Prethodni članak
Sljedeći članak

U Savate klubu Krapina sve "frca" od energije

Kolijevka savatea je Francuska...


Od mnogih sportova ( nogomet, rukomet, košarka, kickboxing, itd. ) odlučili smo posjetiti jedan od najmlađih sportskih klubova Krapine – Savate klub Krapina. Posjetili smo ih na jednom od njihovih treninga u dvorani u Jazvinama i ono što nas je zaista ugodno iznenadilo je brojnost, mladost i energija koja se cijelo vrijeme osjećala u dvorani te su mladi sportaši zdušno i ozbiljno radili pod paskom svojih trenera Karla Pernjeka i gostujuće trenerice Tamare Gašpert.

Upitali smo Karla Pernjeka, voditelja i trenera kluba, što je Savate ?

„ Kolijevka Savate-a je u Francuskoj a počeci ovog sporta sežu na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće da bi današnji oblik Savatea razvijen oko 1820. godine. To je borilački sport u kojem se koriste udarci rukama i nogama a u Hrvatskoj se odvijaju natjecanja u assautu, precombatu i combatu.“- govori nam Karlo Pernjek.

Da li je to skupi sport ?

„ Pa i nije previše jer oprema za natjecatelja sastoji se od savate trikoa, savate tenisica, rukavica, štitnika za zube, štitnika za genitalije, štitnika za grudi za žene, zaštitna kaciga i štitnika za potkoljenice. U odnosu na neke druge sportove zaista nije skupo.“

Najmlađi ste klub u Krapini ! Kada je to sve počelo ?

„ Klub je osnovan 27. srpnja 2020. godine. Prvi trening održan je skoro dva mjeseca kasnije – 3. studenog na igralištu kod Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina. Nakon toga treninge počinjemo održavati u sportskoj dvorani navedene škole gdje se zadržavamo deset mjeseci da bi nakon tog malog lutanja svoj dom pronašli u dvorani u Jazvinama gdje smo i sada „.

Natjecateljski ste klub – da li možete izdvojiti najveće uspjehe u ove dvije godine postojanja ?

„ Teško je izdvojiti takvo nešto jer svaki naš nastup, obzirom na godine postojanja je uspjeh. No, za vaše potrebe izdvojiti ću slijedeće i domah se ispričavam ako nekoga, nenamjerno, ne spomenem: drugo mjesto na PH ( disciplina Precombat ) Karla Pernjeka, senior; prvo mjesto na PH (Assaut ) Petre Marije Poslončec, mlađa kadetkinja; drugo mjesto na PH ( Assaut ) Ivane Bajcer, seniorka; prvo mjesto na Crikvenica Open ( Assaut ) Petre Marije Poslončec, mlađa kadetkinja; drugo mjesto na Crikvenica Open ( Assaut ) Karle Poslončec, kadetkinja; drugo mjesto na Crikvenica Open ( Assaut ) Gabriele Dolenc, kadetkinja; drugo mjesto na Crikvenica Open ( Assaut ) Mateja Frajmana, kadet i prvo mjesto na Crikvenica Open ( Assau ) Marina Mlakara, kadet“.

Koji su vam planovi i koliki vam je broj članova ?

„ Krenuo bih od onoga što smo napravili. Teko smo krajem 2021. godine organizirali savate seminar za zagorske klubove ( Savate klub Krapina, Savate klub Đidara, Savate klub Stubica i Savate klub Kobra ) u OŠ Augusta Cesarca, Krapina koji je vodio Srećko Znika iz Savate kluba Stubica. Trenutno brojimo tridesetak članova od kojih je 15 do 20 natjecatelja. Treninge vodim ja a li u rujnu mjesecu imamo gostujućeg trenera – Tamaru Gašpert članicu SK Đidara, višestruku prvakinju Hrvatske u mlađim kategorijama te studenticu kineziologije. Do kraja godine čekaju nas još 4 natjecanja a za Vas jedna eksluziva – jedno od ta četiri natjecanja biti će u Krapini.  Tijekom studenog, 12. studenog, organizirati ćemo prvi savate turnir u Krapini u disciplini Assaut za sve uzraste a održati će se u dvorani Srednje škole Krapina. Za kraj zahvaljujem svim našim sponzorima, neću ih imenovati da  nekoga ne ispustim, koji nam pomažu u radu te svakako zahvala ide svim klubovima koji su nam u našem početku zdušno pomagali i posuđivali opremu za natjecanja jer u početku našeg osnivanja je nismo imali „ – rekao nam je na kraju. Karlo Pernjek, voditelj i osnivač Savate kluba Krapina.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook