Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska hrvačka elita održala seminar u Krapinskim Toplicama

U Krapinskim Toplicama održan zajednički seminar Hrvatskog hrvačkog saveza, hrvačkih trenera i hrvačkih sudaca


Već petu godinu za redom Krapinske Toplice su domaćin zajedničkog seminara Hrvatskog sudačkog saveza, Hrvatske udruge hrvačkih trenera i Hrvatske udruge hrvačkih sudaca. Ovaj dvodnevni seminar održao se u Hotelu Toplice i u sportskoj dvorani osnovne škole u Krapinskim Toplicama. Najzaslužniji što se elitne hrvatske hrvačke snage svaku godinu nalaze u Krapinskim Toplicama, svakako je jedan od najboljih hrvatskih hrvačkih sudaca, Topličanin prof. Zvonko Očić, koji trenutno obavlja funkciju dopredsjednika udruge Hrvatskih hrvačkih sudaca, a istovremeno je i predsjednik sudačke komisije u Hrvatskom hrvačkom savezu. Očić je bio i jedan od predavača na seminaru, a tema je bila primjena pravila hrvanja u razdoblju do Olimpijskih igara u Tokiu koje će se održati ove godine. Vrlo je to važna tema jer hrvatska ima četiri kandidata za najveće svjetsko sportsko natjecanje, a vrlo je važno upoznati njih i njihove trenere kakve je preporuke za kriterije i bodovanje Svjetska sudačka organizacija dala za nadolazeći period. O tome će itekako ovisiti njihov uspjeh na putu prema Tokiu.

Hrvatska danas ima četiri vrlo ozbiljna kandidata za Tokio, a to su Božo Starčević, Dominik Etlinger, Ivan Lizatović i Ivan Huklek. Pred njima je u ožujku EP u Rimu, no za njih su puno važnije kvalifikacije za O. I. koje će se u travnju održati u Budimpešti, a u svibnju u Sofiji. Samo dva prvoplasirana s ovih natjecanja stječu pravo nastupa u Tokiju. A vizu za Tokio već su izvadili najbolji hrvatski suci, Davor Petanjek i Zvonko Očić, koji će prije Tokija suditi i na EP i europskim kvalifikacijama, kao eltini svjetski suci.
Seminar je zanimljivim predavanjem otvorio Dr. Kristijan Slačanac iz Državnog ureda za sport, koji je govorio o strateškom financiranju hrvačkih klubova iz različitih izvora. Osvrt na prošlu godinu dao je i predsjednik HHS-a, Vladimir Bregović. Dovođenjem vrsnog bjeloruskog trenera, Igora Petrenke, hrvatsko hrvanje radi korak prema naprijed. Sam Peternka je zajedno s Antonom Đokom imao predavanje na temu primjena napredne tehnike na natjecanjama. Svog je trenera u Bjelorusiji pronašla i varaždinska Vindija. Njegovo je ima Boris Radakewich, a na ovom seminaru je predavao o tehnikama za mlađe uzrasne skupine. Zanimljivo predavanje na temu Tehnologija u mentalnoj pripremi treninga imala je mr. sc. Sandra Zaparić.

U ime općine Krapinske Toplice nazočne goste pozdravio je načelnik Ernest Svažić, koji u ime općine iz godine u godinu podupira ovaj event elitnih hrvatskih hrvačkih snaga, koje su u Krapinskim Toplicama pronašle svoju bazu.

Još članaka iz "Sport"

Facebook