Prethodni članak
Sljedeći članak

Središte Tuhlja dobit će modernu urbanu vizuru, pogledajte kako će izgledati

Rušenjem stare, dotrajale kuće i pripadajućeg gospodarskog objekta poduzeti su radovi na početku uređenja središnjeg trga u Tuhlju


- U prethodnom vremenskom razdoblju, u moja dva mandata obnašanja dužnosti općinskog načelnika, puno smo ulagali u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture na rubnim dijelovima općine, odnosno u asfaltiranje nerazvrstanih cesta i izgradnju te proširenje javne rasvjete. S time smo sad negdje pri kraju, no naravno da ćemo i u budućnosti modernizirati naše nerazvrstane ceste, jer će za one najstarije od prije jednog ili dva desetljeća biti potreba za njihovom obnovom. Također, nećemo stati s izgradnjom naše javne rasvjete, sada smo negdje na 65 – 70% pokrivenosti svih naših naselja, ali pred nama je jedno razdoblje u kojem smo se odlučili posvetiti uređenju centra Tuhlja – prisjetio se uspješno provedenih te najavio nove projekte načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Zbog svih ovih prijašnjih investicija uređenje samog centra mjesta, koje više ne zadovoljava suvremene standarde, čekalo je svoj red. – Kao što su mještani mogli primijetiti protekli tjedan u centru Tuhlja srušili smo kuću i gospodarske objekte koji su bili uz kuću. To je zemljište otkupljeno od privatnog vlasnika upravo s namjerom da se, kad se ti objekti uklone, na tom mjestu napravi parkiralište. Sada nam predstoji odabir arhitekata za projektiranje parkirališta, s čime ćemo početi već sljedeći tjedan. Pošto je za projektiranje potrebno neko vrijeme, očekujemo da bismo za 3 do 4 mjeseca trebali imati građevinsku dozvolu i troškovnik za izgradnju parkirališta. Kada budemo točno znali kolika su potrebita ulaganja, moći ćemo napraviti terminski plan izgradnje tog parkirališta, no svakako mogu reći da će ono sigurno biti izgrađeno 2023. godine. Paralelno s tim pripremili smo i kompletnu projektnu dokumentaciju i ishodovali građevinsku dozvolu za uređenje središnjeg trga u Tuhlju. Ovisno od našeg fiskalnog kapaciteta, odnosno mogućnosti prijave projekta na neki od natječaja fondova EU, namjera nam je da zajedno s parkiralištem u 2023. godini uredimo i naš trg onako kao što je projektirano – iznio je planove za uređenje načelnik Hercigonja.


Parkiralište predviđeno za parkiranje tridesetak automobila bit će ograđeno ogradom, a ulaz na trg s parkirališta neće biti moguć. – Sam trg bi trebao dobiti jednu modernu urbanu vizuru: trebao bi biti popločen kockama, na njemu je predviđena i posebna rasvjeta i hortikultura koja će se sastojati od drvoreda i biljaka koje će biti zasađene uz županijsku cestu. Predviđena je i pametna klupa i parkiralište za bicikle i – što je najvažnije, bit će rekonstruiran i uređen kip Blažene Djevice Marije, kao i njegovo postolje, s time da će kip naše Majke Božje biti pomaknut točno u centralnu os trga. Neće se stoga više nalaziti uz samu prometnicu, nego će zauzimati mjesto točno u središtu našeg trga. Ovu građevinsku dozvolu smo već prije pripremili, no želja nam je bila da paralelno napravimo i parkiralište i uredimo trg, kako bi omogućili i dalje parkiranje u centru Tuhlja, jer uređenjem trga na njemu više neće biti moguće parkirati aute, nego će trgom moći vozilima prolaziti samo stanovnici kuće u privatnom vlasništvu i mjesni župnik – pojasnio je Hercigonja.Načelnik naglašava da su se u kreiranje novog izgleda tuheljskog trga mogli uključiti svi mještani budući da je bila organizirana javna tribina gdje su mogli iznijeti svoje prijedloge za njegovo uređenje. – Možemo reći da je tribina bila zadovoljavajuće posjećena i da je bilo raznih upita. Drago nam je da je bilo puno pitanja na koja su mještani mogli dobiti jasne odgovore na koji način će se trg urediti. Najviše je pitanja bilo oko kipa Blažene Djevice Marije. Mislim da su ljudi bili zadovoljni time što će se tom kipu, koji je u tuheljskoj tradiciji i utkan je u povijest Tuhlja, dati centralno mjesto i što će se on urediti kako dolikuje. Kip će se nalaziti na postolju koje će biti obloženo pločama od prirodnog kamena i u kojem će biti smješteno adekvatno moderno osvjetljenje kipa, a postolje će ujedno moći služiti i kao klupica da se oko kipa može sjediti. Kip će time dobiti na značaju, a svakako i na samoj vizuri i ljepoti – zaključio je tuheljski načelnik.

 

 

Još članaka iz "Tuhelj"

Facebook