Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Tuhelj kupuje staru kuću u centru koju će rušiti i na tom mjestu izgraditi parkiralište

Nekretnina za koju je Općinsko vijeće donijelo odluku o kupnji je kuća s okućnicom u derutnom stanju, kao i pripadajući gospodarski objekt, u njoj već dugi niz godina nitko ne živi te se planira njeno rušenje


Prošlog utorka održano je Općinsko vijeće Tuhlja. Općina Tuhelj tijekom prošle godine izradila je projektno – tehničku dokumentaciju za uređenje trga s pratećim sadržajem u Tuhlju kojim se planira zatvaranje trga za promet. S obzirom da se trg trenutno koristi za parkiranje vozila, nastat će potreba za dodatnim parkirališnim mjestima u centru Tuhlja. Nekretnina za koju je Općinsko vijeće donijelo odluku o kupnji je kuća s okućnicom u derutnom stanju, kao i pripadajući gospodarski objekt, u njoj već dugi niz godina nitko ne živi te se planira njeno rušenje. Nekretnina se nalazi u samom centru Tuhlja, u neposrednoj blizini Općine Tuhelj, župne crkve Uznesenja BDM i Trga u Tuhlju. Za kupnju navedene nekretnine Općina Tuhelj izdvojit će 200.000 kuna.

Dječji vrtić

Općinsko vijeće donijelo je i suglasnosti na prijedloge najvažnijih dokumenata za rad dječjeg vrtića „Potočić Tuheljski“: Statut, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada te na Pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga. - Uskoro se očekuje da će Upravno vijeće Dječjeg vrtića donijeti navedene odluke te ćemo sazvati sastanak zainteresiranih roditelja kako bismo objasnili sve donesene odluke koje će također biti i objavljene na web stranicama, oglasnim pločama i u medijima. Općinsko vijeće donijelo je i odluku prema kojoj će Općina Tuhelj sufinancirati 60% ekonomske cijene vrtića Dječjeg vrtića Potočić Tuheljski za djecu s područja općine Tuhelj, a roditelji će moći ostvariti sufinanciranje za boravak djece u drugim vrtićima samo ako se u našem vrtiću ne provodi traženi program, odnosno ako u našem dječjem vrtiću budu popunjeni kapaciteti. Odluka će vrijediti od početka rada tuheljskog dječjeg vrtića, a do tada bude na snazi odluka o 50 % sufinanciranju ekonomske cijene okolnih vrtića - najavio je načelnik Mladen Hercigonja.

Izmjene Proračuna

S obzirom da Općina Tuhelj zbog krize uzrokovane koronavirusom bilježi smanjenje izvornih prihoda za 9,8 %, a ranijom odlukom Općinskog vijeća oslobođene su pravne osobe plaćanja komunalne naknade u periodu lockdowna, Općinsko vijeće je donijelo izmjene Proračuna. Smanjene su stavke koje se odnose na projekte čija se realizacija može prolongirati, a osigurala su se sredstva za početak rada dječjeg vrtića, za kupnju nekretnine u centru Tuhlja te asfaltiranje parkirališta kod ulaza na staro groblje u Tuhlju. - Početkom školske godine donosi se i odluka o sufinanciranju prijevoza redovitih učenika srednjih škola, pa tako i ove. Naši mještani imaju podršku Općine od prvih dana roditeljstva kroz darove za novorođene, sufinanciranje troškova vrtića i troškova školovanja skroz do završetka fakulteta, sufinanciranje prijevoza učenika, radnih bilježnica za učenike osnovne škole te knjiga za učenike srednjih škola, provođenjem aktivnosti unutar Lokalnog programa za mlade s ciljem uključivanja mladih u procese donošenja odluka. U takvim nastojanjima ćemo ustrajati i nadalje - objasnio je donošenje odluke načelnik Hercigonja.

Rad načelnika i aktivnosti Općine

Rad načelnika i aktivnosti Općine Tuhelj u prvih 6 mjeseci ove godine obilježila je kriza uzrokovana koronavirusom, gdje su prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite provođene posebne mjere u borbi protiv epidemije u suradnji s volonterima DVD-a Tuhelj. Tako i s financijske strane, Općina se susrela s neizvjesnosti naplate, planiranja i izvršavanja poreznih prihoda. Unatoč tome, nastavljeni su radovi na izgradnji dječjeg vrtića, održavanju komunalne infrastrukture te osigurana sredstva za socijalni program, subvencije i druge pomoći, kao što su subvencioniranje poljoprivrednika, sufinanciranje boravka djece u vrtićima, troškova prijevoza učenika. Hortikulturalnim uređenjem uljepšan je novoizgrađeni dio Novog groblja te su pripremljeni dokumenti za asfaltiranje cesta koje je izvršeno tijekom ovoga tjedna. Savjet mladih podnio je izvještaj o provođenju Lokalnog programa za mlade. U tom periodu Općina Tuhelj prijavila je 3 projekta na natječaje ministarstava. Dva projekta koji se odnose na asfaltiranje nerazvrstanih cesta su djelomično prihvaćena, a odbijen je projekt izgradnje rasvjete u naselju Lenišće. - Od ukupno zatraženih 1.120.000 kn, odobreno je samo 238.000,00 kn. Žao mi je da taj iznos nije veći te se nadam se da ćemo u narednom periodu imati podršku nadležnih državnih institucija i resornih ministarstava u većem opsegu nego do sada - zaključio je načelnik Mladen Hercigonja.

Još članaka iz "Tuhelj"

Facebook

U većem dijelu zemlje vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program