Prethodni članak
Sljedeći članak

Mjesto za najmlađe posjetitelje Špancirfesta – Park kreative

Špancirfest će i ove godine posvetiti značajan dio programa najmlađoj publici. Bebe i djeca, ali i njihovi roditelji, uživat će u hladovini Parka kreative iza varaždinske katedrale u Habdelićevoj ulici...

Špancirfest će i ove godine posvetiti značajan dio programa najmlađoj publici. Bebe i djeca, ali i njihovi roditelji, uživat će u hladovini Parka kreative iza varaždinske katedrale u Habdelićevoj ulici.

U Parku kreative će se u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima svakodnevno održavati kreativne radionice, a tijekom cijelog dana mališani će uživati u proširenom dječjem igralištu napravljenom pretežito od recikliranih materijala ili će zaplesati na plesnom podiju uz glazbu po izboru DJ-a.

Oba vikenda na Špancirfestu, ondje će se održati kazališne i plesne predstave za djecu, svakodnevno u dva termina, koje će biti popraćene radionicama tematski vezanim na predstavu. Prvog vikenda izvest će se predstava Tvornice lutaka „Grašak na zrnu kraljevne“ (23.08), inspirirana poznatom Andersenovom bajkom. Radionicom izrade lutaka od voća i povrća, autori predstave ukazat će djeci na važnost zdrave i pravilne prehrane.

Kazališna družina Pinklec izvest će „Šegrt Hlapić kako bi ga igrala KD Pinklec“ (24.08), kazališno-lutkarsku predstavu koja „izaziva“ publiku na propitkivanje kazališne realnosti. Pinkleci će na radionici podučiti djecu osnovnim tehnikama animacije lutaka.

Drugi Špancirfest vikend mališani će uživati u predstavi „Aless“ (29. i 30.08), nizozemske autorice Alme Soderberg u kojoj se glumci koristeći svoja tijela i glasove transformiraju u vodu ili pak helikoptere.

Na radionici će djecu podučiti kako tijelima, odnosno pokretima proizvesti zvukove. Kazalište Mala scena u Varaždin dolazi s predstavom „Iglica“ (29.08), o djevojčici drugačijoj od svih, čije je tijelo prekriveno iglicama. Priča o Iglici smještena je u svijet cirkusa pa će i na radionici mališane podučiti žongliranju, mađioničarskim trikovima ili akrobatskim vještinama.

Dražen Šivak izvest će svoju nagrađivanu predstavu „Rođenje“ (30.08) u kojoj na zaigran način djeci govori o ljepoti dolaska na svijet, a na radionici će pokazati kako glumac praznu scenu može učiniti krcatom drugim ljudima, životinjama ili predmetima.

Plesni centar Tala izvest će predstavu „Tri skockana praščića“ (31.08), inspiriranu poznatom dječjom pričom, a radionica će se baviti plesno-ritmičkim odgojem.

Od ponedjeljka do četvrtka u popodnevnom terminu održavat će se već dobro poznati „Baja Buf“, događanje za bebe stare 10 do 24 mjeseca, dok će ujutro, na radionici Baja Buf Extended, plesni avanturisti biti djeca starija od četiri godine. Mjesto na Baja Bufu za vašeg najslađeg člana obitelji obavezno rezervirajte na [email protected].

Osim radionica vezanih uz predstave, svakodnevno će se u Habdelićevoj ulici održavati čak šest kreativnih radionica – likovna i produkt dizajn radionica, radionica fotografije bez fotoaparata, zatim radionica izrade skulptura od slame, a djeca će naučiti izrađivati i instrumente od recikliranih materijala, ali i plesati hip-hop i breakdance. Također, za male čitače bit će osiguran poseban kutak gdje će moći čitati i razmjenjivati knjige, a svake predvečeri čut će priču za laku noć.

Uz predstave i radionice, održat će se i koncerti –  u petak će Park kreative otvoriti bubnjari Društva Naša djeca, u ponedjeljak i srijedu nastupat će kantautor i glumac Igor Baksa izvodeći svoje „skladbe za male i velike“, a posljednjeg dana Špancirfesta nastupit će Dječji zbor Štigleci.   Velik dio programa Parka kreative ostvaren je u suradnji s Klikerom, prvom hrvatskom platformom suvremenog plesa za djecu i mlade, a točan raspored događanja pogledajte na spancirfest.com/program2014.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook