Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedna Zagorka, snaha u Tavankutu, došla na ideju da lokalni KUD nosi ime Matije Gupca'

U Staroj školi u Mirkovcu ugošćeno je Hrvatsko-kulturno prosvjetno društvo 'Matija Gubec' iz Tavankuta u Vojvodini


U Staroj školi u Mirkovcu boravilo dvadesetak članova Hrvatsko - kulturno prosvjetnog društva 'Matija Gubec' iz Tavankuta, naselja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj u Vojvodini. Došli su na poziv vlasnika Stare škole. - Vlasnik ih je odlučio pozvati u goste, pokazati im Zagorje, a preporučili smo im program boravka odnosno što obiđu u tom kraju - rekla nam je Ines Vorih, voditeljica Stare škole. U ponudi im je bio wellness, sauna, jacuzzi, bazen, veliko dječje igralište i drugo.

Poziv

Druženje je bilo na obostrano zadovoljstvo. Kako nam je rekao predsjednik HKPD - a 'Matija Gubec' Ladislav Suknović rekao je kako je ovaj posjet za njih bio izuzetno važan.

- Gospodin Goran Bradić poslao nam je poziv dobre namjere u želji da ugosti naše mlade u Staroj školi. Nama je to bilo veliko iznenađenje. Zamislite da vas netko nazove i ponudi vam i kaže 'Dobro došli, mi ćemo financirati kompletno vaš boravak, a vaša je obaveza samo da se organizirate i dođete' - rekao je Suknović dodajući da su svi članovi oduševili jer su znali da je Zagorje regija u Hrvatskoj bogata na kulturnom, turističkom i poljoprivrednom području te da će ga ovom prilikom još bolje upoznati. Vojvođani su posjetili Gornju Stubicu, Veliki Tabor, Trakošćan, Zagreb i Krapinu. Ovo im nije prvi posjet Zagorju, budući da su prijateljska društva KUD - u Matija Gubec iz Gornje Stubice i KUD - u Matija Gubec iz Kupljenovog.

Suradnja

Suknović kaže da su se sa svojim domaćinima dotakli više vidova suradnje. - Sama Europska unija raspisuje natječaje na koje bi mogli sudjelovati, Srbija ne može, a u nekim kao nevladin sektor možemo biti partner ili sudionik. Mislim da imamo dodirnih točaka. Kulturna baština je bogata i u Vojvodini i u Zagorju - rekao je Sukovnić, koji nam je ispričao nešto više o društvu čiji je predsjednik.

O društvu

HKPD 'Matija Gubec' je osnovano 1946. godine, iako zapravo djeluje od 1927. godine kada je osnovan Hrvatski seljački prosvjetni dom u Tavankutu koji se na organiziran način bavio kulturnom organizacijom i kultrunim djelovanjem i radio na edukaciji i na prosvjetnom djelovanju lokalnog hrvatskog stanovništva. Društvo okuplja tristotinjak članova. Najbrojnija je sekcija folklorna, slamarska, tamburaška, a okupljaju mlade i kroz druge programe, internet i društvene mreže - kaže Suknović i objašnjava kako u Tavankutu postoji jaka lokalna zajednica s velikim turističkim potencijalom čiji je cilj kulturno osnaživanje. - Radimo brojne projekte koji nisu vezani za kulturni amaterizam. To su projekti vezani za osobe s invaliditetom, osobe sa socijalnim potrebama, brojne ekološke projekte, turističke projekte, bavimo se seoskim turizamom od 2010. godine. Tavankut je najpoznatiji po tome da je dobio nekoliko nagrada u Republici Srbiji upravo na području seoskog turizma, a na mnogim susretima smo pozvani kao primjer dobre prakse. Mi smo sada jedni od inicijatora i vodećih u osnivanju LAG-a - objasnio je Suknović, dodajući kako organiziraju mnoge turističke manifestacije. Organiziraju, između ostalog, i seminar bunjevačkog stvaralaštva, na kojem se u 5 dana dana može puno naučiti o kulturnoj baštini Hrvata Bunjevaca u Vojvodini. Ono što nas je najviše zanimalo kod ovog društva je kako to da nosi ime po našem poznatom Matiji Gupcu, a Suknović priznaje kako mnogi gosti koji dođu u Tavankut postavljaju isto pitanje. - To ime nosi i lokalna škola. Jedan od razloga je taj da je lokalno stanovništvo Matiju Gupca smatra kao važnog pučkog predvoditelja. Postoji i drugi razlog. U vrijeme osnivanja KUD-a 1946. godine kod nas u Tavankutu bila jedna Zagorka koja se udala za lokalnog Bunjevca. Upoznali su se u Zagrebu i došli su živjeti u Tavankut. On je bio vlasnik seoskog imanja Balašević kojeg je kasnije njegova kćer poklonila u naše vlasništvo i možda je to upravo razlog što je jedna Zagorka, snaha u Tavankutu došla na ideju da lokalni KUD nosi ime Matije Gupca - objasnio je Suknović.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a mogući su i odroni. Vidljivost je mjestimice smanjena zbog magle u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatsko, Lici i Gorskom kotaru. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program