Prethodni članak
Sljedeći članak

3. Festival folklora "Same da je srcu vesele"

I ove godine, Kulturno umjetničko društvo „Stubica“, Donja Stubica obilježiti će dane Grada Donja Stubica jednim od značajnijih događaja za stubički kraj, Festivalom foklora „Same da je srcu vesele“

I ove godine, Kulturno umjetničko društvo „Stubica“, Donja Stubica obilježiti će dane Grada Donja Stubica jednim od značajnijih događaja za stubički kraj, Festivalom foklora „Same da je srcu vesele“ koji će se održati u subotu, 14. lipnja.

Manifestacija ima za cilj da kroz glazbu, nošnje i  običaje sačuvamo kulturnu baštinu, te da je pokažemo mlađim naraštajima kako održati duh tradicije i korijene svog postojanja.

Kulturno umjetnički program izvesti će osam gostujućih društava iz raznih krajeva Hrvatske: KUD Mak Trnovec, Trnovec  Bartolovečki; KUD Sv. Juraj, Duga Resa; KUD Seljačka sloga Kupinec, Klinča Sela; KUD Čiče, Novo Čiče; KUD Kupljenovo, Kupljenovo; KUD Brnaze, Sinj, KUD Ogranak seljačke sloge Lupoglav, Brckovljani.
Da kultura nema granica, najavljujemo po prvi puta predstavljanje gostiju iz Slovenije, Kulturnog društva Ivan Cankar iz Jurovskog Dola pored Ptuja, čime Festival dobiva međunarodni značaj nudeći kvalitetan i raznolik program. Dolazak gostujućih društava predviđen je u popodnevnim satima, prilikom čega im se nudi razgledavanje kulturnih znamenitosti, za što se rado odlučuju naši gosti.

Kako bi se pokazalo bogatstvo kraja iz kojeg društva dolaze, program se sastoji od svečane povorke koja kreće u 17 sati od Osnovne škole do Crkve Presvetog Trojstva, a u 18 sati pod šatorom započinje kulturno- umjetnički program Festival Foklora „Same da je srcu vesele“, sa prikazima pjesme, plesa i narodnih običaja Turopolja, Međimurja, Banije, Like, Jurovskog Dola (Slovenija), Zagorja i mnogih drugih.

Program svečano otvaraju Društvo Naša djeca Donja Stubica i KUD Stubica. Sama manifestacija ima još jednu novost koja se nudi posjetiteljima, a to je okupljanje starih zanata i obiteljskih gospodarstava koji žele pokazati svoje proizvode, od prodaja slastica iz vremena naših baka kao i prezentacija rukotvorina i suvenira koje izrađuju naše udruge.

Ovogodišnji treći Festival folklora rezultat je upornosti i pozitivnog stava kojim želimo stvoriti tradiciju održavanja i poticanja lokalne sredine na otvorenost prema vlastitom nasljeđu, te ukazati na prepoznatljivost u odnosu na slična odredišta u našoj Županiji. Zahvaljujemo Gradu Donja Stubica na podršci, kao i svim našim redovnim podupirateljima uz koje lakše prihvaćamo nove izazove i ostvarujemo prijeku potrebu društvenog aktivizma i očuvanja tradicijskih vrijednosti.

Ovim putem pozivamo sve Vas na ovogodišnji Festival folklora koji je uistinu jedinstvena prilika da upoznate svu ljepotu običaja i plesa različitih krajeva i da zajedno sa nama budete dio jedne lijepe folklorne priče.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook