Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubičke Toplice: Vodama će upravljati 'Dobre vode'

Prema novim odredbama Zakona o vodama koji stupa na snagu početkom iduće godine, lokalni vodovodi morat će se uključiti


Prema novim odredbama Zakona o vodama koji stupa na snagu početkom iduće godine, lokalni vodovodi morat će se uključiti u veće vodoopskrbne sustave ili će lokalne jedinice morati osnovati vlastita poduzeća kako bi legalizirali vodovode i upravljali njima.

Općina Stubičke Toplice odlučila se za ovu drugu soluciju, pa je tako na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donesena odluka o osnivanju trgovačkog društva za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda. Poduzeće će se zvati «Dobre vode», prema imenu izvorišta na Sljemenu s kojeg se opskrbljuje lokalni vodovod Pila–Strmec. Taj vodovod trenutno opskrbljuje oko 700 kućanstava s područja općine i to kvalitetnom vodom.

Povećanje cijene tek nakon legalizacije

- Voda je kvalitetna, redovito je kontroliramo, svakih 15 dana i to na samoj mreži ali i na izvorištu. Kupili smo i dva jutra okolnog zemljišta, odnosno šume, kako bi ogradili i osigurali taj prostor i jednostavnije upravljala vodovodom, odnosno izvorištem - rekao je načelnik Stubaka, Vladimir Bosnar.

Dodao je kako vodovod uglavnom posluje pozitivno te za sada nema razloga za povećanjem cijene vode. Ipak, legalizacijom vodovoda cijena vode za krajnjeg korisnika povećat će se jer će se morati plaćati PDV, razne naknade i koncesija koji se sada ne plaćaju. Poručio je kako će cijena vode za korisnike lokalnog vodovoda i dalje biti znatno jeftinija od cijene vode korisnika Zagorskog vodovoda.

Upravo zbog tih povoljnosti, pojedine je vijećnike interesiralo postoji li mogućnost proširenja lokalne vodovodne mreže i priključenje drugih stanovnika na taj vodovod, te mogućnost svojevrsne naknade stanovnicima koji plaćaju skuplju vodu iz Zagorskog vodovoda. Prema riječima načelnika Bosnara bilo bi vrlo teško i financijski vrlo zahtjevno spomenutu lokalnu mrežu proširivati sada na cijelu općinu.

- No, postoji ideja da napravimo spoj pa da u slučaju kvarova ili nestašica, postoji mogućnost da se u sistem lokalnog vodovoda pusti voda Zagorskog vodovoda i obratno. To je tek mogućnost o kojoj razmišljamo i o kojoj moramo razgovarati i dogovarati se - rekao je Bosnar. Inače, temeljni kapital trgovačkog društva za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda «Dobre vode», činit će vrijednost lokalnog vodovoda koja je procijenjena na 22 milijuna kuna.

Proširenje poslova

- Odlučili smo se na osnivanje svojeg poduzeća kako nam sutra nitko ne bi mogao oduzeti naš vodovod. Osim toga pri kraju smo s gradnjom kanalizacije na području općine, te će nam osnivanje ovog poduzeća omogućiti da sami upravljamo njome - doznajemo od načelnika.

Jedna od posebnosti ovog poduzeća koje će se osim vodoopskrbom i odvodnjom baviti i gradnjom i održavanjem na području općine, te sličnim poslovima, bit će ta da će Skupštinu poduzeća činiti cijelo Općinsko vijeće. Prema riječima načelnika željelo se u rad Skupštine uključiti i članove Mjesnih odbora, no to zakonski nije bilo moguće provesti. Poduzeće «Dobre vode» s radom bi trebalo početi uskoro, nakon što se obave sve formalnosti oko osnivanja.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook