Prethodni članak
Sljedeći članak

Završetak projekta ''Okusi tradicije''

S posljednjim danom veljače je kraju priveden međuteritorijalni projekt suradnje „Okusi tradicije“ kojeg su provodili LAG-ovi s područja Zagorja, Međimurja, Posavine i Slavonije. Za provedbu projekta s područja Zagorja bila je zadužena Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, a što je sve provedeno tijekom gotovo dvije godine trajanja projekta, najbolje zna Marko Brozović, viši stručni suradnik Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla i odgovorna osoba za provedbu ovog projekta suradnje na području Zagorja.

„U okviru ovog projekta, čija je ukupna vrijednost iznosila 552.917,10 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, provedeno je uistinu dosta aktivnosti, a sve u svrhu razvoja ruralnog turizma i s njime povezanih djelatnosti, podizanja razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanja svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe. U početku provedbe nas je još uvijek ometala tada aktualna pandemija koronavirusa, zbog čega je glavnina aktivnosti provedena tijekom 2022. godine, a manji dio i u trenutnoj, 2023. godini. U okviru projekta su provedena tri studijska putovanja – na područje Slavonija i Posavine, na područje Međimurja i ovdje kod nas, u Zagorju.

Također, za učenike Srednje škole Pregrada je organiziran posjet lokalnoj farmi i OPG-u u Pregradi i Klanjcu. Naredna aktivnost bila je izrada kuharice tradicionalnih zagorskih recepata te je, uz angažman Restorana Villa Zelenjak – Ventek, fotografa Karla Mitoka i dizajnera Igora Vranješa, nastala odlična kuharica koju smo, kako je bilo predviđeno projektom, tiskali u stotinu primjeraka, a u planu nam je i sad po završetku projekta tiskati još primjeraka, ali složiti i englesku verziju kuharice. Snimljen je i promotivni video o zagorskim štruklima, u kojem je na sjajan način dočaran taj koncept „od polja do stola“ kojem smo kroz projekt težili. Uz izradu kuharice, restoran Villa Zelenjak Ventek nam je bio uključen i u održavanje kulinarske radionice za mlade i početnike, gdje je 20 mladih imalo prilike naučiti više o zagorskoj kuhinji, a potom i pripremiti tri recepta, od predjela do deserta. Odrađene su i radionice o kreiranju kratkih lanaca opskrbe i pokretanju proizvođačke organizacije, u koji nam se uključio Institut za turizam uz znanja svojih stručnjaka. Jedna od zanimljivijih aktivnosti bilo je i takozvano food bloganje s proizvodima s lokalnih farmi, zamišljeno i realizirano tako da su proizvodi naših lokalnih proizvođača dostavljeni food blogerici Kasandri Draganić, koja je potom pomoću njih pripremala jela i recepte objavila na svom food blogu Vilicom kroz Hrvatsku. Proveli smo i radionicu mobilne fotografije hrane i poljoprivrednih proizvoda, na kojoj su polaznici naučili kako bolje fotografirati svoju hranu, ali i proizvode koje plasiraju na tržište kao lokalni proizvođači. Posljednja provedena aktivnost bila je nadogradnja interaktivne karte na našoj web stranici Spajalica.info, koja je nastala još 2020. godine kao odgovor na pandemiju s ciljem lakšeg povezivanja poljoprivrednih proizvođača i stanovništva s područja LAG-a Zagorje-Sutla. Sve u svemu, iako je projektu službeno došao kraj, on će itekako i dalje „živjeti“, obzirom da zahvaljujući njemu imamo sjajnu podlogu za daljnje umrežavanje, suradnju i razvoj kulinarstva i ruralnog turizma na područjima uključenima u projekt“ – zaključio je Brozović.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook