Prethodni članak
Sljedeći članak

[KOŠARKAŠKI MOZART] Prije 26 godina tragično je stradao Dražen Petrović

  • Dražen Petrović

    Foto: HKS


Najbolji hrvatski košarkaš i jedan od najboljih sportaša Hrvatske svih vremena, Dražen Petrović poginuo je na današnji dan prije 25 godina. Petrović je stradao u prometnoj nesreći na autocesti nedaleko njemačkog Ingoldtadta. Košarkaški Mozart, kako su mu tepali, svoju je posljednu utakmicu odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Wroclavu 5. lipnja.

Iako se hrvatska reprezentacija iz Poljske vraća avionom, Dražen se odlučio vratiti autom u društvu djevojke Clare Szalatzy koja je i upravljala vozilom. To se pokazalo kao kobna odluka.

A o Draženovoj karijeri, talentu i upornosti ispisane su stotine i stotine sportskih stranica. Na parket dvorane na šibenskom Baldekinu prvi put je stao kad je bio star 13 godina. Prvi put je na Olimpijskim igrama nastupio 1984. godine, a tada je Jugoslavija osvojila broncu. Te iste godine odlazi u Cibonu, a nakon dvije godine igranja u redovima 'Vukova', odlazi u Real Madrid. Već prve godine Real Madrid osvaja naslov prvaka, kup Španjolske i postaje europski prvak.

Nakon igranja u španjolskom klubu, Petrović postaje NBA igrač te seli u Portland, no tamo je uglavnom bio na klupi. Nakon dvije sezone prešao je u redove New Jersey Netsa gdje se pokazao kao jednim od najboljih šutera NBA – a. Dražen je bio jedan od najzaslužnijih što je Hrvatska na Olimpijskim igrama u Barceloni osvojila srebro igravši u finalu protiv 'Dream teama'. Tragična nesreća prekinula je blistavu karijeru jednog od najvećih košarkaša svih vremena.

Valja reći da je Draženov dres Netsa s brojem tri umirovljen, a Petrović je u Zagrebu dobio svoj muzej i Dom košarke.

Još članaka iz "Sport"

Facebook