Prethodni članak
Sljedeći članak

Fran Tomek potpisao četverogodišnji profesionalni ugovor sa zagrebačkim Dinamom

Osamnaestogodišnji Zabočanin ispunio svoj dječački san


Vjerojatno ne postoji ni jedan zagorski dječak kojemu nije san jednog dana zaigrati nogomet za prvu momčad zagrebačkog Dinama. Nažalost taj se san ispuni samo rijetkima. Najbolji hrvatski klub ne trpi prosječnost, u njemu mogu opstati samo izvanserijski igrači i izvanserijski talenti. A jedan od takvih je i osamnaestogodišnji Zabočanin Fran Tomek, koji je prošli  tjedan potpisao četverogodišnji profesionalni ugovor s Dinamom, nakon što je u proteklih sedam godina prošao razne generacije ovog kluba,  a u svakoj od njih je postao i kapetan izuzev u juniorima koje je gotovo preskočio, jer je vrlo brzo postao igrač Dinama II, koji se natječe u II. HNL. Prošlog je tjedna Fran i debitirao za Dinamo II u pobjedi protiv Bijelog brda od 3:0 ušavši u igru u 72. minuti utakmice. Ovo je tek početak jedne velike priče, koja je kao  i svaka velika priča počela pomalo slučajno. Naime Fran je kao šestogodišnjak na malom nogometnom igralištu u Jakuševcu s lakoćom driblao i po četiri-pet godina starije dječake i bez problema zabijao golove. Po cijeli je dan bio s loptom na ulici, žonglirao, kao da mu je lopta bila najbolji prijatelj. Poznati zabočki poduzetnik, Darko Tomek, odveo ga je na trening u zabočku Mladost kada je imao osam godina. Njegov tadašnji trener, Marko Deak, vrlo brzo je zaključio da je Fran preveliki potencijal za sredinu kao što je Zabok, pa ga je 2011. uputio prema prvoj ligi i Interu. I taj je klub brzo prerastao. Iskusno oko Dinamovih skauta, vrlo brzo je zaključilo da je Fran potencijal za Dinamo, pa je Fran od 2012. i postao član najboljeg hrvatskog kluba. Posljednjih osam godina Fran je ostavio veliki trag u svim dobnim kategorijama ovog kluba. Godine 2012. bio je i polaznik kampa Barcelone, gdje je neslužbeno proglašen za najboljeg polaznika iizmeđu tristo dječaka iz svih dijelova Hrvatske  i tu je zapravo stigla potvrda da ovaj dječak posjeduje izuzetni talent i da je potencijal za nogomet na najvišem nivou. Nakon osam godina provedenih u Dinamu konačno je došla i potvrda vrijednosti. Profesionalni ugovor s najboljim hrvatskim nogometnim klubom ne potpisuje se tek tako. Velika je to nagrada za njegov talent i zalaganje na treningu.

- Kao prvo zahvalio bi se Dinamu i svima koji su na bilo koji način pomogli moju karijeru, a posebno mojim roditeljima i obitelji Darka Tomeka. Ovo je ostvarenje mojih dječačkih snova. Sanjao sam ovaj trenutak, naporno sam radio i ovo je nagrada za moj rad. Sada još moram više zapeti i dokazati da sam s pravom potpisao profesionalni ugovor s Dinamom. Novi moj san sada je debi za prvu momčad mog voljenog kluba - govori nam Fran Tomek,

Jednostavno lider

Fran je jednostavno lider, a iako je rano za neke usporedbe, pogotovo s najboljim nogometašem svijeta, mnogi u njemu vide nasljednika Luke Modrića. Teško je to breme, ali vjerujte ovom momku ne smeta ni najmanje, dapače još više ga motivira. Fran je izuzetno motoričan, ima osjećaj za prostor, odlično barata loptom, a jedanko je raspoloživ na poziciji zadnjeg i prednjeg veznog igrača. Osim što je bio kapetan u svim dobnim kategorijama Dinama, bio je kapetan i u svim dobnim kategorijama reprezentacije Hrvatske, izuzev u U-19 koje je tek nedavno član, ali ne sumnjamo da će se i tu s vremenom prometnuti u lidera. O njegovim kvalitetama najbolje govori i činjenica da je odigrao tek jednu juniorsku sezonu i da je odmah priključen drugoj momčadi. Takvu privilegiju imaju samo najbolji.

Tjedan iz snova nastavlja se u Nyonu

A najljepših tjedan dana u životu Frana Tomeka nastavit će se ovog tjednu u Nyonu gdje se igra završnica juniorske lige prvaka. Uz Dinamo će još igrati Midtylland, Ajax, Benfica, Salzburg, Lyon, te pobjednici dvoboja Inter-Rennes i Juventus - Real Madrid. Sve birana imena. Dinamo će svoj četvrtfinalni ogled protiv Benfice odigrati u utorak u 18 sati.

- Drago mi je što će momčad voditi istinska legenda Dinama, Goce Sedloski, koji mi je dao pravu priliku i u drugoj momčadi  i s kojim se odlično razumijem. Bit će tu dosta starijih igrača koji su već jednom nogom u prvoj momčadi, ali nadam se našem dobrom rezultatu i ponekoj minuti. Puno više očekujem od iduće sezone u omladinskoj ligi prvaka u kojoj očekujem ozbiljnu minutažu i da budem jedan od nosioca igre - otkriva nam Fran.

 

Velika potpora roditelja i obitelji Darka Tomeka

Ovako veliki talent bio je meta brojnih sumnjivih managera, ali uspio se oduprijeti svim tim izazovima. Franovi pravni zastupnici su poznati zabočki poduzetnik Darko Tomek i njegov sin Mark, koji mu je ujedno i firmani kum. Fran im je dao potpuno povjerenje i nije pogriješio. Njegovim roditeljima, djedu, te obitelji Darka Tomeka idu velike zasluge za ovaj potpis. U prvo vrijeme su ga na treninge u Zagreb vozili otac Ivica te povremeno i djed, no nažalost njegov je otac doživio teški moždani udar, djed je preminuo,  pa je brigu za njega u potpunosti preuzela obitelj Darka Tomeka te obitelj nadarenog Jurice Jurčeca koje su mu zaista pružile sve potrebno. Fran može biti sretan da je prave zastupnike našao unutar svoje šire obitelji, Darko Tomek i njegov obitelji vrlo su korektni prema njemu, pružili su mu sve potrebno i ima sve preduvjete da se do kraja razvije u vrhunskog nogometaša.

 

Sigurni smo da je ovo tek početak jedne velike nogometne karijere. U razgovoru s Franom zaključili smo da je momak čvrsto na zemlji i da se neće uspavati na lovorikama potpisivanja ugovora s Dinamom, već da želi ostaviti dubok trag kako u najboljem hrvatskom klubu, tako i u reprezentaciji  Hrvatske.

Zapamtite ime Fran Tomek, vrlo brzo ovaj će momak biti jedna od uzdanica kako zagrebačkih modrih, tako i seniorske reprezentacije Hrvatske.

Razgovor s Franom Tomekom obavili smo neposredno prije odlaska u Nyon, gdje se održava završnica juniorske Lige prvaka. U međuvremenu je Fran debitirao u juniorskoj Ligi prvaka,

U četvrtfinalnoj utakmici protiv Benfice koju je Dinamo nažalost izgubio s 3:1. Fran je ušao u 62. minuti kada su „modri“ juniori već gubili 3:1, a igra im se poprilično raspala, pa nije imao priliku da pokaže svoje već dokazane kvalitete.

Još članaka iz "Sport"

Facebook