Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako funkcionira malo poznata aplikacija koja postaje ozbiljna konkurencija WhatsAppu?

Može se koristiti na pametnim telefonima Apple i Android te putem kompjutera, sve što vam treba je broj mobitela, piše Slobodna Dalmacija


Nakon što je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu WhatsApp najavila promjenu svojih pravila zaštite privatnosti, jedna druga, do sada puno manje poznata aplikacija, Signal prometnula se kao njena ozbiljna konkurencija. 

Samo u nedjelju Signal je instaliralo oko 810 tisuća ljudi širom svijeta, što je gotovo 18 puta više u odnosu na pet dana ranije. WhatsApp je iste te nedjelje nabavilo 1,2 milijuna ljudi. Iako je riječ o puno većoj brojci bitan je kontekst, a za kompaniju u vlasništvu Facebooka to je pad od sedam posto u odnosu na srijedu 6. siječnja kada je izdana obavijest o ažuriranju korisničkih podataka, piše Slobodna Dalmacija.

Signal nije nova aplikacija i provjereno je sigurna

Signal je besplatna aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju usmjerena na privatnost. Može se koristiti na pametnim telefonima Apple i Android te putem kompjutera, sve što vam treba je broj mobitela. Na aplikaciji možete naći naljepnice, snimati glasovne poruke i sve ostale pogodnosti koje nude i druge aplikacije, jedina razlika – signal je zapravo stvarno siguran!

Aplikacija postoji pod ovim imenom oko tri godine, ali je ranije isti tim radio pod nazivom Open Whysper Systems (OWS). Upravo oni su suradnjom s drugim aplikacijama omogućili, među ostalim i WhatsAppu, sigurnu enkripciju koja je njihov izvorni 'proizvod'. 

Dok je 2016. još postojao OWS, u suradnji s Američkom unijom za građanske slobode objavili su niz dokumenata koji pokazuju da je kompanija dobila od američke federalne policije nalog za ispostavu podataka o brojevima dvaju korisnika. Ispostavilo se da je samo jedan vlasnik aplikacije Signal, ali je ona dizajnirana tako da, sve i uz najbolju volju, programeri kompanije nisu mogli dostaviti ništa osim datuma kad je korisnik aplikaciju instalirao i zadnji put upalio.

Kako se postiže takva razina sigurnosti?

Laicima je ponekad teško protumačiti tko zaista štiti njihovu privatnost, pa padaju pod utjecaj i govore kako su sve kompanije iste. Takav stav ide na ruku prvenstveno monopolima kao što su sve sestrinske Facebookove tvrtke. Signal svoju primamljivu razinu sigurnost postiže enkripcijom, ali i dodatnim sustavom obrane.

Jednom kada se poruke prime i dešifriraju na korisnikovom uređaju, lokalno se pohranjuju u bazu podataka SQLite koja je šifrirana SQLCipherom. Ključ za dešifriranje ove baze podataka također je lokalno pohranjen na korisnikovom uređaju i može mu se pristupiti ako je uređaj otključan. Kad je jedna skupina hakera trijumfalno objavila da je uspjela hakirati Signal ispostavilo se da su uspjeli provaliti u nečiji mobitel i zatim pročitati sve poruke na njemu, ali ne i u softver aplikacije.

Zašto do sada nismo čuli za aplikaciju?

Zahvaljujući tome, Signal su do sada koristili uglavnom aktivisti, borci za ljudska prava u represivnim režimima, među ostalim tijekom Arapskog proljeća i u SAD-u za vrijeme prosvjeda Black Lives Matter te druge osobe kojima je osobito stalo do sigurnosti podataka. Jedan od njih sigurno je i Edward Snowden koji je u više intervjua preporučio aplikaciju (dok se još zvala Open Whisper Systems) i istaknuo da je i sam svakodnevno koristi.

Prva značajnija povećanja broja korisnika aplikacija je dobila upravo u ova dva prosvjedna vala kad su prosvjednici u arapskim zemljama i SAD-u shvatili koliko pozorno ih prate njihove vlade. Najveći skok ipak dogodio se u proteklih tjedan dana, a velikim dijelom tomu je pridonio i Elon Musk. Najbogatiji čovjek na svijetu kratkim je tvitom ‘Koristite Signal’ napravio neviđenu promociju za aplikaciju. U jednom trenutku čak joj se usporeno djelovanje zbog enormnog priljeva novih ljudi.

Od čega Signal zarađuje?

S obzirom na to da se aplikacija ne naplaćuje, nema reklame i štiti podatke svojih korisnika 'po cijenu života' možemo se zapitati od čega zarađuje. Prava istina je da cijeli Signal Software funkcionira kao neprofitna organizacija, a jedan od njenih osnivača uz Moxia Marlispikea je i Brian Acton. On je napustio WhatsApp nakon što je prodan Facebooku nezadovoljan količinom privatnosti koju je aplikacija od tada počela pružati.

Još 2014. Marlispike je rekao da je Open Whysper Systems projekt, a ne tvrtka te da cilj projekta nije financijska dobit. OWS je dobivao potpore od fondacije Shuttleworth,  Knight Foundation i Fonda za otvorenu tehnologiju, a Signal Messenger u početku se financirao donacijama putem Zaklade za slobodu tiska. Naknadno je osnovan Signal Fondation, a od 2019. oslobođen je poreznih davanja kada mu je odobren status neprofitne organizacije.

Facebook je jedna od najmoćnijih kompanija na svijetu, pa opravdano možemo posumnjati u stvarnu prijetnju koju im stvara Signal. Veliki tim koji stoji iza njega sigurno je procjenio rizike koje im nova pravila donose i računaju s tim da će početni elan novih korisnika drugih aplikacija za dijeljenje poruka nestati kad vide da su na svojoj novoj mreći poprilično usamljeni. Skinuli smo Signal i uistinu, vrlo malen postotak naših kontakata ga za sada koristi, ipak, stalno primamo obavijesti kako su mu se priključili novi. Možemo se samo nadati da su se iz WhatsAppa prevarili i da će se taj trend rasta nastaviti, piše Slobodna Dalmacija.

 

Još članaka iz "Tehno"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A6 na 11. km između čvora BOSILJEVO II i čvora VRBOVSKO. Molimo korisnike za dodatan oprez. Na brzoj cesti između Zaboka i Bedekovčine (DC14) opasnost je od životinje na kolniku. Prema dojavi radi se o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program