Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Babičini recepti, 9.epizoda otkriva recepte za šeničnjaču i digane štruklje Brankice Hegeduš iz Konjščine


Šetnju babičinim receptima po Zagorju, Mario Krog nastavio je u Konjščini, maloj općini u središnjem dijelu županije, s poznatom povijesnom utvrdom Stari grad i brojnim drugim kulturnim dobrima. U Turnišću ga je dočekala Brankica Hegeduš.

Najdraži recept pokojnog supruga
Brankica se u obitelj Đure Hegeduša udala kao kći Drageca i Verice Šipek. Imaju troje djece, kćeri Anđelku i Draženku te sina Marija. Rado Brankica za svoje četvero unučadi, Marka, Ivana, Filipa i Emu, priprema recepte kojih se sjeća još iz svog djetinjstva. – Siromaštvo je vladalo, ne samo pri nama, nego u cijelom Zagorju, pa se kuhalo i pripravljalo ono kaj smo doma imeli – prisjetila se Brankica. Otkrila je ovom prilikom i da joj je šeničnjača jedan od najdražih recepata, koje priprema i dan danas. – Šeničnjača je zamenila i kolač i kruh, a to je najviše voljel jesti moj pokojni muž, pa sam to furt pekla, a si teri su probali povedali su da im je jako fina – priča Brankica, koja je svoga supruga Đuru upoznala kad je imala svega 13 godina- Živjeli su skupa 40 godina, a upravo njemu u spomen otkrila je i recept za popularnu šeničnjaču.Slavni digani štruklji
Osim pripremanjem finih kolača, Brankica se rado bavi i vrtom i cvijećem, pa je oko njezine kuće uvijek sve puno rožica. Brojne je recepte Brankica 'pokupila' i od svoje svekrve u Kutini, gdje je puno godina živjela. – Pri Hegedušima su se furt jeli digani štruklji, a kad sam se vrnula v Konjščinu, čula sam da se i tu delaju takvi. Njima se uvijek svi veseliju – kaže Brankica, koja je i ovaj recept otkrila. Baš kao i ovog puta, kod oko Brankičinog stola za ručkom se rado okupi cijela obitelj, a ovom prigodom priključile su se i grofice iz Udruge grofovije Konjski. Pripremila je Brankica puni stol delicija: zelje s buncekom, pečeni čuček s domaćim mlincima, štruklji, gibanice… Svi su zapravo jedva dočekali da probaju njezina jela, a Brankica je kaže, najsretnija kad vidi cijelu familiju na okupu.Šeničnjača  (vrijeme pripreme oko 40 minuta)

0,5 kg glatkog brašna
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
2 dcl vode

Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Malo deblje razvaljajte te spikajte vilicom. Pecite na 180°C oko 25 minuta.

Digani štruklji (vrijeme pripreme: oko 2 sata)

2 dcl mlijeka
1 svježi kvasac
malo šećera
0,5 kg glatkog brašna
3 žlice šećera
1 jaje
1 žlica svinjske masti

Nadjev
40 dkg svježeg sira
2 žlice šećera
1 žličica soli
2 jaja
par žlica svinjske masti

Pripremite malo mlijeka, šećer i svježi kvasac te ostavite da se digne. Zatim umijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata. Ponovo premijesite tijesto te ga ostavite da se diže još pola sata. Za nadjev pomiješajte sve sastojke. Tijesto razvaljajte i na njega stavite nadjev. Zarolajte te izrežite štruklje. Na lim za pečenje stavite puno masti i umočite izrezane štruklje. Pecite na 180°C oko 30 minuta.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook