Prethodni članak
Sljedeći članak

Damir Krznar nadmudrio Josea Mourinha i vodio Dinamo do povijesne pobjede

Velika večer samozatajnog Zabočanina


Dinamo je jučer ostvario jedan od najvećih uspjeha hrvatskog klupskog nogometa i plasirao se u četvrtfinale Kupa UEFA nakon što je u uzvratnoj utakmici s 3:0 svladao Tottenham, klub koji je 2019. igrao finale Lige prvaka. Senzacionalna vijest prošla je cijeli svijet brzinom munje. Na travnjaku je kralj bio trostruki strijelac Oršić, no oči Zagorki i Zagoraca jučer su bile uprte u našeg Damira Krznara, Zabočanina koji je s klupe vodio „modre“ u najveći uspjeh klupske povijesti u jednom od najtežih trenutaka klupske povijesti kada su njegovi čelnici, braća Mamić, osuđeni na zatvorske kazne. Krznar nije ni očekivao da će priliku dobiti lako, jer se za sve u životu morao poprilično izboriti.

Imponirao je svojom vizijom, svojom smirenošću, a nećemo biti pretenciozni ako kažemo da je samozatajni Zabočanin spremio Josea Mourinha u „mali džep“. Nije se u jučerašnjoj utakmici moglo razaznati tko je debitant na mjestu prvog trenera, a tko je kao glavni trener koji je s klupe vodio stotine ovakvih utakmica. „Zagorski cug“ otpuhao je londonski „subway“.

Doduše Krznar je već samostalno vodio tri utakmice Dinama, ali ni jednu tako veliku, ni jednu tako važnu. Maestralno je postavio taktiku, Franjić je zasigurno bio veliko iznenađenje, a pravovremene i kvalitetne poteze vukao je tijekom cijele utakmice, izmjene su mu bile besprijekorne. Znanja dokazano ima, mnogi su sumnjali u njegov autoritet i hrabrost, ali jučer ih je sve razuvjerio. Nažalost izuzetno je bio nekorektan pristup nekih medija koji su već na njegovu poziciju postavljali nekog čovjeka koji ima isti prezime kao poznati slovenski proizvođač auspuha, s iznimkom da mu je na kraju meko „ć“. Nekorektno se ponio i jedan njegov bivši klupski kolega koji je izjavio da „Dinamo hitno treba novog glavnog trenera“. Krki je stoički podnio te udarce i odgovorio im je na najbolji mogući način - na travnjaku.

 

Impresivna igračka karijera

Ne, nije ovo došlo preko noći, za ovo se intenzivno spremao deset godina, a možemo reći i cijelu svoju sportsku karijeru. A sve je počelo na maloj Brezovi u Vatrogascu iz kojeg je u svijet krenuo i poznati nogometaš Darko Vukić, koji je također napravio zavidnu nogometnu karijeru u kojoj se i dva puta okrunio naslovom prvaka Meksika. Ima nešto na toj Brezovi. I u najvećem naponu igračke snage Krki je znao reći „Das (Darko Vukić) i ja smo uspjeli, ali ništa lošiji od nas nisi bili Junković, Polanščak, Jurina“. Preko Brezove stigao je do Trešnjevke i zabočke Mladosti s kojom je umalo izborio prvu ligu. Prvi profesionalni ugovor potpisao je s Varteksom gdje je proveo tri odlične sezone, a onda je stigao poziv kojeg svaki Zagorec sanja, onaj Dinama kojem je pristupio 2004. godine. U modrom dresu proveo je osam sezona i osvojio je 14 trofeja, po čemu je drugi u klupskoj povijesti. Jedan je od najboljih lijevih braniča kluba, a pamtimo ga svakako po sjajnom izdanju u pobjedi protiv Partizana koju je Dinamo dobio s 5:0. Nažalost ozljede su ga spriječile da napravi i zavidnu igračku inozemnu karijeru, njemački „bundesligaši“ stajali su u redu. Svi su ga već vidjeli među „vatrenima“ 1998. no nepredvidivi Ćiro umjesto njega pozvao je Šerića. Slijedile su teške godine pune teških ozljeda, ali Krki je stiskao zube i uvijek se vraćao.


Trenerska karijera počela u Zaprešiću

Poslije Dinama lijep je trag ostvario i u Interu iz Zaprešića, gdje je i započeo svoju trenersku karijeru kod legendarnog Ilije Lončarevića. Već iduće sezone pozvao ga je njegov „cimer“ Zoran Mamić da mu asistira u Dinamu i slijedila je jedna velika suradnja koja je Dinamo donijela puno lijepih trenutaka. Od 2017. -2019. Krznar je s Mamićem proveo u Saudijskoj Arabiji (Al Nassr), a potom Emiratima gdje su s Al Ainom krajem 2018. stigli do sjajnog uspjeha i finala Svjetskog klupskog prvenstva u kojem su poraženi od Reala Luka Modriča sa 4:1. Nakon kratkog boravka u Al Halilu vratili su se kući. Damir je preuzeo omladinski pogon, no zov klupe bio je jači. Nakon odlaska Bjelice, Mamić i Krznar ponovno su preuzeli prvu momčad. Europski put baš nije dobro počeo, jer ih je kvalifikacija za Ligu prvaka izbacio Ferencvaroš pobjedom od 2:1. No onda je slijedilo čudo. U skupini s Wolfsbergerom, Feyenoordom i CSKA-om Dinamo je završio kao prvi s omjerom od 4 pobjeda i 2 remija i samo jednim primljenim pogotkom. Novo Dinamovo proljeće u Europi prvo je začinjeno je s dvije uvjerljive pobjede protiv Krasnodara u šesnaestini finala, a onda je „šlag na tortu“ bio jučerašnje izbacivanje Tottenhama iz Europske lige i plasman među osam najboljih u ovom natjecanju.

 

Cijelo Hrvatsko zagorje disalo je zajedno s Krkijem u ovoj noći koja mu je zasigurno promijenila život. Naplatio je u ovoj noći sve pehove koji su ga pratili, pokazao je svima da uz potrebno znanje, talent i viziju posjeduje i autoritet potreban da se vodi jedna ovako moćna nogometna momčad, kao što je danas Dinamo. Jučer je Damir Krznar zasigurno postao najpoznatiji živući Zagorac. Njegova životna priča može biti vrlo poučna za mlade koji žive u našem lijepom Hrvatskom zagorju. Pokazao im je da su čuda moguća samo ako se u njih jako vjeruje, naravno uz puno zalaganja i truda. Pokazao im je da smo i mi Zagorke i Zagorci spremni za velike stvari.


Sada kada je nakon deset godina izašao iz sjene ušao u glavnu ulogu, zasigurno će ju znati odigrati do kraja. Nemojte se začuditi ako Dinamo prođe i sljedeću prepreku u Europa ligi i izbori polufinale. Uz Damira Krznara i njegove igrače zasigurno ćemo proživjeti mnoge lijepe trenutke.

U svemu tome ostao je čvrsto na zemlji, ponizan i fokusiran na nova iskušenja, a to su kvalitete velikog trenera i velikog čovjeka što Damir Krznar zasigurno i je na ponos cijelog Hrvatskog zagorja.

Još članaka iz "Sport"

Facebook