Prethodni članak
Sljedeći članak

Velimir Zajec promovirao svoju biografiju "Zeko" u Zaboku


U organizaciji Grada Zaboka u Gradskoj galeriji legendarni Velimir Zajec-Zeko započeo je jesensku turneju promocije svoje biografije "Zeko". Autor ove sjajne monografije je Sanjin Španović. Na gotovo 500 stranica biografije zabilježeni su razgovori s 97 različitih sugovornika, brojni novini članci, kao i brojne fotografije, od kojih je 50 ugledalo svijetla javnosti tek u ovoj biografiji.

-Drago mi je što sam ovdje, Zagorje je moja domovina. Moja obitelj je iz Pregrade i Kostela i uvijek se ovdje lijepo osjećam - obratio se na početku promocije legendarni Zeko, koji je ostavio neizbrisiv trag kako u Dinamu, tako i u Panathinaikosu, gdje je imao status božanstva.

U njegovom društvu na promociju su  stigli njegov bivši  suigrač iz Dinama Željko Hohnjec i autor biografije Sanjin Španović, a ulogu moderatorice imala je Maja Šimunić-Hranić, koja se odlično pripremila za ovu prigodu. Hohnjec se prisjetio nekih lijepih trenutaka i posebno istaknuo kako je Zajec kao kapetan štitio sve igrače, a posebno davao podršku mlađim igračima.

-Napravio sam neku sitnu smicalicu na treningu i Ćiro me je zvao na razgovor. Već sam se u mislima oprostio od igranja u Dinamu, a Ćiro mi je samo rekao imaš sreće što te Zajec brani - prisjetio se između ostalog Hohnjec.

Pričao je Zeko o Dinamu i Panathinaikosu, svom životu u Zagrebu i Grčkoj, obitelji, prijateljima. Naravno posebno se osvrnuo na Ćiru Blaževića i Zlatka Kranjčara, koji su uz njega i najveće legende jednog lijepog vremena, nezaboravne 1982. godine kada je Dinamo nakon 24 godine "suše" osvojio naslov prvaka bivše države.

-Možda je bilo i boljih igrača od Zeke, ali ni jedan igrač nije ostavio takav trag i bio takva moralna vertikala kao što je Velimir Zajec-Zeko. Svi najvažniji događaji oko Dinama vezani uz njegovo ime. Mislio sam da ću biografiju završiti za dva mjeseca, ali protegnulo se na godinu dan. Nije mi žao, napravili smo jako dobar posao. Ovo nije klasična biografija, ovo je roman o jednom iznimnom čovjeku - riječi su Sanjina Španovića autora biografije "Zeko".

Promociji su nazočili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka Dragutin Črnjević, predsjednik NS KZŽ Stjepan Merkaš-Krojf, tajnik Športske zajednice KZŽ Branko Piljek i članovi omladinskog pogona Škole nogometa Zaboka.

Hanžek i Merkaš u svojim su se kratkim izlaganjima zahvalili Zeki i sami se prisjetili tih lijepih vremena. Obojica su mu i uručili prigodne poklone, među kojima je bila i monografija Branka Piljeka "Povijest zagorskog nogometa".

Još članaka iz "Sport"

Facebook