Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK KOS: 'Najveći kapital u svemu je da mlade obitelji ostaju ovdje, da imaju gde biti, kaj delati i da im pružimo svaku uslugu koja im je potrebna'

Ostvareni su i određeni programi s djecom, nekoliko njih u dobroj suradnji s građanima, a ostvaren je projekt EU - dječji park u Brezovi koji ovih dana kreće u realizaciju


Juraj Matkun dobitnik je Povelje Općine Sveti križ Začretje na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sveti Križ Začretje. Mještani su ga predložili zbog činjenice da je iznimno aktivan član društva i zajednice, a u posljednje vrijeme uložio je veliki trud u izgradnju crkvene kuće u Klupcima Začretskim. Zahvalnice Općine Sveti Križ Začretje dobili su Ana Vidović za 105 puta darovanu krv, Josipa Matešić za izuzetne zasluge u 35 godina bavljenja kulturom, Stjepan Majsec koji je, između ostalog zaslužan što su svetokriška vina postala brend. Tomislav Mraz član brojnih društava i suradnik u tvrtki Mit Studio čime uvijek nesebično pomaže brojnim udrugama, Dragutin Martinić, branitelj i aktivni član udruženja obrtnika Sveti križ Začretje te obrt Mit Studio za grafičke i računalne usluge koji svojim donacijama i sponzorstvima rado podupire rad udruga općine Sveti Križ Začretje te tako doprinosi unaprjeđenju rada udruga i naše društvene zajednice. Na svečanoj sjednici Povelju i Zahvalnice uručili su im predsjednik Općinskog vijeća Ivica Roginić i načelnik Marko Kos.

 


Osvrt na proteklih godinu dana


No, prije svega načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos osvrnuo se na proteklih godinu dana. – Za nas je 2019. godina bila izuzetno produktivna. Mislim da smo svi bili veseli i zadovoljni, potpisivali smo niz projekata koji bi trebali oplemeniti općinski proračun i na neki način bili smo proaktivni s poduzećima u kojima smo suvlasnici, tako da smo i po tom pitanju ostvarili određene prihode i dopunili proračun. 2019. godina dala nam je veliki vjetar u leđa, nastupili smo hrabro, pripremili se na velike projekte, no kao i cijelu Hrvatsku zadesila nas je epidemija pa su se sve radnje malo usporile, a život je postao malo drugačiji i oprezniji – rekao je Marko Kos posebno ističući izgradnju vrtića što je najveća radost jer se o njemu priča više od 20 godina. Od 13,5 milijuna kuna, milijun eura je ostvareno preko fondova, a ostatak iz općinskog proračuna. Ono što je važno za ovu općinu je očuvanje okoliša i po tom pitanju je ostvareno nekoliko kapitalnih projekata: od sanacije divljih odlagališta do nabave novih zelenih otoka i edukacije, a za sve je također povučen novac EU. Nadoveza je projekt u suradnji sa zagorskim vodovodom – Aglomeracija, koji je u startu u industrijskoj zoni i za naselje Zleć. Bez obzira na koronu, zahvaljujući i pomoći Općine, ljudi u Svetom Križu Začretju rade, ulažu, a općinske strukture to izuzetno veseli. Načelnik Kos je iznio podatak da je krajem prošle godine bilo stotinjak nezaposlenih, a ove ih je samo malo više, 135.

 

'Svaki kapitalni projekt bi trebao biti onaj koji nas spaja'


Ostvareni su i određeni programi s djecom, nekoliko njih u dobroj suradnji s građanima, a ostvaren je projekt EU - dječji park u Brezovi koji ovih dana kreće u realizaciju. Proračun Svetog Križa Začretja nikad nije bio veći, 27 milijuna kuna kako bi objedinio sve projekte. Danas imaju 10 milijuna svojih prihoda i mogu se postaviti na sve planirane projekte. Kao iznenađenje za 2020., 2021. i 2022. godini načelnik Kos kazao je da je pripljemljeno nekoliko kapitalnih projekata koji se odnose na samo središte mjesta i neka manja naselja. – U ovim trenucima za nas sve skupa svaki kapitalni projekt bi trebao biti onaj koji nas spaja, koji je zajedničko očuvanje radnih mjesta, a najveći kapital u svemu je da mlade obitelji ostaju ovdje, da imaju gde biti, kaj delati i da im pružimo svaku uslugu koja im je potrebna – istaknuo je Kos čestitajući svima Dan općine i župe te svim nagrađenima.

 

Sve što se događa, zajednica je koja ovdje živi


Svetokriški župnik Vladimir Drnetić istaknuo je da osjeća ponos upravo na razini na kakvoj bi ga svi trebali osjećati. – Sve ono što se događa u župi i općini je zajednica koja ovdje živi – rekao je vlč. Drnetić istaknuvši da je uvijek najvažnije ulagati u ljude.

 

Čestitke uime prisutnih gradonačelnika i načelnika uputio je gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović. – Dobar susjed je onaj susjed koji se veseli dobrim uspjesima i stvarima svojeg susjeda tako da i ja izražavam zadovoljstvo što uspijevate ostvariti projekte koje ste si zacrtali. Možda postoje administrativne granice među nama, ali imamo iste probleme, susrećemo se s istim i dobrim i lošim stvarima i uvijek ih moramo zajednički rješavati – rekao je Gregurović zaželjevši i daljnju dobru suradnju.

 

Ispred župana i njegovih zamjenika čestitala je zamjenica Jasna Petek koja je istakla da se jako veseli naprecima ove općine, te pohvalila načelnika Kosa za kojeg je kazala da sa svojim timom radi brzo i vrlo prilagodljivo, a Županija je potpora svim tim projektima.

 

Svima je čestitala i predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki. Općina Sveti Križ Začretje ima dobar položaj, ali više od toga u ovoj općini se uvijek upravljalo na način da se radilo ono što je u domeni općina i gradova, a to je najniža briga o stanovništvu – rekla je Hubicki čestitajući na vrtiću, na svemu što se ulaže u zaštitu okoliša te izrazila posebno zadovoljstvo što spojna cesta Zabok – Krapina stasa na način da nas sve povezuje.

 

- Sretan vam Dan općine i župe u moje osobno ime i uime kolege Željka Pavića. Mogu samo reći 'točka', slažem se sa svime što su rekli prethodnici - uime saborskih zastupnika čestitao je Siniša Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Vozače pozivamo da brzinu i način vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila. Zbog prometne nesreće u tunelu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program