Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove godine je 20. jubilarna godina kontinuiranih arheoloških istraživanja na lokalitetu Lobor - Majka Božja Gorska

Pri arheološkim istraživanjima na lokalitetu Lobor pronađen kostur muškarca iz 11. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je ubijen s dvije strelice u sukobu s Njemačkim Carstvom


Bila je to sad već davna 1998. godina, kada je Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom arheologa i profesora dr. sc. Krešimira Filipeca započeo arheološka istraživanja na lokalitetu kod proštenjarske Crkve Majke Božje Gorske smještene na loborskom brdu. Nitko od običnih ljudi, mještana, nije ni slutio kakvi se vrijedni arheološki nalazi ovdje kriju. Na nalazištu oko crkve Majke Božje Gorske tijekom arheoloških istraživanja 1998. godine pronađeno je starohrvatsko groblje iz 10. i 11. st. s tipičnim starohrvatskim nalazima.

Na istom su nalazištu pronađeni kameni ulomci koji su ukrašeni pleterom, a koliko je to značajno pokazuje podatak da u sjevernoj Hrvatskoj postoje samo dva nalazišta na kojima su nađeni ulomci ukrašeni pleternom ornamentikom. To su Sisak i Lobor, koji je tako postao najstarije dokazano svetište Majke Božje u sjevernoj Hrvatskoj. Kasnije su se nalazi samo redali... Zanimljiv je i podatak da se iz Siska nekada preko sjevernog dijela Hrvatske, dakle Lobora, dolazilo u Ptuj.  Tu je pronađen i kontinuitet gradnje crkava, od antičkog poganskog hrama (III st.), starokršćanske bazilike s krstionicom (V st.), starohrvatske drvene crkve (VIII- IX st.), predromaničke (s kraja IX st.), kasnoromaničke (XIII st.), na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva (XIV st.), barokizirana u XVII stoljeću. Zanimljiv je i podatak da se iz Siska nekada preko sjevernog dijela Hrvatske, dakle Lobora, dolazilo u Ptuj.

I ove jubilarne, dvadesete godine nastavljena su arheološka istraživanja na čuvenom lokalitetu. Oko 25 studenata i osmero srednjoškolaca i studenata koji rade na iskopima bit će ovdje tako do početka kolovoza.  - Ove godine je 20. jubilarna godina kontinuiranih arheoloških istraživanja na lokalitetu Lobor Majka Božja Gorska koje provodi Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Centrom za rano srednjovjekovna istraživanja Zagreb – Lobor. Kao i prijašnjih dvadeset godina i ove godine imamo točno određeni plan rada koji se sastoji od završetka jednog ciklusa izrade odvodnih kanala oko Svetišta Majke Božje Gorske. Cilj nam je iskopati jedan kanal kroz lokalitet od Crkve do izlaza, kako bi u završili jednu kampanju koja je započela prije 8 godina i kak bi odveli ove vode koje uništavaju sjeverni i zapadni zid cinktora niz padinu – pojasnio nam je arheolog dr. Krešimir Filipec, pod čijim se vodstvom i sva ova arheološka istraživanja provode.

Istaknuo je da su lokalitet i nalazi vrlo slojeviti.  - Imamo prethistorijskih antičkih nalaza, ali dominiraju i dalje ranosrednjovjekovni grobovi, iz 9., 10., 11., i nešto 12. stoljeća.  Pronalazimo karakteristične stvari poput kovanica, keramike ili metalnih naušnica. Pronašli smo i jedan interesantan grob, nalaz, muški kostur. Riječ je muškarcu koji je ubijen s dvije strelice, što je vrlo rijedak slučaj na lokalitetu. Ovo nam je već drugi takav nalaz ovdje rekao je Filipec te pojasnio kako to znači da je  taj muškarac sudjelovao u borbi i da su ga ovdje zakopali nakon što je preminuo od neke infekcije ili krvarenja.

Grob je iz 11. stoljeća, a pretpostavlja se da je stradao u sukobu, jer je u to doba sukoba bilo itekako puno.  - Strelice su univerzalne, što dokazuje da je bilo riječ o nekom većem ozbiljnom sukobu, a ne nekom lokalnog karaktera – ispričao je Filipec te dodao kako su se Hrvati ovdje tukli s Njemačkim Carstvom koje je preko Sutle nadiralo i željelo ovaj dio pripojiti Njemačkom carstvu. Današnja Slovenija bila je dio njemačkog Carstva. Bio je to jedan jači pritisak, koji su Hrvati uspjeli osujetiti i zadržati granicu na Sutli. Osim tog zanimljivog i rijetkog nalaza pri arheloškom istraživanjun pronađene su i dvije kvalitetne srebrne naušnice, koje dokazuju da je tu bila pokopana jedna dobrostojeća gospođa. Kako arheloška istraživanja traju do početka kolovoza, možemo se nadati još kojem zanimljivom otkriću u Loboru.

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Posedarje i Sveti Rok (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama: čvor Sveti Rok-DC27 Gračac-DC27 Obrovac), -autocesta A6 Rijeka-...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program