Prethodni članak
Sljedeći članak

U Bedekovčini se nalazi najmodernija farma svinja u Hrvatskoj: 'Kod nas je sve kompjutorizirano'

Na današnjem savjetovanju uzgajivača svinja, kroz izlaganje 15 renomiranih izlagača i dvije panel rasprave, cilj je otvoriti pitanja koja tište proizvođače i prerađivače


Na današnjem 17. savjetovanju uzgajivača svinja, koje u Termama Tuhelj organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu zajedno sa Savezom uzgajivača svinja Hrvatske, Daria Sokolić, ravnateljica Agencije, rekla je da Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Vladom RH čini sve napore kako bi se olakšalo proizvođačima, a samim time i potrošačima, vezano uz situaciju s cijenama. – Što se situacije u svinjogojstvu tiče, zadnjih 6 tjedana porasla je cijena svinjskog mesa gotovo 30 posto, no to na žalost ne znači da su tu profitirali naši proizvođači, obzirom na utjecaj visokih cijena enerenata i stočne hrane. Te cijene pokrivaju možda jednim dijelom novonastale troškove – istaknula je Sokolić.

Dodala je da je na današnjem savjetovanju uzgajivača svinja, kroz izlaganje 15 renomiranih izlagača i dvije panel rasprave, cilj otvoriti pitanja koja tište proizvođače i prerađivače kako bi došli do nekakvih konstruktivnih rješenja za olakšavanje situacije. – Ovo je prvo savjetovanje uživo nakon 2 godine, zadovoljni smo odazivom, puno je izazova i problema, a ovo je način da zajedno partnerski rješavamo probleme u kojima se nalazimo – zaključila je Sokolić.

Dalibor Vrček, predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske, napomenuo je da je situacija u uzgoju danas vrlo turbulentna. - Od kada se bavim svinjogojstvom, ovako izazovne situacije nismo imali. Uzrok su cijene žitarca, repromaterijala, nafte, goriva, rat u Ukrajini, COVID, nema situacije koja nas nije pogodila u proteklih godinu i pol dana.  Danas u našim selima više ne postoje svinje. Uzgajivači s 5,10, 15, 20 svinja, odnosno, krmača su propali. Na žalost, došli smo do brojke od minimalno 50 krmača i 1000 tovljenika godišnje da bi se došlo na granicu isplativosti bavljenja ovim poslom – istaknuo je Vrček. Smatra da je najveći problem u svinjogojstvu nesređena situacija na tržištu. - Strašno je ogroman uvoz svinja s niskim cijenama i to je najveći problem koji nas mori. Danas se nadamo na savjetovanju postići jednu homogenost, inzistiramo na udruživanju svinjogojaca, na tome puno radimo i to nam je jedan od glavnih ciljeva, da stvorimo jaku pregovaračku snagu s kojom ćemo moći ići ispred ministarstava, u pregovore s trgovcima i klaoničarima – rekao je Dalibor Veček.

Državni tajnik Zdravko Tušek rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede još prije dvije godine prepoznalo važan trenutak brige o samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje. -Pokrenuli smo nekoliko natječaja kojima smo osigurali investicije u izgradnji svinjogojskih farmi, znatna ulaganja u reporocentre, a isto tako  traje više od 200 milijuna kuna težak natječaj za ulaganje u objekte za tov svinja. No, to sve nije dovoljno i Vlada RH je nedavno reformom ozbiljno zahvatila i poljoprivredne proizvođače kako bi s 200 milijuna kuna pomogli najugroženijima da mogu financirati svoju proljetnu sjetvu. Vremena su izazovna, ali na ovakvim događanjima uvijek se nađu određena rješenja – kaže Tušek. Na činjenicu da se uzgajivači žale na uvoz svinjskog mesa po niskim cijenama napominje da smo na otvorenom slobodnom europskom tržištu. - Država ne može, za što često bude prozivana, intervenirati na zaustavljanje određenih roba i protoka roba. Možemo utjecati na intitucionalnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, prije svega u organizaciju, bolji nastup na tržištu, stavranje sektorskih organizacija koje bi mogle kvalitnije i ozbiljnije pregovarati s trgovačkim lancima, preraživačima i tražiti bolju poziciju na tržištu – rekao je Tušek.

Županijska pročelnica Sanja Mihovilić  istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija želi potaknuti uzgajivače koji uzgajaju samo za vlastite potrebe, da krenu u ozbiljniju proizvodnju. - Što se tiče uzgajivača svinja na području Krapinsko – zagorske županije, tu svakako moramo spomenuti našeg najvećeg proizvođača, OPG Trbušić. To je jedna farma koja je najopremljenija i najmodernija u Hrvatskoj. Tako da je to jedan jako lijepi primjer i poziv drugima da se počnu baviti uzgojem. Mukotrpan je to posao, no mogu se dobiti sredstva od EU. Kod nas se na OPG-ovima većinom uzgaja za vlastite potrebe, a na njima je da odluče da uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Republike Hrvatske krenu u ozbiljniji uzgoj – rekla je Mihovilić.

Spomenuti uzgajivač, Mario Trbušić iz Bedekovčine, istaknuo je kako je moderna opremljenost farme itekako važna, budući da ona omogućuje kontroliranje svih parametara vezanih za uzgoj svinja u svakom trenutku. – Uložili smo 25 milijuna kuna u objekte s vrhunskom genetikom i to nam jako puno pomaže da imamo vrhunske rezultate, koji su itekako bitni, s obzirom na to da je danas hrana skupa i treba izvući maksimum iz proizvodnje. Dakle, kod nas senzori i kompjutori određuju koji dio uzgoja treba dobiti i koju količinu hrane, a tu su i ventilacijski sustavi da životinji bude ugodno, da nema velikih oscilacija u temperaturi tijekom dana i noći, a kako rastu, mijenjaju se i količine, ali i receptura prehrane. Kod nas je sve kompjutorizirano jer smo kupili najmoderniju opremu koja je na tržištu bila dostupna. Trenutno imamo 200 krmača i 1500 tovljenika – ispričao je Trbušić.

Još članaka iz "Tuhelj"

Facebook