Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobijedila virozu i ugrabila srebro. Trener Androić: 'Za ovakve se trenutke živi'

Jučer kasno Jana, Vili i trener Androić, vratili su se iz Rima, a danas im PK Olimp priprema svečani doček u Tuheljskim Toplicama u 18 sati.


Kakav sjajan završetak EP u plivanju za juniore i juniorke u Rimu. Čudesna četrnaestogodišnjakinja, Jana Pavalić, osvojila je srebro u utrci na 50 metara slobodno, najjačoj sprinterskoj disciplini u plivanju. Nakon što je dva puta popravljala svoj hrvatski rekord (u kvalifikacijama 25,64, u polufinalu 25,28) Jana je u finalu plivala u vremenu 25,35, što je samo sedam stotinki slabije od njenog rekorda. Bolja od nje bila je samo tri godine starija Ruskinja Daria Tatarinova koja je postala prvakinja Europe na 50 slobodno s rezultatom 24,87, dok je trećeplasirana Britanka Eva Okaro plivala u vremenu 25,45. Nema riječi kojima bi se mogla opisati veličina i značaj ovog rezultata, pogotovo zato što je Jani tek četrnaest godina, a već je sada postigla jako puno, no ono pravo tek dolazi.

-Dogovorili smo se da u finalu pliva svoju utrku, točno onako kako je plivala u kvalifikacijama. Znao sam da će to biti dovoljno za medalju. Posebno sam joj naglasio da se ne obazire na suparnice. Jana je savršeno odradila naš dogovor. Presretan sam zbog njega. Za ovakve se trenutke živi – riječi su Ivice Androića – Đonija, kojem pripadaju velike zasluge za ovaj uspjeh.

Noć uoči finala probdjela zbog crijevne viroze

A noć uoči finala na 50 slobodno odvijala se prava mala drama. Jana je zajedno s desetero kolega i kolegica iz reprezentacije dobila crijevnu viroze i imala je velike probavne smetnje. Probdjela je cijelu noć sa subote na nedjelju. Srećom u jutarnjim se satima sve to smirilo, odspavala je do 13 sati i nakon svega toga savršeno odradila utrku. To samo govori kakvu fizičku i mentalnu snagu posjeduje ova djevojka. Takav mentalni sklop imaju samu velike šampionke i veliki šampioni.

Odlično otvorila prvenstvo 12. mjestom na 100 slobodno

Da je spremna na velike stvari Jana ja najavila na otvaranju u disciplini 100 slobodno. Tu je u kvalifikacijama postavila novi hrvatski rekord u vremenu 56,16 i gotovo za sekundu skinula svoj dotadašnji najbolji rezultat (57,11). Isti je rezultat ponovila i u polufinalu (56,16) što joj je bilo dovoljno za 12. mjesto. Veliki je to uspjeh s obzirom da je prije dolaska na EP u Rim imala 31. europsko vrijeme u ovoj disciplini. Za finale je trebalo plivati 55,79, što je 37 stotinki ispod njenog najboljeg vremena.

„Crni petak“

Iako je srebro na 50 slobodno zaliječilo sve rane, ostat će velika žal za nenastupanjem u disciplini 50 leptir. Janu tu disciplinu nije plivala jer je morala u jednodnevnu samoizolaciju iz razloga što je jedan kolega iz reprezentacije imao pozitivan test na covid-19. Nisu pomogla ni dva Janina negativna testa taj dan. Vodstvo reprezentacije molilo je da u subotu ujutro sama odradi kvalifikacije, no vodstvo LEN-a, krovne plivačke organizacije bilo je nemilosrdno. Ne možemo se oteti dojmu da je Jani na ovaj način oteta još jedna medalja, jer je u Rim došla s trećeplasiranim rezultatom na 50 leptir i bila glavni kandidat za medalju.

Šteta, no i ovako je napravila rezultat za pamćenje.
Nastupila je Jana i na 100 leptir gdje je bila 18. nakon kvalifikacija s vremenom 1:01,50 i izborila polufinale, no u dogovoru s trenerom odustala je od polufinala u toj disciplini koja se plivala samo 20 minuta prije 50 slobodno. Taj se potez na kraju pokazao dobitnim. Jana je ušla u povijest.

Odličan Vili Sivec

Nekako u sjeni nastupa Jane Pavalić ostao je vrijedan i kvalitetan plivač Olimpa, Vili Sivec, no on je vrhunski odradio svoj posao. Počeo je nastupom na 50 leptir gdje je plivao 25,29 što je dvije stotinke bolje od njegovog najboljeg vremena, a bilo mu je dostatno za 37. mjesto. Na 100 leptir plivao je svoje najbolje osobno vrijeme (55,11) i osvojio 26. mjesto, baš kao i na 200 leptir gdje je plivao u vremenu 2:03,51 i osvojio 18. mjesto. Polufinale mu je promaknulo za jednu, jedinu stotinku, no Vili nikako nije razočarao, dapače pokazao je da je pravom u hrvatskoj i europskoj plivačkoj eliti.

- Prezadovoljan sam i s Vilijevim nastupom. On je zbog covida propustio dva tjedna treninga, a kako je maturant i iz tog je razloga morao propustiti poneki trening. „Skinuo“ je svoja najbolja vremena i odradio vrhunski posao. Prezadovoljan sam i njegovim učinkom– riječi su Ivice Androića.

Jana i zagorski plivači trebaju 50 metarski bazeni

Ova priča još više dobiva na snazi ako se zna da Jana i njene kolege iz Olimpa treniraju na 25-metarskom bazenu Termi Tuhelj. Želimo li Janu zadržati u Hrvatskom zagorju, nužno će biti napraviti 50 metarski bazen. Prof. Ivica Androić pokazao je da zna stvoriti vrhunske plivače. Prije Jane pamtimo velike uspjeha Mihaela Vukića koji je bio dvostruki europski juniorski prvak na 50 leptir, europski viceprvak na 50 slobodno i svjetski viceprvak na 50 leptir.

Bilo je to još puno kvalitetnih plivača koji su radili sjajne rezultate, a nekoliko njih je zahvaljujući plivanju steklo američke diplome. Očito da je ovo podneblje pogodno za razvoj vrhunskih plivača i očito je da ih prof. Ivica Androić zna stvoriti. Jana i ostali zagorski plivači zaslužuju 50-metarski bazen. Nije to jeftina investicija, ali ne treba u svemu tražiti profit. Bavljenje plivanjem izuzetno je zdravo i stvara zdrave ljude, a od toga većeg benefita nema.

I na kraju BRAVO JANA, BRAVO ĐONI, BRAVO VILI učinili ste nas ponosnima, sada je vrijeme da vam Hrvatsko zagorje vrati za sav taj ponos koji nam godinama dajete.

Jučer kasno Jana, Vili i trener Androić, vratili su se iz Rima, a danas im PK Olimp priprema svečani doček  u Tuheljskim Toplicama u 18 sati.

Rezultati Jane Pavalić na EP u Rimu
100 slobodno 12. mjesto; kvalifikacije - 56,16; polufinale - 56,16
50 slobodno: 2. mjesto; kvalifikacije -25,64; polufinale: 25,28; finale - 25,35
100 leptir: 18. mjesto - 1:01,50 (odjavljen nastup u polufinalu)

Rezultati Vilija Siveca na EP u Rimu
50 leptir: 37. mjesto – 25,29
100 leptir: 26. mjesto – 55,11
200 leptir: 18. mjesto – 2:03,51

Još članaka iz "Sport"

Facebook