Prethodni članak
Sljedeći članak

U SPOMEN NA BRADAČA: 'On je bio igrač koji radi razliku na terenu i vodi te na vrh'


Noćas oko tri sata, na državnoj cesti kod mjesta Dubrovčan dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo 19-godišnji Igor Bradač iz Družilovca, jedan od najboljih igrača juniorske nogometne lige, riječi su koje smo ispisali te tužne nedjelje, 27. ožujka 2011. godine. Igor je nogomet počeo igrati kao desetogodišnjak, kao mlađi pionir u NK Zagorec iz Velikog Trgovišća, nakon čega kao pionir igra za NK Tondach iz Bedekovčine, za klub koji je tada nastupio u 1. hrvatskoj ligi. Trenirao je zatim za NK Varteks gdje je prošao i selekciju za NK Zagreb. Kao junior vratio se u Veliko Trgovišće gdje je nastupao i za seniorsku momčad do 2009. godine. Onda prelazi u NK Omladinac iz Dubrovčana gdje također igra u juniorskoj i seniorskoj momčadi. Njegovi su ga nastupi doveli do titule najboljeg igrača pa u prijelaznom roku u kolovozu 2010. godine odlazi u četveroligaša, u NK Tondach, no ponosno se vraća u NK Omladinac krajem rujna iste godine. Ranije spomenute nedjelje, na dan nastavka proljetnog dijela prvenstva 1. ŽNL seniora kada je NK Omladinac trebao odigrati prvu proljetnu utakmicu protiv Jedinstva iz Svetog Križa Začretja, na dan kad je Igor trebao obuti svoje nove kopačke i odigrati tekmu onako kako je samo on znao – iz ljubavi i strasti, zaštitnički, pošteno i s dozom humora, svijet je stao. 

˝A kaj da još treniram, kakav bi bil?˝

Čovjek bi rekao kako su ostale samo uspomene, ali zahvaljujući dečkima iz Omladinca, čini se kako je Igor i dalje među nama. Pamte oni točnu nijansu njegovih plavih očiju, svaku njegovu crtu na licu, pokret, gestu i rečenice koje su specifične samo za njega. Neki od igrača koji su igrali s njim - Matija Škalec, Filip Vukić, Dragutin Tomašković i Stjepan Juhar opisuju ga prije svega kao velikog prijatelja, kao pozitivno drskog igrača nogometa, kao talentiranog, duhovitog, vrckavog, veselog i poštenog. Pričaju nam kako je bio poznat po tunelima kojima je nasmijavao suigrače na treninzima, a prije i nakon svake tekme je popravljao frizuru i svaka mu je vlas je trebala biti tip top. Pokazao je kako su brzina i agilnost bitni za kvalitetu nogometne igre, a igra sa srcem i nogomet bez respecta i straha od protivnika stvari su koje su njegovi suigrači pokušali preslikati od njega. Na treningu su uvijek, pričaju nam, morali davati sve od sebe jer ih je Igor inače kudio i zezao, ali tako su postojali bolji, svaki im je trening bio natjecanje. Neki od trenutaka koje najviše pamte je kada su protiv Dinama odigrali 2:2 u pionirima i kad je rekao ˝A kaj da još treniram, kakav bi bil?˝. U sjećanju im je i oklada za večeru, a natjecali su se tko će više tunela prodati kroz sezonu. Naravno, Igor je pobijedio za više od duplo, pričaju nam kroz osmijeh, ali s očima koje gledaju u neka bolja vremena, vremena dok su bili svi na okupu. Trener NK Klanjca Danijel Tomašković kaže kako mu na spomen Igora Bradača na pamet pada samo jedno – Da mi je barem u klubu. On je bio igrač koji radi razliku na terenu i vodi te na vrh. Onako mlad, bez straha, lider na terenu. ˝Daj meni loptu. Budem ja to riješil˝, bile su njegove riječi... Baš iz ovih nekoliko rečenica, čovjek osjeti da je Igor i dalje tu.

Turnir

Zato će se i ove godine, već tradicionalno, održati memorijalni malonogometni turnir Igor Bradač na nogometnom igralištu u Dubrovčanu. Bit će to 14. turnir po redu, ali ovaj put bez ekipe Nikad skupa koju je predvodio Igorov brat, Ivan Bradač. Dečki ekipe Nikad skupa prošle su godine bili prvi na turniru i tada su se na travnjaku u Dubrovčanu oprostili od nastupa. Vrlo emotivan dio bila je predaja njihov dresova s likom Igora koje su uručili Sportskoj udruzi Družilovec pred kojom je pak ove nedjelje velik zadatak, a to je da opravdaju dresove koje će obući. Tihi favorit ovogodišnjeg turnira je momčad Ke – Te mont predvođena 20-godišnjim Karlom Stiperskim kojem je Omladinac matični klub, a trenutno igra u timu NK Zagorec Krapina. Ono što posebno krasi njegovu igru su slični potezi poput Igorovih, a favorit je i tim Beauty centar Minnie predvođen Socca reprezentativcem Lukom Gajskim iz Kraljevog Vrha, koji igra i za županijskog prvoligaša, Stubicu.

Turnir počinje u 10.30 sati na nogometnom igralištu u Dubrovčanu. Kotizacija iznosi 80 eura po ekipi. Prvoplasirana momčad bit će nagrađena s 45 posto od ukupnog iznosa cjelokupne kotizacije, peharom i prijelaznim peharom, drugoplasirana ekipa osvaja 30 posto od kotizacije i pehar, a za treće mjesto predviđen je iznos od 15 posto kotizacije i pehar. Prijave se mogu izvršiti na broj mobitela 099/731-2496 ili na dan turnira do 10.30 sati. 

Dečki, sretno, Igor bi bio ponosan na vas! Sjećanje na njega neka bude snaga koja vas vodi na terenu, jer on je bio igrač koji radi razliku i vodi na vrh!

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook