Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Svečano i veselo bilo je na Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru


U svečanoj i veseloj atmosferi, uz odjekivanje pucnjeva iz kubura, ovog je ponedjeljka u Dvoru Veliki Tabor održana manifestacija Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru. Događanje je započelo u 14 sati svečanim postrojavanjem i predstavljanjem deset kuburaških društava iz Desinića, Pregrade, Huma na Sutli, Jakovlja, Zagorskih Sela i Kraljevca na Sutli. Pred brojnom publikom o manifestaciji su u ime organizatora govorili Renata Dečman, voditeljica Dvora Veliki Tabor, te Milivoj Dravinec, predsjednik Kuburaškog društva „Desinićka kubura“. Posjetiteljima se u ime općine Desinić s nekoliko prigodnih riječi obratio i načelnik Zvonko Škreblin. Uzvanicima je zatim demonstrirano umijeće punjenja kubura i izrade baruta za što su se pobrinuli Danijel Crnić i barutar Josip Jesih. Okupljeni kuburaši zatim su se postrojili ispred Velikog Tabora gdje su zapucali iz kubura i topova. Održana je i prigodna radionica izrade uskrsnih pisanica i zečeva koju je vodila muzejska pedagoginja Kristina Pavlović.

Manifestacija Uskrsni ponedjeljak realizirana je u suradnji Kuburaškog društva „Desinićka kubura“ i Muzeja Hrvatskog zagorja – Dvora Veliki Tabor s ciljem očuvanja naše nematerijalne kulturne baštine te promicanja i populariziranja djelatnosti kuburaških društava.

Ovogodišnje izdanje manifestacije Uskrsni ponedjeljak, koja se u Velikom Taboru održava od 2013. godine, posjetilo je više od 360 gostiju.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook