Prethodni članak
Sljedeći članak

Stjepanu Merkašu svečano uručena nagrada "Milan Neralić"


U hotelu Sheraton u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor upriličio je svečanu dodjelu nagrade "Milan Neralić", koja se dodjeljuje udrugama i zaslužnim pojedincima za razvoj i unapređenje sporta na lokalnoj razini. Ovu nagradu je prije pet godina inicirao glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje. Slunjanin Milan Neralić 1900. godine je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojio brončanu medalju u kolajnom mačevanju.

Ove godine ponosni i zasluženi dobitnik ove nagrade je i predsjednik NS KZŽ, Stjepan Merkaš Krojf. Nagradu mu je svečana uručila Mirjana Puškarić gradonačelnica Slunja.

-Ponosan sam što sam dobio najvažniju nagradu za lokalni sport od strane HOO-a i ova nagrada za mene ima poseban značaj. Zahvalan sam svima koji su uz mene činili korake na napretku u nogometu, ali i sportu u cjelini - izjavio je Stjepan Merkaš-Krojf nakon što je primio nagradu.

Uz njega ovogodišnji laureati Krešimir Luka Čop (Savez sportova Varaždinske županije), glavni tajnik Zajednice sportova grada Knina i dopredsjednik Zajednice sportova Šibensko-kninske županije Bruno Rašić te svestrani sportski zaslužnik iz Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Ivošević. Peti dobitnik Nagrade „Milan Neralić“ za 2023. godinu je Županijski savez športova vukovarsko-srijemske županije, u čije ime je nagradu primio glavni tajnik Miroslav Vitković.

Prošle je godine Stjepan Merkaš dobio nagradu za Životno djelo od Športske zajednice KZŽ. Iza Merkaša stoji već 40 godina predanog i marljivog rata poglavito u nogometu, ali i u sportu u cjelini.  Bio je predsjednik, član I.O., a i počasni je predsjednik NK Jedinstvo Sveti Križ Začretje. U NS KZŽ obavlja ulogu predsjednika, a samim time i člana I. O. krovnog tijela zagorskog nogometa. U Športskoj zajednici KZŽ obavlja ulogu dopredsjednika i člana I.O. U Hrvatskom nogometnom savezu bio je član Izvršnog odbora, član Skupštine, savjetnik predsjednika za koordinaciju svih županijskih saveza. U Hrvatskom olimpijskom odboru je član Skupštine, član odbora za lokalni sport i član Komisije za marketing. Predsjednik je Nadzornog odbora u Športskoj zajednici općine Sveti Križ Začretje. Primio je brojne nagrade za svoj rad, ali ova će svakako naći posebno mjesto u njegovim vitrinama. Ovo je najveća nagrada koja se može primiti za lokalni sport na državnoj razini.

-Iako je ovo  nagrada za Životno djelo za doprinos u lokalnom sportu, to ne znači da je moj rad u sportu završen. Ispred mene su još tri godine mandata na mjestu predsjednika NS KZŽ, i četiri godine na mjestu dopredsjednika Športske zajednice KZŽ. Imam još snage i želje da sa svojim suradnicima i prijateljima pridonosim razvoju zagorskog nogometa i zagorskog sporta - završio je Merkaš.

(FOTO: Hrvatski olimpijski odbor)

Još članaka iz "Sport"

Facebook