Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon (ne)prospavane noći! Kako sve vatreni ipak mogu do Eura? Jeste li znali za ''plan B''?


Hrvatska nogometna reprezentacija jako je otežala plasman na Europsko prvenstvo. Porazi od Turske i Walesa doveli su našu reprezentaciju u nezavidnu situaciju. Turska je na vrhu skupine sa 16 bodova, Wales i Hrvatska imaju po 10.

Do kraja kvalifikacija Turska će odigrati još jednu utakmicu, na gostovanju u Walesu. Problem za nas je što je Turska i teoretski osigurala plasman, no s druge strane sigurno će željeti pobjedom završiti kvalifikacije.

Hrvatska može do drugog mjesta u slučaju obje pobjede u zadnja dva nastupa, protiv Latvije i Armenije i uz uvjet da Wales ne dobije obje utakmice, a prije Turske gostovat će u Armeniji.

Hrvatsku do kraja kvalifikacija čeka gostovanje u Latviji 18. studenog i tri dana kasnije domaći susret s Armenijom.

Put na Europsko prvenstvo izborit će prve dvije reprezentacije, ali Hrvatska može na Euro i kao treća. To dugujemo odličnom nastupu u Ligi nacija u kojoj smo došli do finala. Tri mjesta na Europskom prvenstvu pripast će pobjednicima dodatnih kvalifikacija, a Hrvatska već sada ima osigurano mjesto u njima.

U svakom od prva tri razreda Lige nacija (ima ih ukupno četiri, a Hrvatska se nalazi prvom) četiri najbolje reprezentacije koje ne osiguraju plasman preko kvalifikacija igrat će dodatan turnir. Pobjednik svakog od tih turnira otići će na Europsko prvenstvo.

Najbolje plasirana reprezentacija iz Lige nacija igrat će u polufinalu protiv četvrte najbolje, dok će drugi polufinalni par činiti druga i treća najbolja reprezentacija Lige nacija. Polufinala se igraju na dvije utakmice, dok će se finale igrati na jednu utakmicu.

Što se tiče dodatnih kvalifikacija, u slučaju da Hrvatska ne bude prva ili druga u skupini D, njen put do Eura u ovom trenutku započeo bi utakmicom protiv Estonije. U drugom polufinalu Poljska bi išla ili na Ukrajinu, Finsku ili Island. Domaćinstvo finala bi bilo odlučeno ždrijebom.

Postoji i scenarij prema kojem Nizozemska zauzima treće mjesto u kvalifikacijskoj grupi B. Tu poziciju drži trenutačno, iza Francuske koja je osigurala Euro i Grčke, koja ima tri boda više, ali i utakmicu više od nje. Bude li tako, drugi polufinalni par dodatnih kvalifikacija bit će Poljska i Nizozemska i pobjednik tog ogleda ići će na pobjednika susreta između Hrvatske i Estonije.

Još članaka iz "Sport"

Facebook