Prethodni članak
Sljedeći članak

Sve je spremno za WRC CROATIA RALLY 2023

Da je riječ o vrhunskoj sportskoj manifestaciji koja značajno pridonosi razvoju hrvatskog turizma i promociji Hrvatske u svijetu potvrđuje i više od pola milijuna očekivanih posjetitelja od kojih je čak trećina stranaca


FIA Svjetsko prvenstvo po treći put počinje svoju hrvatsku etapu. Nakon uzbudljivog početka sezone najbolje svjetske rally momčadi stigle su u Zagreb gdje je 55 posada krenulo s intenzivnim pripremama automobila koji će u danima predstojećeg vikenda projuriti kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku te Grad Zagreb.

Iako itinerer i dalje sadrži 20 izazovnih brzinaca, promjene rute produžile su trkaću udaljenost s 291,84 na 301,26 kilometara, dok je ukupna dužina koju će proći natjecatelji 1650 km. Kako bi sva vozila i momčadi bili spremni za sve brzinske ispite brine se preko 2400 ljudi u servisnom parku. Da je riječ o vrhunskoj sportskoj manifestaciji koja značajno pridonosi razvoju hrvatskog turizma i promociji Hrvatske u svijetu potvrđuje i više od pola milijuna očekivanih posjetitelja  od kojih je čak trećina stranaca.

Croatia Rally kreće u četvrtak, 20. travnja, s 3,65 km dugačkim Shakedownom smještenim u blizini Okića, a nastavlja se Ceremonijalnim startom između Nacionalne sveučilišne knjižnice i Zagrebačkih fontana od 18:30. U petak, 21. travnja 2023. godine, vozi se kroz Zagrebačku i Karlovačku županiju, u subotu, 22. travnja kroz Zagrebačku, Karlovačku i Primorsko-goransku županiju, a u nedjelju, 23. travnja 2022. godine, u samoj završnici, kroz Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Sve lokacije brzinskih ispita i navigacija do njih dostupni su u besplatnoj aplikaciji za pametne uređaje Croatia Rally dostupnoj za Android i IOS operativne sustave.

U najprestižnijoj WRC kategoriji borit će se devet posada. Među njima je i legendarni Sébastien Ogier, osmerostruki svjetski prvak koji je s dvije pobjede iz dva nastupa trenutno vodeći u prvenstvenom poretku s Toyota Gazoo Racing World Rally Teamom.

“Imam dobru startnu poziciju i momčad je vidjela moju formu na asfaltu, pa bi to moglo biti dragocjeno za tim. Imam dobra sjećanja na ovo natjecanje i dobro je ponovo voziti u Hrvatskoj” istaknuo je Sébastien Ogier, Toyota Gazoo Racing World Rally Team, prije dolaska u Hrvatsku.

S druge strane, 39-godišnji Francuz je samo tri boda ispred Thierryja Neuvillea (Hyundai Shell Mobis WRT) i četiri više od kolege iz Toyote Kallea Rovanpere, prošlogodišnjeg pobjednika iz Hrvatske te branitelja naslova svjetskog prvaka. Na četvrtom mjestu je Ott Tänak koji je bio blizu pobjede na hrvatskom rallyju u 2022. godine, a prelaskom u M-Sport Ford vratio se u krug vozača koji se natječu za najviše rezultate.

Dva put sam vozio ovaj rally i svaki put sam bio vodeći. Nakon odabira guma na prvom izdanju, a onda i problema s alternatorom, cilj je definitivno pobjeda. Očito to neće biti lako s obzirom na vozačku postavu drugih timova, to je sigurno. Sviđaju mi se ceste, stvarno su

izazovne, prava zabava. Ako ćemo zadržati samopouzdanje, kao na Rallyju Meksiko, bit će to još jedna lijepa borba,” ističe Thierry Neuville, Hyundai Shell Mobis World Rally Team.

Hrvatske boje branit će osam posada predvođenih Martinom Ravenščakom, koji je prijavljen s Fordom Fiestom Rally3 u klasi WRC3. Četiri će vozača nastupiti u automobilima klase Rally4: Tomas Hrvatin, Željko Magličić, Jan Pokos i Marko Lončarić. Tu su još i Vjekoslav Čičko, Slaven Šekuljica i Igor Mandić u Renaultima Clio Rally5.

“Jako je puno blata na brzincima, i do samog starta bit će neizvjesno hoće li se staza osušiti s obzirom na najavljenu promjenu vremena. Stoga možemo reći da na stazi trenutno nisu uvjeti koje smo očekivali zbog čega smo dodatno uzbuđeni. Pripreme za start su još uvijek u tijeku, međutim do kraja dana, a posebno bit ćemo spremni za još jedno uzbudljivo izdanje WRC Croatia Rallyja” istaknuli su Dora i Martin Ravenšćak.

Za najveće obožavatelje WRC Croatia Rallyja organizirano je i potpisivanje autograma u četvrtak od 17 sati na glavnoj pozornici Servisnog parka, dok će se na istoj lokaciji u četvrtak u 13.30 sati, u petak u 19.45 sati te u subotu u 22.15 sati održati Meet the crews program u kojem će se tri najbolje plasirana vozača toga dana obratiti publici s pozornice.

Još članaka iz "Sport"

Facebook