Prethodni članak
Sljedeći članak

Koronavirus uspio je zaustaviti cjelokupni sport

Odgovornost i disciplina prije svega, kažu naši sportski sugovornici


Cjelokupni sport je „na koljenima“. Iskušenje kakvo je pred njega stavio virus korona, nitko u povijesti do sada nije stavio. Vodili su se ratovi, događali su se potresi i poplave, a sport je ipak pronalazio neke svoje tokove. No virus korona uspio je zaustaviti cjelokupni sport. Poslovično tvrdoglavi Britanci najavili su da će se Premiership nastaviti, no i oni su u zadnji čas odustali. Protekli smo tjedan tek mogli na TV pogledati biatlon i skijaške skokove, no i to će se zaustaviti. Otkazan je nogometni Euro. Olimpijske igre u Tokiju zasada nisu. Japanski premijer Shnzo Abe je optimističan, poznato vam je kakav su Japanci fanatičan narod i što sve mogu, ali bojim se da će ih ova prepreka nažalost zaustaviti.

Što se tiče našeg zagorskog sporta, prema preporuci Državnog ureda za sport zaustavljeno je sve za sada do 1. travnja. Teško je vjerovati da će se do tada situacija smiriti, no nada umire posljednja. U ovom teškom trenutku za cjelokupni sport naši su sugovornici bili Tihomir Vančina, Stjepan Merkaš Krojf, Antonio Črnjević, Drago Bartolić i Luka Vrančić.

Tihomir Vančina: „Moramo biti odgovorni“

Zabočanin Tihomir Vančina predsjednik je Sportske zajednice KZŽ, predsjednik NK Mladost Zabok, ravnatelj Opće bolnice i bolnice hrvatskih vetarana u Zaboku, a ujedno je i član stožera Civilne zaštite, koja je u ovom trenutku najvažnije tijelo u našoj županiji.

-S obzirom na epidemiološku situaciju mislim da je odluka Središnjeg državnog ureda za sport u suradnji s nacionalnim stožerom Civilne zaštite jedino moguće i ispravno rješenje. Iskreno se nadam da će ova situacija što prije završiti. U ovom trenutku je najvažnije da ne budemo sebični i da budemo disciplinirani, te da nam je zdravlje drugih i naše zdravlje primarno. Sigurno da prekidanjem sportskih natjecanja gube svi, ali to je u ovom trenutku najmanji problem. Najvažnije je da slušamo upute središnjeg stožera Civilne zaštite, te da prije svega budemo odgovorni prema sebi, a tako ćemo biti odgovorni i prema drugima. Bez obzira na složenu situaciju ne smijemo dozvoliti da se među nas uvuče panika. Moramo biti optimistični, ali i odgovorni u isto vrijeme – misli Vančina.

Stjepan Merkaš-Krojf:“Budimo disciplinirani i držimo se preporuka“

Nogometna obitelj najbrojnija je u Hrvatskom zagorju. Na njegovom čelu je Stjepan Merkaš-Krojf.

-S pažnjom pratimo sva priopćenja Državnog ureda za sport i glavnog stožera Civilne zaštite. Važno da u ovom trenutku budemo disciplinirani i da se držimo preporuka. Nisam stručnjak za epidemiologiju, ali pratim događanja i na temelju toga moram priznati da sam skeptičan da će se ova sezona nastaviti. Moramo svi zajedno biti disciplinirani da se ova neugodna situacija što prije završi – misli Stjepan Merkaš -Krojf.

Čelni čovjek HNS-a i njegov dobar prijatelj legendarni Davor Šuker trenutno je u samoizolaciji, nakon što je 2. ožujka u Amsterdamu prisustvovao kongresu UEFA-a i izvlačenju skupina Lige nacija. Šuker je bio u društvu predsjednika Srpskog nogometnog saveza, Slaviše Kokekze, kojem je utvrđen korona virus.

-Svakodnevno se čujem s Davorom i nije mu lako. Cijelo vrijeme je u prostorijama HNS-a. Cijenim njegovu odgovornost, koja bi trebala biti primjer nogometnim, ali i svim sportskim djelatnicima – završio je Stjepan Merkaš – Krojf.

Antonio Črnjević:“Sezona puna pehova, ali ja sam najmanje bitan u ovoj priči“

Kapetan košarkaškog kluba Zabok, Antonio Črnjević, ove sezone zaista nema sreće. Prvo se oporavljao od ozljede do studenog, onda je stigla nova ozljeda leđa, a sada kada je taman ulovio formu, stigao je korona virus.

-Stvarno nemam sreće u ovoj sezoni, puna je pehova, ali ja sam najmanje bitan u ovoj priči. U potpunosti podržavam ovu odluku i pridržavam se svih uputa. Vrlo je važno da ovu situaciju shvatimo ozbiljno. Meni kao sportašu taj virus vjerojatno ne bi nanio veliku štetu, no moramo misliti na one rizične skupine i starije ljude. Osobno svaki dan posjećujem djeda i baka i nikada se ne bi oprostio da ih zarazim koronom, i ugrozim im zdravlje samo zato što sam virus dobio na utakmici ili na treningu. Poznato je da mi u Hrvatskoj često „izmišljamo toplu vodu“, ali u ovoj situaciji nema mjesta improvizaciji i samovolji. Nisam stručnjak, ali bojim se da se Premijer liga neće nastaviti. U najboljem slučaju može se dogoditi da se ne odigra treći krug, koji je prvi puta bio predviđen, no o tom potom –govori nam Antonio Črnjević.

Luka Vrančić:“Moramo se prilagoditi i biti društveno odgovorni“

Stolnoteniski trener Luka Vrančić, osim što je trener STK Zabok, trener je i ženske profesionalne lige „Dr. Časl“.

-Što se tiče STK Zabok odmah smo donijeli odluku da prekidamo s treninzima. U drugom kolektivu gdje sam trener, u ženskoj ekipi „Dr. Časl“, čak postoje neki uvjeti za treninge, jer imamo privatan prostor, ali ipak ćemo odustati od treninga. Naša je stolnoteniska federacija za sada odgodila sva natjecanja i turnire do 1. travnja, dok je svjetska organizacija taj period produžila do 1. lipnja. Nadam se da će se najkasnije do 1. lipnja situacija popraviti. Pošto su igračice „Dr. Časl“ profesionalke, dat ćemo im program održavanja kondicije, ali isključivo da ga provede na taj način da ne ugrožavaju sebe i druge. Moramo se prilagoditi ovoj situaciji i biti društveno odgovorni – zaključio je Vrančić.

Drago Bartolić:“Bitno je da smo disciplinirani“

Pred profesorom Dragom Bartolićem je dvostruki izazov. Osim što je trener seniora Zagorca, istovremeno je i profesor u Srednjoj ekonomskoj školi u Zaboku. Ove sezone po prvi je puta sjeo na treće ligašku klupu i kao trener startao s dvije pobjede, a onda je stigla korona.

-Nezahvalna situacija. Prvenstvo u punom jeku, igrači u naponu snagu, no zdravlje mojih suigrača i svih ostalih primarno je i u ovom trenutku ispred nogometa. Sve je tako neizvjesno, pratimo sve upute iz sata u sat, teško je bilo što predviđati. Poslat ću igračima program održavanja kondicije, dok se situacija ne smiri. U ovom trenutku je bitno da smo disciplinirani i da se držimo uputa nadležnih tijela. Još ne znam kako će izgledati moja on-line nastava. Tu sam u malo podređenom položaju u odnosu na svoje kolege, jer nemam elemente kontrole i ne mogu vidjeti da li moji učenici zaista vježbaju – otkriva nam Bartolić.

Ozbiljna situacija

Situacija u sportu nikada nije ozbiljnija i pitanje je kako će sve ovo odraziti u sport. No vjeru u bolje sutra bude riječi naših sugovornika, koji su složni u jednom, a to da je zdravlje svih nas u prvom redu, a isto tako da moramo biti disciplinirani i odgovorni.

Ljudi ovo nije šala. Ovu situaciju moramo shvatiti itekako ozbiljno. Ovdje nema prostora za pametovanje i vlastite interpretacije. Moramo slušati upute Nacionalnog stožera i prema njima se ponašati. Svako ostalo ponašanje izvan toga je rizično i može nanijeti štetu kako svakome od nas osobno, tako i našim bližnjima.

Iz svakog „zla“ treba izvući neke pouke, pa nadamo se da će i sport, ali i cjelokupna zajednica iz ovog izaći kao još snažniji i jači.

Veliko hvala liječnicima

I na kraju jedno veliko hvala svim liječnicima, medicinskim osoblju i cijeloj njihovoj struci. U zadnje vrijeme smo na neki način nepravedni prema njima, bez povoda ih kritiziramo, a radi svoje tvrdoglavosti često ih dovodimo u neugodne situacije, samo da bi opravdali svoje „veliko znanje“ o medicini. iskreno se nadam da će ova situacija vratiti dignitet ovoj plemenitoj struci. Poštujmo i slušajmo liječnike uvijek, a ne samo u teškim vremenima i svima će biti bolje.


.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook