Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkup rodne kuće Janka Leskovara i njegova obnova u multifunkcionalni prostor obogatit će kulturnu i turističku ponudu

Potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja rodne kuće Janka Leskovara između Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije


Povodom 70. godišnjice smrti književnika Janka Leskovara, u ponedjeljak 4. veljače održano je svečano potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja rodne kuće Janka Leskovara između Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije. Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija u svojim su proračunima za 2019. godinu osigurali i financijska sredstva. Navedena nekretnina nalazi se u Valentinovu, nedaleko od dvorca Bežanec. U toj maloj jednokatnoj zgradi iz 19. stoljeća ovaj hrvatski učitelj i književnik se rodio i proveo dio svog života. Janko Leskovar rođen je 12. prosinca 1861., a umro 4. veljače 1949.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je kako je otkup rodne kuće Janka Leskovara i njegova obnova u multifunkcionalni prostor veliki i značajan projekt koji će obogatiti kulturnu i turističku ponudu Grada Pregrade, a u koji kreću zajedno s Krapinsko- zagorskom županijom kao partnerom. Pola iznosa za kupnju kuće dat će Grad Pregrada, a pola Županija, a ukupan iznos je 369.000 kuna. U uređenje bi se trebalo krenuti dogodine. Uz obnovu kuće i uređenje u muzejski dio, Vešligaj je najavio i pokretanje manifestacija njemu u čast, kako bi se književnika očuvalo od zaborava.Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako uvijek nastoje u ovakvim projektima  biti partneri s jedinicama lokalnih samouprava. Takav model participiranja u financijama postavljen je i s Gradom Donja Stubica za dvorac Stubički Golubovec, a isto tako će pratiti Grad Pregradu u ovom značajnom projektu te im biti i stručna podrška.

Poznati zagorski književnik Božidar Brezinščak Bagola, koji je priznao da mu je Leskovar bio uzor, vjeruje da će obnovljena rodna kuća poznatog književnika postati središte kulturnih događanja ne samo u Pregradi i okolici već u cijelom Hrvatskom zagorju. – Leskovar je jedini hrvatski pisac koji je proživio 88 godina, a pisao je svega 10 godina i ušao u sve čitanke za srednjoškolsku lektiru jer je svojom prvom pripovjetkom 'Misao na vječnost' ušao u hrvatsku književnost na velika vrata. Prestao je pisati sa 44, a živio  još 44 godine i posvetio se obiteljskom gospodarstvu. Pero na plugu bilo važnije od pera na papiru – rekao je Bagola. 

Budući da je kuća stare gradnje iz 19. stoljeća, neodržavana je i u lošem stanju, potrebna je njena kompletna adaptacija, sanacija i popravak. Kuća je spomenik kulture. Osnovan je i Odbor za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara koji čine zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela, stručna suradnica u Srednjoj školi Pregrada Valerija Hržica, član Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola, predstavnica Zagorske razvojne agencije Ivana Cujzek te ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar.

Dodajmo kako je prof. Božidar Brezinščak Bagola održao  kraće predavanje o Janku Leskovaru, a odlomke tekstova iz Leskovarovih djela čitali su učenici Osnovne škole u Pregradi koja s ponosom nosi književnikovo ime. Prigodan glazbeni program priprema je Glazbena škola Pregrada.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 oko 62. km između NP ZAGREB-ISTOK i čvora IVANIĆ-GRAD u smjeru Lipovca. Promet se odvija uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje.  Zbog prometne nesreće u prekidu je promet na Istarskom i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program