog zagorskog maslinara Mire Mraza.

I nakon što je Stubljar odradio svoj reporterski posao, zamolili smo ga da ekskluzivno za Zagorje.com odradi u svom prepoznatljivom stilu jedan kratki video-izvještaj s terena, kao što je to nekad radio za Plodove zemlje.

Kao i uvijek, Stubljar je bez ikakve pripreme, spontano, u dahu briljirao pred našom amaterskom kamerom na mobitelu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Još članaka iz "Turizam"

Facebook