Prethodni članak
Sljedeći članak

Muzej krapinskih neandertalaca: Više od pola milijuna homo sapiensa obišlo neandertalce

Od osnutka prije pet godina Muzej krapinskih neandertalaca posjetilo je više od 500 tisuća ljudi, interes za multimedijski postav koji poput vremeplova vodi kroz povijest sve do današnjih dana ne jenjava


Od osnutka prije pet godina Muzej krapinskih neandertalaca posjetilo je više od 500 tisuća ljudi, interes za multimedijski postav koji poput vremeplova vodi kroz povijest Svemira, Zemlje i čovjeka sve do današnjih dana ne jenjava, a osim iz Hrvatske i okolnih zemalja privlači posjetitelje iz udaljenih dijelova svijeta, piše Slobodna dalmacija

Posjećuju nas iz cijele Hrvatske, osobito su popularni obiteljski posjeti vikendom, a osim iz Slovenije i zemalja u okruženju, zabilježili smo dolaske iz Tajlanda, Kine, Japana, Rusije, rekla je Vlasta Krklec, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, u okviru kojega djeluje krapinski muzej.

Krklec kaže kako su više nego zadovoljni s dosadašnjih petsto tisuća posjetitelja, što su obilježili u nedavnoj Noći muzeja dočekavši 500. tisućitog gosta. I taj broj govori da je Muzej krapinskih neandertalaca izazvao muzejsku revoluciju ne samo u Krapini, nego i u Hrvatskoj te ovom dijelu Europe, te koliko pridonosi kulturnom, turističkom i gospodarskom identitetu Hrvatske, istaknula je u razgovoru za Hinu.

Ocijenila je kako Muzej nije samo jedan od najposjećenjih na razini Hrvatske, nego je prepoznat i na međunarodnoj razni, prije tri godine bio je nominiran za nagradu Europski muzej godine, a i jedan je od 18 članica međunarodnog projekta "Ice Age Europe", koji ga umrežava s europskim institucijama sličnog tipa.

U pet godina smo ugostili brojne predsjednike država i važne goste, pa se Muzej prepoznaje i kao mjesto na kojem se, uz znanstveni postav, predstavlja Hrvatska, ustvrdila je, ocijenivši da je dobroj posjećenosti i zanimljivosti zasigurno pridonio atraktivan postav koji spaja arhitekturu i priču.

Autori projekta i realizacije Muzeja, paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić su krapinske kamenodobne stanovnike, koji su prije 125 tisuća godina ondje živjeli, posjetiteljima nastojali na 1200 četvornih metara približiti labirintom koji vodi od vremena otkrića fosilnih kostiju na Hušnjakovom brdu, sve do najstarije prošlosti Zemlje.

Muzejski postav rekonstruira tadašnji život, neandertalce, biljni i životinjski svijet, a sva osjetila posjetitelja angažira uz pomoć zvukova žubora vode, grmljavine, krikova životinja, vulkanske pare, leda koji im puca pod nogama. Audio-vodič dostupan je na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, mađarskom i češkom.

Muzej je smješten nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca "Hušnjakovo" s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, evocira stanište pračovjeka, poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje.

To je nalazište prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj i među najznačajnijim je paleoantropološkim lokalitetima svijeta. Krapinski pračovjek - homo sapiens neanderthalensis tamo je otkriven 1899., a iskapanja su trajala šest godina pod nadzorom geologa, paleontologa i paleoantropologa Dragutina Gorjanovića-Krambergera.

U pješčanim naslagama pronađeno je oko 900 ljudskih fosilnih kostiju, što je najbrojnija i najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka prikupljena na jednom lokalitetu. Nađeni su ostaci više desetaka neandertalaca u dobi od dvije do četrdeset godina, brojni fosilni ostaci špiljskog medvjeda, vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, divljeg goveda i mnogih drugih životinja, više od tisuću pronađenih komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika, odnosno starijeg kamenog doba.

Muzej posvećen prapovijesti ima i velike planove za budućnost - Krklec najavljuje kako se u dogovoru s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom rješava pitanje prilaza lokalitetu, planiraju se dodatni turistički sadržaji, proširenje koje uključuje i obnovu zgrade bivšeg Kneippovog lječilišta, prostor za povremene izložbe, radionice, geološki laboratorij, ugostiteljski sadržaji, te apliciranje na EU fondove.

Peti rođendan Muzej je proslavio glazbenim programom i podsjećanjem na svoju povijest, a jedan je dar već dobio prošle jeseni - Nagradu CBTour Saveza za energetiku Hrvatske, za kreativne i inovativne programe u turizmu, za program 15. Ljetne geološke škole koja okuplja mlade zaljubljenike u fosile i minerale

Još članaka iz "Turizam"

Facebook