Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRIČA O USPJEHU] Tomo Valjak treći je na Svjetskom prvenstvu

Mladi zlatarski skijaš niže uspjehe na domaćim i svjetskim skijalištima, a mnogi mu sportski stručnjaci nagovještaju uspješnu karijeru. Na njegov je izbor da se bavi sportom utjecao i Ivica Kostelić čije je nastupe pratio na malim ekranima


Na subotnjoj slalomskoj utrci na Alpecimbra FIS Children Cup-u, neslužbenom Svjetskom prvenstvu u skijanju za mlađe uzraste u talijanskoj regiji Trentino, zlatarski skijaš, trinaestogodišnji Tomo Valjak, osvojio je treće mjesto, zaostavši 15 stotinki za drugoplasiranim natjecateljem Piottijem Mattiom. Tako je postao najboljim promotorom svojega Zlatara. Mlađi kadet, član najstarijeg hrvatskog Ski kluba Zagreb, na dan ranije održanoj veleslalomskoj utrci bio je 28, s vrlo nepovoljnim startnim brojem. Riječ je o jakom i poznatom skijaškom natjecanju , nekad znanom kao Trofej Topolino, koje je službeno ukinuto 2016. godine. Ima izuzetno dugu i bogatu tradiciju, započetu potkraj 50-ih godina prošlog stoljeća. Tvorci popularnog natjecanja, koje se i dalje održava, bili su novinari Mike Bongiorno i Rolly Marchi te učitelj skijanja Gigi Panei. Tokom svih godina održavanja Topolina mnoštvo je poznatih svjetskih skijaša sudjelovalo i pobjeđivalo, među njima i hrvatski. Posebno valja izdvojiti pobjedu jedne od najboljih skijašica svih vremena, naše Janice Kostelić 1997. godine. Isti uspjeh ponovila je i Ana Jelušić Black 2001. godine. Ovo je Valjakov najveći uspjeh u dosadašnjoj sportskoj karijeri, ostvaren u vrlo jakoj svjetskoj konkurenciji. Iz Hrvatske , osim Tome Valjaka, sudjelovali su Karlo Filipec i Noa Vrana, koji čine trolist najuspješnijih mladih hrvatskih skijaša. Među brojnim čestitarima na stranici Tomina Ski kluba Zagreb oglasio se i Dražen Abramović iz Rijeke, napisavši „Tomo Parni Valjak“.

Tomo Valjak, nedavno je i na sljemenskome Crvenom spustu dodao je još jedan. Na Prvenstvu Zagreba u slalomu i veleslalomu za kadetkinje i kadete, koje okuplja skijaše iz cijele Lijepe naše, Tomo je osvojio prvo mjesto u slalomu, pobijedivši uvjerljivo u obje vožnje s ukupnom prednošću od 4.67 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Nou Vranu iz SKI kluba Žuti mačak. Zanimljivo da je Tomo u svojoj kategoriji mlađi kadeti (12-14 godina) imao najbolje vrijeme druge vožnje slaloma i u odnosu na starije kadete (14-16 godina). U veleslalomu osvojio je treće mjesto, zaostavši za prvoplasiranim Vranom 1.40 sekundi. U ukupnom poretku Cro Ski natjecanja Tomo se i dalje nalazi na prvome mjestu. Smiješi mu se lijepa skijaška budućnost, koja ponajprije ovisi o financijskim mogućnostima njegovih roditelja. Naime, u nas je uvriježeno da razvitak individualnih sportova svoje djece financiraju roditelji, a to mogu rijetki. Tata Krešimir bavi se poduzetništvom, a mama, Nataša Sovec, profesorica je povijesti u zlatarskoj OŠ Ante Kovačića. Jamačno, odriču se i mnogo žrtvuju za sreću i zdravo odrastanje svojega jedinca, kao što i on živi životom kakav bi teško podnijeli njegovi vršnjaci. A u Gradu Zlataru stipendije se za talentirane sportaše ne dodjeljuju. Ranom zorom na Sljeme.

- Svaki dan smo na Sljemenu, osim vikendom. Ja ustajem u pet ujutro, Tomo dvadeset minuta kasnije. Već u 5,40 krećemo prema Sljemenu, da bismo u 6,40 bili kod staze i Tomo je prije 7 sati spreman za trening. Njegov je trener Tade Drinković iz SKI kluba Zagreb. Trening traje do 11 sati. Dva sata veleslalom, zatim dva sata slalom. Jako je iscrpljujuće! Oko podneva smo kod kuće u Zlataru i nakon laganijega ručka Tomi slijedi odmor. Odspava oko sat i pol, inače mora spavati devet sati, da bi organizam izdržao sve napore. Zatim slijedi učenje i svladavanje školskoga gradiva. Na večer ima trening u dvorani, sad su počeli i na igralištu, jer Tomo igra i nogomet u NK „Oštrcu“, za starije pionire. Trenira s Addisonom Dratibijem. Na poziciji je centarhalfa – pripovijeda Tomin tata Krešimir o naličju sjaja sinovljevih skijaških uspjeha. Nakon nogometnog treninga još ne završava Tomin dan, jer kod kuće s tatom nastavlja sat i pol raditi na ravnoteži i koordinaciji. Za lijepa vremena koriste povišeni položaj kod sudske zgrade. Tata mu posloži čunjeve, a Tomo na rolama vozi između njih. I u Puljku ih viđaju na kondicijskim treninzima.

Pripreme tek u studenome

- Intenzivne pripreme za sezonu počinju posljednjega vikenda u kolovozu, ali moji mi roditelji ne mogu omogućiti sedam dana skijanja na austrijskom glečeru Mőlltaler ili na jednome ledenjaku na granici Švicarske i Austrije. U tome se razlikujem od konkurenata. Stoga sam počeo skijati u studenome. U siječnju sam bio dva tjedna na pripremama u austrijskom gradiću Lienzu, u Istočnome Tirolu. Vratio sam se 12. siječnja, a dva dana poslije počeo s treninzima na Sljemenu. U dobroj sam formi jer cijelo ljeto s tatom radim na suhim treninzima. Neizostavni su u skijanju, jer skijaš treba biti kondicijski i fizički spreman kad počinje sezona, da na skije stane spreman. Suhi trening sastoji se od vježbi kondicije, koordinacije, ravnoteže, snage i fleksibilnosti - objašnjava nam mladi šampion koji je 12. veljače bio na Sljemenu pobjednik FIS Children Zagreb u kategoriji U14 boys. U siječnju je, također na Sljemenu, bio pobjednik Kupa Mladost u kategoriji „mlađi kadeti“. Tada se na Crvenom spustu, na Elanovim skijama, natjecao u slalomu i veleslalomu i u obje discipline pobijedio. Prošle godine Tomo je bio pobjednik Plinacro CroSki Kupa u svojoj kategoriji starijih dječaka. Tada je skijao na skijama Fischer, a ove na Elanovim.

- Tijekom sezone koristim pet do sedam pari skija, koje kupuju roditelji. S obzirom na ostvarene rezultate Fischer nam je davao popust, koji je u međuvremenu ukinut, a kod Elana imamo 50 posto popusta. Elanove su dobre skije, brze, ali se brzo i troše. Na vezovima imam 10 posto popusta. Poslije svakog treninga ili utrke skije treba brusiti i rubovi postaju sve tanji –obrazlaže nam uspješan mladi sportaš koji ima jaku konkurenciji, ali se ne boji, a odlika mu je i odlična psihička stabilnost. Na pomoć Hrvatskog skijaškog saveza ne može računati. Kad je nedavno bio pozvan na međunarodno natjecanje u Škofju Loku dobio je kombinezon, duge i kratke skijaške hlače i kapu, s tim da po završetku skijaške sezone sve to mora vratiti.

Očaran Kostelićem

Zanima nas kako je počeo Tomin skijaški put. Na njegovo skijaško opredjeljenje odlučujući utjecaj imao je njegov tata koji je kasno proskijao. Na nagovor prijatelja iz Zaboka 2005. i to u svojoj 43. godini, kada se rodio Tomo. Prvi put na skije tata je stao na Rogli, a njegov sin Tomo s 3,5 godine bio je stalna očeva pratnja na skijalištima. Dječakov talent bio je brzo zapažen, ponajprije zbog lakoća kojima je savladavao skijaške probleme. Utjecao je i Ivica Kostelić sa svojim uspjesima, kojima je dječak Tomo bio očaran gledajući ga na TV ekranu. Slijedio je dolazak u zabočki Ski klub Slalom.Tomo Valjak je, natječući se za SK Slalom, ostvarivao pobjede na Croski Baby Sprint utrkama. Uživao je potporu skijaškoga trenera Željka Marenića koji ga je uputio na Baby Sprint na Sljeme. To su bile utrke djece do šest godina, a Tomo je imao pet i pol. I bio je drugi! Dva tjedna poslije bio je prvi na Baby Sprintu u Austriji, pa je Saša Tršinski savjetovao tatu da dečeca upiše u SKI klub Zagreb. Dalje je Tomina sportska priča poznata. Ovolika odricanja zbog sportskih uspjeha imaju neminovnu posljedicu izostanka s nastave. Ove školske godine Tomo već ima 240 sati izostanka, ali u školi imaju za njega razumijevanja. Ponajprije ravnatelj, prof. Marijan Posarić, i razrednik, prof. Stjepan Škrlec koji predaje tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Naposljetku, Tomo je ponos zlatarske osnovne škole! Dakako, i prijatelji iz razreda koji Tomi snime sve što su radili u školi, a on kod kuće, uz maminu pomoć, savladava lekcije i priprema se za pisane i usmene ispite.

- Za sada sam odlikaš. Nije mi problem učiti, jedino me malo matematika muči, ali trudit ću se sve savladati - uvjerava nas „zagorski Ivica Kostelić“ koji će još ove godine nastupati u kategoriji „mlađi kadet“, a zatim prijeći u „starije“. 

Još članaka iz "Sport"

Facebook