Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjajna vijest za Zagorje i čitavu Hrvatsku: Croatia Rally opet dio elitnog WRC-a


Foto: Arhiva/Pixsell

Sjajne vijesti ponovno stižu iz Međunarodne automobilističke federacije (FIA) koja je predstavila kalendar za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) za 2024. godinu. Na popisu utrka ponovno se našla i ona u Hrvatskoj. Tako će Croatia Rally i četvrtu godinu uzastopce bio dio WRC scene, javlja Večernji.

U FIA-inu kalendaru na programu je 13 relija na četiri kontinenta koji će se voziti od siječnja do studenog. Najbolji relijaši svijeta osam će utrka voziti na zemlji, četiri na asfaltu i jednu na snijegu.

Već tradicionalno, 52. izdanje svjetskog WRC prvenstva započet će u Monte Carlu (25. – 28. siječnja), a Hrvatska je svoj termin dobila u klasičnom proljetnom terminu od 18. do 21. travnja. Bit će to četvrta stanica WRC programa.

– S pravim klasicima kao što su Monte Carlo, Švedska, Kenija, Portugal, Finska ili Akropola, relijima u nastajanju poput Hrvatske, Čilea i Japana i novim natjecanjima kao što su Latvija i Srednjoeuropski reli, možemo se veseliti još jednoj uspješnoj sezoni – kazao je direktor FIA-e za cestovni sport Andrew Wheatley.

Rally se tako vraća u Poljsku, a debi će imati Latvija. Iz FIA-e poručuju kako je to dokaz njihove predanosti pružanju svježeg i uzbudljivog WRC iskustva navijačima i natjecateljima. U odnosu na prošlu godinu iz kalendara su ispali Estonija i Meksiko.

Kako podsjeća Večernji, WRC je premijeru u Hrvatskoj imao 2021. godine kada je pobijedio Francuz Sebastien Ogier, godinu dana poslije najbolji je bio Finac Kalle Rovanpera, a ove godine slavio je Britanac Elfyn Evans.

U utrci prethodnih sezona sudjelovale i mnogobrojne hrvatske posade kojima je to bilo bogato iskustvo, a svi relijaši hvale hrvatske staze. Naime, Croatia Rally poznat je po svom asfaltu kojeg ima nekoliko vrsta, a prepoznatljiv je i po svojim zavojima, prijevojima, nepredvidljivoj stazi, ali i proljetnom vremenu koje varira iz dana u dan.

WRC Croatia Rally zasigurno je jedan od najvećih sportskih događaja koji je Republika Hrvatska ikad imala i posljednjih godina u naše županije privlači velik broj turista i zaljubljenika u automobilizam. Osim toga, natjecanje iz godine u godinu napreduje i poboljšava se pa i navijačima i natjecateljima uvijek donosi nešto novo, piše Večernji.

Još članaka iz "Sport"

Facebook