Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto smo spremni sve više trošiti na turistička putovanja?

Hrvatski građani sve više novca su spremni izdvojiti za svoja turistička putovanja, kao ispušni ventil koji im pomaže da uljepšaju svoju svakodnevicu.

Vrijeme pandemije napokon je završeno pa se možemo vratiti putovanjima, jednim od omiljenih načina kako provoditi slobodno vrijeme u Hrvatskoj.

 

Nema sumnje, zdravstvena kriza kroz koju smo prošli definitivno nije utjecala na spremnost naših sugrađana na putovanja, koji će i ovog ljeta istraživati brojne svjetske turističke destinacije, od Kariba i Južne Amerike do jugoistočne Azije i različitih europskih atrakcija, uključujući i domaće.

 

A što je najbolje, čini se da iz godine u godinu u Hrvatskoj raste spremnost na potrošnju, kad su u pitanju turistička putovanja. Pa tako iznajmljivanje luksuznih vila nije rijetkost čak ni među onima srednje platežne moći, zbog čega upravo ovakve objekte nije lako na vrijeme rezervirati, kako na Jadranu, tako i na popularnim svjetskim turističkim lokacijama.

 

No, u doba inflacije i rasta osnovnih životnih troškova, zašto smo spremni trošiti na putovanja više nego ikad prije? Nekoliko je jednostavnih razloga, zbog kojih bi strast prema turizmu mogla uzdrmati isključivo duboka gospodarska kriza, u kakvoj se zasad još nismo našli...

Bijeg od kolotečine

Nema sumnje, čak i ako smo iznimno zadovoljni našim životima itekako imamo potrebu povremeno doživjeti nešto novo, uzbudljivo i nepoznato, što je svojevrstan bijeg od kolotečine.

 

Današnji čovjek ne može si dopustiti da mu svaki dan izgleda potpuno isto kao i onaj prethodni, a godišnji odmor je idealan da se tome stane na kraj. Putovanja su odličan lijek za stres, pogotovo ako je uzrokovan monotonijom i dosadom, čak i ako dolazak do destinacije traži od vas donošenje mnogo odluka i borbu s tijesnim vremenskim rokovima.

 

Odlazak na blisku ili daleku turističku destinaciju od nas također iziskuje prijeko potrebnu umnu aktivnost, jer ako iskušavate nešto novo ne možete koristiti autopilot program koji je možda već preuzeo vašu svakodnevicu.

 

I naravno, cijelo to iskustvo je vrlo uzbudljivo, a upravo to je osjećaj koji vam je potreban barem nekoliko puta godišnje i zato je većina spremna izdvojiti mnogo, kako bi doživjela nešto čega će se još dugo sjećati...

Nova poznanstva i bajkovite priče

Ono što čini putovanja posebno atraktivnima je to da nikad ne znate što će se na njima dogoditi. Neizvjesnost koju putnici osjećaju prije samog polaska vrlo je ugodna pa zato mnogi ne mogu ni oka sklopiti, noć uoči početka turističke avanture.

 

Nema sumnje, nova poznanstva spadaju među najljepše stvari kojima vas nagrade putovanja, što može biti posebno ispunjavajuće na egzotičnim destinacijama, kada se uz nove prijatelje susrećete i s nekom sasvim novom kulturom i običajima.

 

A što je još bolje, svaki put kad se otisnemo u nepoznati svijet praktički krećemo od nule i imamo luksuz postati sasvim druga osoba. Barem na nekoliko dana pobjeći ćete od toga kako vas definira vaša okolina, a i iskusiti sasvim drukčiji odnos prema vama, kakav ide uz boravak u vama nepoznatoj društvenoj zajednici.

 

Baš ta kombinacija bijega od vlastite kolotečine i mogućnosti ostvarivanja u vlastitom gradu nezamislivih iskustava čini putovanja toliko privlačnima da smo spremni u njih uložiti veći dio onog što smo preko godine uštedjeli.

 

Mnogima su danas ovakve avanture prioritet čak i u odnosu na rješavanje stambenog pitanja, što jasno pokazuje da privlačnost putovanja ne može ugroziti ni inflacija ni rast cijena hrane, već isključivo sveobuhvatna svjetska kriza...

 

 

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook