Prethodni članak
Sljedeći članak

[PROJEKT 'PIRAMIDE ZNANJA' I PARTNERA] 'Želimo povećati zapošljivost ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu'


U prostorima Piramide znanja danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljen projekt „Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu“. Projekt je to kojeg provodi Učilište Piramida znanja u partnerstvu sa Salve Regina- Marija Bistrica hotel Kaj iz Marije Bistrice, Krass hotelom iz Krapinskih Toplica i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Krapina. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.639.868,44 kuna.

Adam Jakov Deak, voditelj projekta istaknuo je da je projekt 'Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu'financiran iz Europskog socijalnog fonda odnosno iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta 1,6 milijun kuna. - Bitno je naglasiti da je projekt financiran u 100 postotnom iznosu iz sredstava EU. Mi smo s projektom započeli 23.04., a trajat će 20 mjeseci, pred sam Božić iduće godine bismo trebali biti gotovi sa svim aktivnostima. Opći cilj je povećati zapošljivost ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu, kroz razvoj i provedbu niza inovativnih programa osposobljavanja i sve to se odvija na području KZŽ. Specifični ciljevi uključeni u projekt su povećanje kapaciteta zapošljivosti i socijalnog uključivanja kroz edukaciju i naglasak na praktični rad i stjecanjem općih kompetencija naših budućih polaznika, a istodobno nam je cilj poboljšati stručne vještine stručnjaka iz turističko – gospodarskog sektora. Na tragu ovog, mi ćemo kroz projekt razvijati i provoditi program koji je namijenjen našim mentorima i stručnim predavačima, s ciljem da se ojačaju njihove metodičko - didaktičke vještine i da dobe vještine kod pristupa osobama s inveliditetom. Nije isto predavati zdravim i osobama s invaliditetom, postoji razlika u metodologiji, pristupu tim ljudima – istaknuo je Deak.

Dodao je da su predviđena dva programa za osposobljavanje koji su za osobe s invaliditetom. - To će biti programi koji će pohađati osobe s invaliditetom, za kuhara i sobaricu, a treći je ciljana skupina, mladi od 25 i stariji od 54 godine, i tu će se razviti program za osposobljavanje za voditelja osoba s invaliditetom. Uz sve ovo, razvijamo sustav, pilot program e – learninga, vezano za program voditelja osoba s invaliditetom, da bismo unaprijedili nastavni proces i da na neki način omogućimo lakši pristup osobama koje su udaljenije od mjesta gdje se obavlja teoretski dio i na taj način im omogućimo lakše sudjelovanje u ovom programu i piojektu – rekao je Deak. Cilj je obrazovati minimalno 44 osobe, od toga 10 mlađih od 24 i isto toliko starijih od 54 godine te ukupno 24 osobe s invaliditetom koje su nezaposlene te10 stručnjaka iz truističko – ugostiteljskog sektora.


Goran Vukmanić, predstojnika Područnog ureda HZZ – a Krapina izrazio je zadovoljstvo što su dio projekta jer su s Piramidom znanja imali odličnu suradnju. – Ovo je vrlo vrijedan projekt s pozicije tržišta rada jer su dobro detektirane ciljane skupine, a to su mladi do 24 godine, stariji od 54 godine i osobe s invaliditetom koji čak čine 52 % ukupnog broja nezaposlenih na našem području. Pružit će se prilika barem nekima od njih da steknu nova znanja i nove vještine s ciljem povećanja njihove zapošljivosti – istaknuo je Vukmanić.


Jedan od sudionika projekta je i Toplice Hotel. Direktorica Kristina Marušić istaknula je kako je taj hotel dugi niz godina produljena ruka srednjoškolskom obrazovanju. - Trudimo se pokazati stanje stvari na terenu jer nije sve baš onako kako piše u knjizi. Znamo da nam nedostaje djelatnika u turizmu, teško je naći kvalitetnog radnika koji zna i želi raditi. Želimo još više ovakvih projekata jer pomažu u stvaranju istih – naglasila je direktorica.


Ilija Andabak iz Salve Regina – Marija Bistrica hotel Kaj, još jednog od partnera projekta, istaknuo je kako će njegov tim da ti sve od sebe da prenese svoja znanja i iskustva na polaznike projekta, no da će u isto vrijeme i djelatnici Bluesuna učiti od njih.


Da je ovo važan projekt za Krapinsko – zagorsku županiju potvrdila je i zamjenica župana Jasna Petek. - Čestitam piramidi znanja i svim partnerima na odličnom projektu sa čijim sam ciljevima i idejom ugodno iznenađena. Mi u KZŽ smo orijentirani na inkluziju osoba s invaliditetom u svakodnevni život – istaknula je Petek te dodala da je važan i razvoj turizma za kojeg su ovakvi projekti uvijek dobrodošli.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

Uvjeti za vožnju uglavnom su povoljni. Vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.  24./2...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program