Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 20 potencijalnih toplica u Zagorju danas ih radi šest

Terme Jezerčica i Terme Tuhelj jedine su posljednjih godina ozbiljnije investirale u obnovu kapaciteta


Šemničke toplice

Stanovnici Donje Šemnice, mjesta udaljenog svega nekoliko kilometara od autoceste Zagreb - Macelj i Roses Outlet Centra u Sv. Križu Začretje, samoinicijativno ljetom uređuju bazen i kupalište, zapušteno više od trideset godina.

Kupalište Šemničke Toplice u vlasništvu su grada Krapine, koji se dosad nije potrudio urediti ih ili pronaći kupca i investitora za njihovu obnovu.Simpatična je akcija mještana Šemničkih Toplica, rekao je Ernest Svažić, direktor Turističke zajednice općine (TZO) Krapinske Toplice i predsjednik Zajednice wellness turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Međutim, dodaje, prestrašno je da razvoj, odnosno u ovom primjeru elementarno funkcioniranje topličke destinacije, ovisi o inicijativi grupe pojedinaca.

Šemničke Toplice nalaze se u županiji u kojoj je tim Akademije medicinskih znanosti pobrojao 20 lokacija s prirodnim činiteljima za razvoj zdravstvenog turizma, podsjeća Svažić.

Trenutačno je u županiji u funkciji šest toplica, a od njih samo su dvoje, Terme Jezerčica i Terme Tuhelj, posljednjih godina ozbiljnije investirale u obnovu kapaciteta. Primjerice, podsjeća Svažić, Krapinske Toplice već su više od deset godina gradilište i svi se nadaju kako će do kraja ove godine napokon biti otvorena vrata novog vodenog centra.

Osim potvrđenog medicinskog renomea, toplicama bi se vratio i povijesno zasluženi kupališni image. Često se u raspravama o hrvatskom topličkom i zdravstvenom turizmu, kazuje nadalje naš sugovornik, navodi da su zakoni i naša maritimna orijentacija limitirajući činitelji razvoja takvih oblika turizma. Međutim, primjeri poput Daruvarskih Toplica, pokazuju da se i u postojećem okviru, pa i kroz poduzeće u vlasništvu grada može pronaći modus za razvoj.

Naime, u Daruvaru je gradska uprava osnovala posebnu tvrtku, komunalno poduzeće koje brine o kupališnim bazenima koji su bili u sklopu Daruvarskih Toplica, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Svažić nastavlja: "Šemničke Toplice su u tužnoj skupini resursa poput Bizovačkih ili Sutinskih, s kojima vlasnik, uglavnom lokalna uprava ili država, ne zna što bi. Kad se izvještava o hrvatskim toplicama, o njima se uglavnom govori kao o izletničkim odredištima.

Međutim, primjeri poput Termi Tuhelj, Sv. Martina ili Istarskih toplica, pokazuju da je riječ o potencijalu koji treba plasirati na međunarodno tržište", tvrdi Svažić. Razumljivo da naše toplice nisu mogle pratiti procvat svjetske spa industrije devedestih, ali žalosno je što nisu i intenzivnije prisutne u promotovnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice.

Šemničke toplice: Zimi igralište, ljeti kupalište

"Nas dvadesetak u ljeto kosimo travu, čistimo smeće i bazen. Vodu kloriramo i ona je u bazenu dva do tri dana. Uveli smo zanimljiv način punjenja vodom tako da se bazen sada može i isprazniti. Trebalo bi ga i obojiti i slično, ali nemamo novca", rekao je Zlatko Bakliža, vlasnik vodoinstalaterskog obrta i mještanin Donje Šemnice. Gradonačelnik Krapine koji je podrijetlom također iz Šemnice, poručio je da uz bazen može samo postaviti ploču "Zabranjeno kupanje".

Još članaka iz "Turizam"

Facebook