Prethodni članak
Sljedeći članak

'Staza broj 1 u Hrvatskoj je Sljeme, a staza broj 2 je ova u Svetom Križu Začretju'

U organizaciji SKI Kluba Stars iz Svetog Križa Zčretja proteklog je vikenda na tamošnjem poligonu započela prva ovogodišnja škola skijanja za djecu i odrasle početnike


Djeca i odrasli koji žele savladati prve skijaške korake, točnije njih 48 iz gotovo svih dijelova Hrvatskog zagorja, proteklog su vikenda krenuli u školu skijanja na Poligonu 'Žitnica' u Svetom Križu Začretju, gdje su članovi tamošnjeg Ski Kluba Stars, uz pomoć akumulacijskog jezera i topa za proizvodnju umjetnog snijega, odlično pripremili skijašku stazu, po mnogočemu jedinstvenu u Hrvatskoj, ali i šire. Vremenske prilike, odnosno, niske temperature posljednjih tjedan dana išle su im na ruku, pa su vrijedni članovi kluba danonoćno dežurali i pripremali stazu kako bi sve bilo spremno za početak škole skijanja. Sudeći po uistinu velikom interesu polaznika, trud im se itekako isplatio. Tajnika svetokriškog Ski kluba Stars, Igora Perhota, nimalo nije iznenadio dobar odaziv u školu skijanja, ali niti činjenica da više nisu samo svetokriški klub koji organizira brojne aktivnosti na svetokriškoj stazi, već su postali zagorski klub čija staza privlači ljubitelje skijanja iz čitave županije. – Tome smo mi i težili. Jer Sveti Križ Začretje jest veliko mjesto, ali je istovremeno i malo mjesto, ako gledamo broj stanovnika. Zato bi bilo šteta da se ovakva stvar ne iskoristi za područje cijele županije. Prošle godine imali smo i ljude iz drugih županija, no ovaj put smo zbog velikog interesa organizirali školu skijanja samo za osobe s područja Krapinsko – zagorske županije – rekao nam je Perhot.

Kao što smo već i nedavno pisali, klub ne naplaćuje korištenje staze, ali nastoje sve korisnike staze učlaniti u klub. Godišnja članira iznosi 100 kuna, za maloljetne osobe je besplatna, no, gotovo u pravilu obično se u klub učlani i roditelj djeteta koje koristi stazu tako da onda, recimo to tako, tu uistinu simboličnu članarinu plaća roditelj. Kad je u pitanju škola skijanja, u kojoj su angažirani i profesionalni učitelji, a u sklopu koje polaznici dobiju na korištenje i potrebnu opremu, odnosno pancerice i skije, ona se ipak naplaćuje. – Zapravo, sama škola skijanja se ne plaća, ali se plaćaju troškovi koje imamo za tu školu. Cijena za jedan vikend, subotu i nedjelju, je 360 kuna, a cijela temeljna škola skijanja, koja traje četiri dana, odnosno dva vikenda, košta 600 kuna – napomenuo je Perhot. S polaznicima škole radi se u malim skupinama prilagođenima dobi polaznika, a jedan od šestero trenera kluba, Marko Šaban iz Stubičkih Toplica, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom, napomenuvši kako je očito da su se svi već zaželjeli snijega. – Mi smo se potrudili da sve ovo pripremi i drago mi je što su ljudi došli, pogotovo što je došao velik broj djece. No, imamo i odrasle početnike i mi ćemo dati sve od sebe da već sutra svi proskijaju. Kao što vidite, imamo ovdje i vučnicu, tako da polaznik škole nakon dva vikenda, odnosno, četiri dana, dobiva jednu zaokruženu sliku kako bi skijanje trebalo izgledati i onda je spreman za sve – kazao nam je trener Marko.

A jedan od očeva koji je u subotu doveo svoju kćerkicu u školu skijanja, bio je i načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos, koji je pun riječi hvale za sve ono što rade vrijedni članovi Ski Kluba Stars. – Staza broj jedan u Republici Hrvatskoj je Sljeme, a staza broj dva je ovaj Poligon 'Žitnica' u Svetom Križu Začretju – našalio se načelnik Kos, kad smo ga zamolili za kratku izjavu dok je prije početka škole čekao u redu na upis. – Zahvaljujući našoj vrijednoj Udruzi, ovdje se ostvaruju prvi skijaški koraci brojnih mališana iz čitavog Zagorja. Dečki rade vrhunski posao, imaju i vrhunske trenere i mislim da je ovo vrlo velika i važna stvar za djecu. Nažalost, snijega više nema u onim oblicima i količinama kao što ga je bilo nekad, tako da je ovo veliki doživljaj i iskustvo za djecu – rekao je Marko Kos. Razgovarali smo i s nekoliko drugih roditelja koji su doveli svoju djecu u školu skijanja i svi se slažu kako je riječ o odličnoj priči koja je bila potrebna Zagorju. – Staza je odlična, izgleda čvrsto i dobro je pripremljena. Doveo sam svoju stariju kći, koja ima 11 godina i to će joj biti prvi puta da skija. Zbilja je super da to imamo u Zagorju, da ne moramo ići negdje daleko. Ovo nam je, praktički, pod nosom – rekao nam je Dražen Vincek iz Krapinskih Toplica.

Svoju četiriipolgodišnju kćerkicu u školu skijanja dovela je i Ivana Hrček iz Đurmanca. - Ovo će joj biti prvi put da će stati na skije i jako je uzbuđena. Staza je super. Vidjela sam u petak navečer na Facebooku priču o ovoj stazi i odmah sam kćerkicu prijavila u školu skijanja – rekla nam je mama Ivana. Stazom, ali i radom svetokriškog kluba, jednako je oduševljen i 'domaći dečko', ugledni zagorski glazbenik Robert Mihovilić iz Ciglenice Zagorske, koji je svog sedmogodišnjeg sina Jakova doveo u školu skijanja već drugi puta. – Prošle godine nije bilo škole skijanja zbog korone, ali je bio prije dvije godine. I Jedva je dočekao. Moram naglasiti da ovdje nije samo staza odlična, nego i učitelji skijanja. Naime, prije dvije godine, nakon prve škole skijanja, Jakov je odmah išao na natjecanje i osvojio drugo mjesto i medalju. Možete zamisliti kakvo mu je to veselje bilo – rekao je Mihovilić te se na kraju, hvaleći čitavu ovu priču, malo i našalio. – Ma ovo je super kaj su napravili. Mi smo se nekad skijali i sanjkali z brega hnadol i onda si išel samo ravno. Nije bilo ovoga kaj bi se vučil zavijati levo, desno. Do kud si došel si došel – uz smijeh se prisjetio tata Robert.

Veliku fotogaleriju pogledajte klikom na ovaj link: FOTOGALERIJA - SKI klub Stars

Još članaka iz "Sport"

Facebook