Prethodni članak
Sljedeći članak

Za trenutke vrijedne pamćenja, izaberite nakit Zlatarne Vrančić

Zlatarna Vrančić iz Zaboka započela je s radom 1990. godine. Začetnici obrta bili su supružnici Vrančić, gospođa Gordana i gospodin Boris. Te davne 1990. godine, gospođa i gospodin Vrančić sigurno nisu ni sanjali da tada osnivaju obrt kojim će se nastaviti baviti njihov sin i unuk.

Gospođa Gordana i gospodin Boris utemeljili su i vodili zlatarne Vrančić na dvije adrese u Zaboku na kojima i danas posluju, Matije Gupca 33, gdje se nalazi i suvremeno opremljena radionica, te Matije Gupca 67 na kojoj se nalazi trgovina. Osim po obrtu koji su vodili do 2015. godine, u Zaboku ih se mještani rado sjećaju po proslavama koje su predvodili i organizirali u vrijeme Fašnika, kao i mnogobrojnim    priredbama i proslavama kojih su bili neizostavan dio. Nakon 2015. godine poslovnice zlatarne Vrančić preuzima sin Hrvoj koji je diplomu  majstora zlatarstva položio u Zagrebu 2001. godine.

Izvrsnost rada zlatarske radionice Vrančić prepoznale su i Hrvatska gospodarska komora kao i Hrvatska obrtnička komora te 2010. godine zlatarskoj radionici Vrančić dodjeljuju status obrta s tradicijom i iznimno cijenjenu etiketu "Izvorno hrvatsko". Posebno su ponosni na linije "Nakit s otoka Paga" i "Licitar" u srebru i zlatu.

U radionici u kojoj se još uvijek ručno izrađuje velik dio nakita, a koja je opremljena i suvremenim strojevima uz pomoć potpore Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Tu je isto tako prisutna potpora Krapinsko-zagorske županije uz inicijativu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. U radionici se ostvaruju zamisli klijenata, ali i čuvaju uspomene obnovom i popravcima dragih komada nakita koje im klijenti povjeravaju. U zlatarnama Vrančić nudi se i otkup zlata.

Ono što Zlatarnu Vrančić izdvaja od većine su vrijedne ruke majstora koji mogu popraviti, ali i prema narudžbi i zamisli klijenata izraditi nakit koji će biti unikatan i obilježiti posebne trenutke u životu. Velikim izborom nakita koje nude u svojoj ponudi sretni su što mogu biti dio života i uspomena njihovih sugrađana te su  iznimno ponosni što ih odabiru, da budu dio najvažnijih životnih trenutaka kao što su rođenje djeteta, krstitke, pričesti i krizme. Posebno mogu istaknuti veliki izbor vjenčanog prstenja, kao i mogućnost izrade vjenčanog prstenja prema narudžbi mladenaca.

Od 2023. godine Hrvojev sin Pavo postao je pojačanje u zlatarskoj radionici Vrančić. Pavo je upisao prvi razred srednje Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu te postao šegrt u radionici koju su osnovali njegovi djed i baka, a s obrtom nastavio je i tata. Treća generacija obitelji Vrančić nastavit će ovaj obrt s tradicijom, uz zahvalu svim sugrađanima koji ih u toj namjeri podupiru!

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook