Prethodni članak
Sljedeći članak

'Novi dječji vrtić u Tuhlju zvat će se ‘Potočić’

Općinsko vijeće Općine Tuhelj održalo je sjednicu elektroničkim putem


U srijedu 23. travnja Općinsko vijeće Općine Tuhelj održalo je svoju 23. sjednicu. Radi trenutne situacije izazvane koronavirusom, a u skladu s uputom Ministarstva uprave, sjednica je održana u elektroničkom obliku. Na sjednici je prihvaćeno izvješće načelnika o radu od srpnja do prosinca 2019. godine i donesena odluka o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna za 2019. godinu, a o najvažnijim ostvarenjima u tom razdoblju razgovarali smo s načelnikom Općine Mladenom Hercigonja.

- Mnogi kapitalni projekti realizirani su ili završeni u drugoj polovici 2019. godine. Završili smo izradu projektne dokumentacije za uređenje centra Tuhlja, započeli s izgradnjom dječjeg vrtića, uredili smo prometni otok u Tuheljskim Toplicama i dovršili projekt WiFi4EU kojim je omogućen wifi na 6 lokacija na području općine. Krajem godine donijeli smo Odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Tuhelj te smo primili pozitivan odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi vezano uz financiranje izgradnje parka s fontanom u Tuheljskim Toplicama. Redovito smo održavali nerazvrstane ceste, a radove poput košnje trave uz bankine, čišćenja i vršenja iskopa kanala i slično obavljali smo komunalnim vozilom u vlasništvu Općine, što predstavlja značajnu uštedu u odnosu da su ti radovi odrađeni od strane vanjskog izvođača. Asfaltirano je 1095 m nerazvrstanih cesta te je nastavljeno s proširenjem i modernizacijom te održavanjem javne rasvjete. Također, sanirali smo klizište uz nerazvrstanu cestu u Pristavi, odvojak Pleški, i raduje nas što trenutno nemamo nesaniranih klizišta. Uza sve kapitalne projekte i komunalne radove, nastavili smo sa subvencijama poljoprivrednicima i obrtnicima, te izvršavali program socijalne skrbi kojim smo pomagali najpotrebitijim našim mještanima, pomagali roditeljima djece od najranije dobi pa do završetka školovanja putem novčanih pomoći, primjerice darova za novorođene, subvencioniranja vrtića i troškova školovanja. Nastavili smo provoditi projekt „Tuhelj za mlade“ kojim smo organizirali aktivnosti s ciljem uključenja mladih u društveni i politički život općine, a osobito pohvaljujem rad Savjeta mladih koji ima veliku ulogu u njegovu provođenju i nadzoru. Također, financiramo djelovanje 13 tuheljskih udruga i zaista nas veseli svaki uspjeh koji postignu. Ljudi i njihovo zadovoljstvo životnim uvjetima, jest ono što rad Općine čini svrsishodnim, a volonterizam je jedan od važnih kotačića boljeg i tolerantnijeg društva – istaknuo je načelnik Hercigonja te zahvalio vijećnicima na konstruktivnim raspravama prilikom donošenja 61 akta na tri sjednice održane tijekom navedenog polugodišnjeg perioda.

- Ponosni smo i priznanje za transparentnost proračuna koje je u srpnju Općina primila od strane Instituta za javne financije. Sve navedeno ne bi bilo moguće i bez konstantnog odgovornog rada djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela – ističe načelnik.

Mjere pomoći

Na sjednici je donesena i Odluka o osnivanju dječjeg vrtića. Mještani su imali prilike predložiti ime vrtića i glasati između 41 prijedloga. - Donošenjem ove odluke osniva se ustanova dječjeg vrtića u Tuhlju u skladu s odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Donošenje imena našem dječjem vrtiću shvatili smo veoma ozbiljno i željeli smo da svi zainteresirani imaju priliku reći što misle o tome. Najviše glasova dobio je „Tuhi“, no navedeni naziv nije bilo moguće izabrati, s obzirom da smo na naš upit od strane Terma Tuhelj d.o.o. primili informaciju kako je naziv „Tuhi“ zaštićeni brend Terma Tuhelj d.o.o. u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Općinsko Vijeće je elektronskim glasanjem izabralo prijedlog naziva ''Potočić“, s obzirom da se u blizini nalazi potok, navedena tema iz prirode se može odlično brendirati dječjom temom, a od strane stanovnika Općine Tuhelj bio je drugoizabrani u provedenom glasanju – pojašnjava načelnik Hercionja. Pitali smo ga i na koji način Općina Tuhelj izlazi ususret stanovnicima općine Tuhelj kao i gospodarstvenicima s područja općine s obzirom situaciju epidemije koronavirusa. - S obzirom da je Zakonom o dopuni Zakona o komunalnom gospodarstvu dana mogućnost općinskim i gradskim vijećima da u slučaju nastupanja posebnih okolnosti odlukom oslobodi obveznike plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja tih okolnosti, Općinsko vijeće Općine Tuhelj donijelo je odluku kojom se oslobađaju plaćanja komunalne naknade pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti koje su obustavljene Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Odnosno, navedeni gospodarstvenici oslobođeni su plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 20. ožujka 2020. godine pa do donošenja odluke o opozivu posebnih okolnosti, a obveza za komunalnu naknadu dostavit će se po isteku posebnih okolnosti s uračunatim iznosom oslobođenja. S obzirom da je Vlada RH donijela odluku kojom se od 16. ožujka obustavlja rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, također smo donijeli odluku kako će Općina Tuhelj na sebe preuzeti cjelokupni iznos ekonomske cijene redovitog programa vrtića za djecu s prebivalištem na području općine Tuhelj za vrijeme trajanja navedene mjere, kako bi se roditeljima olakšala financijska situacija i oslobodilo ih se plaćanja usluge koju trenutno ne koriste. Svjesni smo gospodarske i zdravstvene situacije u kojoj se nalazimo, kao i važnosti odgovornog ponašanja u borbi protiv epidemije, stoga pozivam sve stanovnike Općine Tuhelj da poštuju mjere kako bi se prevenirao i smanjio broj oboljelih od koronavirusa te kako bi se posljedično na temelju dobre epidemiološke situacije postepeno ukidale restriktivne mjere a gospodarstvo lakše i brže oporavilo od ove nenadane situacije.

Također, zahvaljujem svima koji su do sada poštivali mjere, članovima Stožera civilne zaštite Općine Tuhelj i volonterima DVD-a Tuhelj na praćenju poštivanja mjera, jer bez takve zajedničke sinergije ne bismo imali ovako dobre epidemiološke pokazatelje na području općine – naglasio je načelnik Mladen Hercigonja.

 

Još članaka iz "Tuhelj"

Facebook

Za sav su promet nakon slabljenja bure otvorene: -dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica; -državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Paški most. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program