Prethodni članak
Sljedeći članak

Florian Šalec:“Ostvario se moj dječački san“

AK Zagorje Oroslavje imat će svoju posadu na WRC Croatia rallyu


Odbrojavaju se dana do najvećeg sportskog spektakla u Hrvatskoj ove godine, WRC Croatia rallya, elitnog svjetskog rally natjecanja koje se po treći puta održava u Hrvatskoj. Po običaju zadnjeg dana čekaju nas završni brzinci u kumrovečkom kraju. Hrvatsko zagorje ili točnije AK Zagorje Oroslavje imat će svoje predstavnike na ovom trećem izdanju WRC Croatia rallyu. U klasi Rally 5 nastupit će naš poznati automobilist Florian Šalec kao suvozač Igoru Tomljanoviću, Virovitičanu koji brani boje AK Zagorje Oroslavje. Oboje imaju velike uspjehe u automobilizmu. Šalec je kao suvozač bio prvak Hrvatske s Dariom Šamecom, a samostalno je ostvario i naslov prvaka države u brdskom automobilizmu. S druge strane Tomljanović je prvak Hrvatske u kružnim utrkama Divizije 5, no do sada još nema rally iskustva. Prvo pa odmah WRC.

-Do naše suradnje došlo je pomalo slučajno. Tomljanović je imao veliku želju da nastupi na WRC-u, no njegov suvozač nije mogao nastupiti zbog obaveza na poslu. Tada me nazvao i pitao da li želim biti njegov suvozač, a ja sam vrlo brzo potvrdno odgovorio. Nisam puno dvojio, nastup na WRC-u je ostvarenje mog dječačkog sna – izjavio nam je Florian Šalec.

U utorak ovaj vozački dvojac očekuje službeno popisivanje brzinaca, u četvrtak ujutro shakedown, pa popodne ceremonijalni start kod NSBH, a potom od petka nadalje zahtjevni brzinci. Tomljanović i Šalec vozit će se u Renault Cliu 1,3 turbo koji ima 180 konja i sekvencionalni mjenjač s 5 brzina. Vrijednost mu je oko 60.000 eura. Šalec iza sebe ima već jedno slično iskustvo u vidu nastupa na utrci EP u rallyu koja se održala u Poreču. Psihički i fizički WRC je naravno puno zahtjevniji. Na utrkama PH obično je 6-7 brzinaca dužine oko 10 kilometara, dok je na WRC-u 20 brzinaca dužine od 15-20 kilometara.

-Najvažnije nam je samo završiti rally. Idemo uživati i skupljati iskustva. Što se brzinaca tiče najzahtjevniji će nam biti brzinci na Žumberku i u našem Kumrovcu. Očekujem veliku potporu navijača – završio je Šalec.

Na WRC Croatia rallyu nastupit će ukupno sedam hrvatskih posada. Tomljanović i Šalec imat će broj 82, a na rallyu će nastupiti ukupno 68 posada.

Prošle godine je na WRC-u nastupio Oroslavčan Eugen Kokolić, kao suvozač Vjekoslavu Čičku, tako da je Šalec drugi Zagorac na elitnom svjetskom rally natjecanju. Imao je Šalec zajedno s Dariom Šamecom plan prošle godine  nastupiti na WRC Croatia rallyu, no to bi ih zadovoljstvo došlo oko 35.000 eura, što si jednostavno nisu mogli priuštiti. Florianu se iznenada ukazala prilika da živi svoj dječački san i nadamo se da će uspješno završiti rally sa svojim vozačem Igorom Tomljanovićem.

Još članaka iz "Sport"

Facebook