Prethodni članak
Sljedeći članak

Na ocjenjivanju vina u Zagorju najvišu ocjenu dobilo vino od malina

Dobio više ocjene od graševine, chardonnaya, sauvignona, rajnskog rizlinga, traminca, cabernet sauvignona...


Na nedavno održanoj tradicionalnoj Vinarijadi Udruge vinara 'Antun Mihanović' iz Klanjca dogodila se za Zagorje pomalo neuobičajena stvar. Među četrdeset uzoraka vina koliko ih je doneseno na ocjenjivanje, među graševinama, chardonnayima, sauvignonima, rajnskim rizlinzima, tramincima i ostalim sortama vina, šampionom Vinarijade proglašeno je ni više, ni manje, nego vino od maline, koje je dobilo najviše ocjene tročlane ocjenjivačke komisije pod vodstvom predsjednice udruge Vino Zagorje, Jasminke Šaško.

 

Malina i kupina

Da stvar bude još zanimljivija, vino od maline Igora Jambrešića ocijenjeno je ocjenom 18,5, dok je na drugom mjestu njegovo vino od kupina, s ocjenom 18,3. One koji ne znaju, podsjetit ćemo da obrt, odnosno, poljoprivredno gospodarstvo Ida Nova iz Novih Dvora kod Klanjca, u vlasništvu Igora Jambrešića, već dugi niz godina pod svojim poznatim brendom 'Kupilek', proizvodi i prodaje razne proizvode od kupine. Tu su, dakako, džemovi, sirupi i sokovi, ali i neizostavno kupinovo vino. Uz to, proizvodi i vino od maline, pa je tako ove godine oba svoja vina dao na ocjenjivanje na ovu klanječku Vinarijadu, a oba vina, očito, oduševila su ocjenjivačku komisiju više nego vina od grožđa.

 

Devet zlatnih

Naime, od ukupno devet zlatnih medalja, dvije su, dakle, pripale Jambrešićevim voćnim vinima, a iza njega, po visini ocjena, slijede dva uzorka graševine Vina Sever s 18,2 i 18,1 bodova te na petom mjestu također Severeovo vino autohtone sorte sokol, također s ocjenom 18,1. Istu ocjenu dobila su i preostala četiri zlatna uzorka, a to su redom graševina Dragutina Knezića, potom još jedan uzorak graševine Vina Sever, potom chardonnay Nenada Posavca i miješano vino Franje Hlada, a potom slijede i ukupno 22 uzorka koja su dobila srebrne medalje.

 

Kruške i odojak

Kontaktirali smo radi ove teme i predsjednicu ocjenjivačke komisije, najpoznatiju i po svoj prilici najstručniju zagorsku enologinju, Jasminku Šaško, no, naš telefonski poziv zatekao ju je u velikoj gužvi, odnosno, u velikim pripremama uzoraka vina za ocjenjivanje za popularni Sajam vina u Bedekovčini, tako da smo s njom razgovarali vrlo kratko. U svakom slučaju, iznenadilo ju je, kaže, da su klanječki vinari proglasili šampionom vino od maline. – To je druga kategorija. To su voćna vina. Na ocjenjivanju uzoraka, istina je, vino od maline dobilo je najviše ocjene, ali ne možete uspoređivati i u istu tabelu stavljati voćna vina i klasična vina. To su dvije različite kategorije – kratko nam je pojasnila Šaško, pri tom nimalo ne umanjujući ili osporavajući visoku kvalitetu Jambrešićevoga vina od maline i kupine, već samo skrećući pažnju na činjenicu da je riječ o različitoj kategoriji. – To je kao da istovremeno ocjenjujete kvalitetu krušaka i kvalitetu odojaka – slikovito nam je dočarala Jasminka Šaško.

 

Loša godina

No, ipak, činjenica jest da su, kao što je to uostalom objavljeno i na službenim stranicama Grada Klanjca, klanječki vinari proglasili šampionom Vinarijade upravo Jambrešićevo vino od maline, te sastavili jednu i jedinstvenu tabelu i ljestvicu svih uzoraka koji su prijavljeni. S druge strane, ruku na srce, nije isto ocijenjivati ni kvalitetu graševine i kvalitetu, primjerice, crnog pinota ili pak cabrenet sauvignona, pa se ipak to tako radi. Zašto se onda u istoj kategoriji ne bi ocijenjivalo i vino od kupina ili malina? No, na stranu to, valja podsjetiti da su klanječki vinari protekle godine doživjeli pravu katastrofu, kad im je tuča na nekim dijelovima gotovo totalno uništila urod, a gdjegod čak i čitave nasade, stoga je ove godine bilo i puno manje uzoraka na ocjenjivanju, a i ocjene su bile nešto niže nego što smo to navikli kod vinara iz klanječkog kraja, već tradicionalno poznatim po vrhunskim vinima.

 

Ništa sporno

Sam Igor Jambrešić kaše da vremenske nepogode prošle godine nisu utjecale na kvalitetu kupina i malina. -Čak naprotiv, ove godine su mi oba vina ocijenjena za 0,2 boda više nego lani, tako da smo to uspjeli dobro ispodrumariti. No, i taj spoj vlage u svibnju i kasnije sunca i suše tijekom ljeta, dali su jedan dobar proizvod – rekao nam je Jambrešić te potom na neki način demantirao Jasminku Šaško, rekavši kako su se na mnogim ocjenjivanjima njegova vina ocjenjivala u kategoriji voćnih vina, dok je ovaj put u Klanjcu po prvi puta vina dao na ocjenjivanje u jednu jedinstvenu kategoriju svih vrsta vina. Tako da njemu titula šampiona Vinarijade nije nimalo sporna.

 

Iskustvo funkcionira

Inače, kako nam je ispričao, njegovo poljoprivredno gospodarstvo datira još iz 1993. godine, kad su ga pokrenuli njegovi roditelji. Danas, trideset godina kasnije, Igor Jambrešić godišnje proizvede oko 20 tisuća litara vina. – Nekad proizvedemo 17 tisuća, nekad 24, ali prosjek je negdje oko 20 tisuća litara vina godišnje. Od toga je većina kupinovo vino, a vino od malina proizvodimo u malim količinama, svega dvije do tri tisuće butelja. Vino od maline nastalo je kao jedna priča, kao jedna provjera hoće li moje znanje koje sam stekao kroz proizvodnju vina od kupina, funkcionirati i kod malina. I uspostavilo se da funkcionira – ispričao nam je Igor Jambrešić, dodavši da svoja vina plasira preko svojih prodajnih mjesta u Zagrebu, da surađuje i s određenim brojem veledrogerija, a isto tako izvozi ih i u Švicarsku, Njemačku te Austriju.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook