Prethodni članak
Sljedeći članak

Team Zagreb u Dubravi Zabočkoj lovi završnicu Europskog klupskog prvenstva u Ultimateu

Na igralištu Rudara u Dubravi Zabočkoj održat će se regionalne kvalifikacije za Europsko klupsko prvenstvo u Ultimateu


U organizaciji Hrvatskog flying disc saveza (HFDS) na igralištu Rudara DZ u Dubravi Zabočkoj održat  će jaki međunarodni Ultimate turnir koji je ujedno i kvalifikacijski za Europsko klupsko prvenstvo. Na turniru koji nosi ime "Eucq-E - Croatia 2022." 25. i 26. lipnja nastupit će klubovi iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Italije koji će tražiti svoje mjesto na završnici Europskog klupskog prvenstva.

Hrvatsku će predstavljati Team Zagreb koji je kombiniran od igrača iz Zagreba i Mađarske. Ambicije Tema Zagreb su plasman na europsku klupsku završnicu koja će se u kolovozu održati u Italiji

Ultimate je dinamičan beskontaktni timski sport, koji se igra na terenu dimenzija sličnih američkom nogometu. Svaki tim ima sedam igrača. Igra se diskom ili frizbijem, a cilj je doći do gol zone ekipe koja je u obrani. Gol zona svake momčadi duga je 18, a široka 37 metara. Cijelo igralište dugo je 100, a široko 37 metara. Svaki ulazak u gol-zonu boduje se jednim bodom. Nije dozvoljen nikakav kontakt među igračima suparničke momčadi, a ako do njega dođe mijenja se posjed diska.

[sika2]

Ovaj sport je sve rašireniji i Svjetska flying disc federacija (WFDF) trenutno broji 100 članica na svim kontinentima. Ovaj sport pokrenuo se 1968. u New Jerseyu, a kako su Sjedinjene američke države njegova kolijevka očekuje se da bi 2028. mogao biti na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

U Hrvatskoj se Ultimate igra od 2005. godine. Prvi su klubovi osnovani u Zagrebu i Varaždinu. Dva flying disc kluba postoje i u Hrvatskom zagorju, a to su zabočki S.R.U.Z. i Stubaki iz Stubičkih toplica gdje bi se uskoro trebalo otvoriti i jedan disc golf teren.

U subotu 25.6. turnir počinje u 10,30 sati, a trajat će sve do 20 sati. U nedjelju 26.6. turnir počinje u 9,30 sati, utakmica za treće mjesto na rasporedu je u 13,30 sati, a finale u 14,50 sati.

Zanimljivo je da u ovom sportu nema sudaca. "Spirit of the Game" je glavni i temeljni element ovog sporta i igrači ga moraju poštovati. Sporne situacije rješavaju se međusobnim razgovorom. Svaka ekipa na kraju utakmice ocjenjuje "duh" protivnika i njegove igre, a ekipa s najboljom ocjenom na kraju dobiva pehar, bez obzira na poziciju koju zauzme na kraju turnira.

Osim što će moći uživati u Ultimateu, gledatelji će se tijekom cijelog turnira moći okušati u bacanju frizbija na pomoćnom terenu Rudara DZ, a za njih će biti organizirane i posebne igre.

Još članaka iz "Sport"

Facebook