Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] U Katar stigla najveća navijačka zastava u povijesti svjetskih prvenstava


Najveća navijačka zastava u povijesti svjetskih prvenstava stigla je u Katar! Donijeli su je, a tko drugi nego Hrvati, javljaju 24 sata. Točno 201 metara je duga, pet metara široka, 100 kilograma teška, a šest žena šilo ju je puna tri dana. Stigla je kao poseban teret zrakoplovom iz Zagreba u Dohu, a da bi je carinici propustili iz zračne luke trebalo je ishoditi posebno odobrenje policije. Radi sigurnosti, na carini nisu ništa htjeli prepustiti slučaju pa su pregledali zastavu. Odmotali su je cijelu pa opet spakirali. Proces koji je trajao više od sat vremena.

I baš kao što su crveno bijeli kvadratići simbol hrvatske reprezentacije po kojoj nas prepoznaje nogometni svijet, tako je već pomalo prepoznatljiv simbol postala i velika zastava oko koje se na velikim natjecanjima okupljaju svi naši navijači. Ona stara, sto metara duga, koja je od 2004. godine bila na svim velikim natjecanjima, a vrhunac je doživjela 2018. u Rusiji, otišla je u povijest. Zasluženo, jer prošla je sve i svašta, pišu 24 sata.

Primjerice, trećina je ostala u Brazilu kao uspomena tamošnjim ljepoticama koje su željele suvenir, u Rusiju je stigla u tri dijela pa su je na šivaćem stroju spajali na  jednom od trgova u Nižnjem novgorodu, a mahala je njome u Sočiju čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović!   

- Novu zastavu dali smo izraditi prije dvije godine, premijeru je imala kod nas u Crikvenici, na ribarskoj fešti, a bila je i u Maksimiru na utakmici protiv Danske. Da bi uopće došla u Dohu morali smo ishoditi posebnu dozvolu i dan prije puta smo je morali donijeti na cargo terminal zagrebačke zračne luke – rekao je za 24 sata Dado Čor iz Crikvenice, alfa i omega organizacije.

- Naša ideja bila je da zastavu razvijamo i tako na jednom mjestu okupimo sve naše navijače. U prvo vrijeme nismo ni slutili da će ona u ovih dvadesetak godina postati tako prepoznatljiv simbol, rekao bih pravi zaštitni znak hrvatskih navijača koji se oko nje okupljaju. Zbog toga smo je i donijeli u Dohu, da okupimo na jednom mjestu sve naše navijače i da pokažemo zajedništvo. I da, planiramo je ovdje razvijati sedam puta, uoči svake utakmice hrvatske reprezentacije, dakle, sve do velikog finala. S tim da se ovaj put kući vraćamo s peharom – rekao je za 24 sata popularni Dado. 

Zastavu, naravno, neće moći unijeti u stadion na kojem se igra utakmica, ali će je zato razvijati na ulicama i gradskim trgovima te ispred stadiona. Kao prepoznatljivi smibol i mjesto okupljanja naših navijača. Ali i navijača ostalih reprezentacija koji se rado priključe fešti, navijanju, uz neizbježnu fotografiju s najvećom zastavom u povijesti svjetskih prvenstava, pišu 24 sata.

Još članaka iz "Sport"

Facebook