Prethodni članak
Sljedeći članak

Ni nakon ozljede, Srele ne odustaje: 'Spremam se oboriti dva državna rekorda'

Nakon što je zbog neoperabilne, nevjerojatno teške ozljede ramena postao dvadesetpostotni invalid, Srele je prekinuo svoju bogatu i uspješnu natjecateljsku karijeru, te se posvetio trenerskoj karijeri, budući je diplomirani powerlifting trener. No, srce mu ne da mira pa se, kako nam je ekskluzivno otkrio, sprema za veliki, privremeni povratak u natjecateljske vode


Nakon što je u rujnu 2020. godine, na Prvenstvu Hrvatske u bench pressu koje se održavalo u Zadru, doživio tešku ozljedu ramena, legendarni zagorski dizač utega, Srećko Martinić Srele, bio je prisiljen prekinuti natjecateljsku karijeru. Naime, Srele je na tom kobnom PH očekivao da će podići 201 kilogram, za što je bio izrazito spreman i pripremljen, međutim, rame tada 48-gdišnjeg Srećka nije izdržalo. Pri pokušaju dizanja 192,5 kg, dvoranom je odjeknuo zvuk sličan zvuku pucanju dasaka. Rame mu je iskočilo iz svog ležišta, popucale su sve četiri tetive ramena, a superspinatus tetiva se totalno rasprsnula. – Odmah su mi na hitoj u Zadru sanirali rame, vratili ga u ležište, no magnetska rezonanca u Sv. Katarini je pokazala katastrofalnu povredu. S tim nalazom sam išao kod osam vrhunskih primariusa i docenta po cijeloj Hrvatskoj, zadnji je bio profesor Čičak u Akromionu, koji je specijalist za rame. Uglavnom, svi su mi rekli, kao i na kraju prof. Čičak, da se moram pomirit s time, da nemaju što tu raditi jer nema niti deset posto šanse za uspješan operativni zahvat. Jer ta tetiva ne da je pukla, nego se rasprsnula i podvukla pod glem i labrum, a nema alternative da se to pokrpa – priča nam Srele.

Srce nad razumom

Kako je rekao, radi tog ramena dobio je i dvadeset postotni trajni invaliditet, a liječnici su mu savjetovali strogo mirovanje, uz eventualnu rekreaciju s vrlo malim kilažama. – Rekli su mi ako se nastavim dalje natjecateljski i profesionalno baviti powerliftingom, da sljedećom povredom riskiram umjetno rame i doživotni teški invaliditet – prepričava nam Srele koji se nakon toga šest mjeseci rehabilitirao fizikalnim terapijama u Krapinskim Toplicama, na čemu je, kaže, posebno zahvalan dr. Simonu i dr. Rukavini, koji su mu puno pomogli svojom brigom i savjetima. Danas, godinu dana kasnije, Srele kaže kako je mišićna struktura oko njegovog ramena vrlo jaka i uspjeva držati rame na mjestu, no ipak je svjestan da puno riskira svakim treningom, obzirom na 'nepopravljivo' stanje u kojem mu se rame nalazi. Ipak, priznaje, srce mu ne da mira, unatoč bolovima zbog kojih ponekad mora piti i tablete protiv bolova. – Jednostavno, powerlifting i bench press su moj život. Ja to volim, to me ispunjava i nalazim se u tome. Zato sam nastavio vježbati i trenirati pod tabletama protiv bolova – otvoren je Srele.

Novi izazov

Zbog svega toga, kao i zbog ozljeda iz mladosti zbog kojih je prošao tri operacije koljena te zaradio prolaps diskusa, Srele se ne namjerava više natjecateljski baviti bench pressom, no ipak, jedna stvar mu, kaže, ne da mira. – Sad ću za jedno godinu dana navršiti pedeset godina. U kategoriji od 40 do 50 godina držim dva državna rekorda, 198 i 200 kg, a imam i 202,5 kg sa Svjetskog prvenstva. E sad, u kategoriji Master 2, gdje su natjecatelji od 50 do 60 godina, u težinskoj kategoriji do 120 kg, već nekih jedanaest godina stoji državni rekord od 160 kg, što je meni smiješno. I ja sam odlučio da taj rekord, čim navršim 50 godina, ne samo dignem na 161 kg, nego da ga postavim na barem 175 ili 180 kg. Tako da ću se samo za tu prigodu vratiti u natjecateljske vode, ali samo privremeno, samo za dva natjecanja, da srušim taj stari rekord i postavim jedan novi. Naime, želim postaviti rekord i u težinskoj kategoriji preko 120 kg, jer to su moje kategorije, minus 120 kg i plus 120 kg – najavio je višestruki državni prvak i viceprvak svijeta, Srećko Martinić, ponovno napominjući kako se nakon toga dalje neće natjecati.

Odličan trener

No, ipak, napominje kako će i dalje nastaviti powerlifting karijeru, ali kao trener. Srele, naime, osim što pomaže u treninzima brojnim hrvatskim sportašima iz drugih sportova, ponajviše borilačkih, od 2012. godine vodi i svoj poznati powerlifting klub Srele brutal team, a jedan je i od osnivača Hrvatskog powerlifting saveza, koji je osnovan iste godine i u čijem je nadzornom odboru. Srele napominje kako članovi njegovog Srele brutal teama, koji također postižu vrhunske rezultate, od kad postoji klub nikad nisu imali ni jednu jedinu ozljedu. – Nažalost, ja sam od mladosti morao učiti i trenirati sam, pa sam neke stvari u početku radio pogrešno, zbog čega su se zaredale sve te ozljede. Sad kad imam veliko iskustvo, ali i trenersku diplomu, dakako da itekako vodim brigu da svi one koje ja treniram rade profesionalno, prema svim pravilima i pod mojim stručnim nadzorom. Zato nikad nitko od njih nije imao ni jednu jedinu ozljedu. Ja, nažalost, nisam imao takve profesionalne uvjete kad sam počinjao i zato mi je drago što sada svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći drugima da vježbaju i treniraju na kvalitetan i siguran način. Iako je za ovaj zainteresirano sve više mladih, mnogi s vremenom odustaju i okreću se body buildingu i fitnessu, jer ovo je izrazito težak i naporan sport – rekao nam je Srele, koji je u svojoj bogatoj i uspješnoj natjecateljskoj karijeri sakupio impresivnih 58 zlatnih i 4 srebrne medalje. Spomenimo na kraju da je osim medalja, zbog svog osebujnog stila, Srele skupio i uistinu velik broj pratitelja na svom Instagram profilu srecko_srelebrutalteam, te je i preko nas pozvao sve one koji se žele okušati u powerliftingu, da mu se jave upravo putem te društvene mreže.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook