Prethodni članak
Sljedeći članak

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI U PRELOGU

Dobrodošli u Prelog, u subotu i nedjelju, 29. i 30. rujna

Festival "Varaždinske barokne večeri" organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin.

Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu dovodeći i izvodeći poznate europske autore, glazbenike i ansamble, razvijale su svijest o očuvanju baštine baroka te poticanju i istraživanju barokne glazbene i opće kulturne baštine. Svake su godine sve više bivale mjestom susreta istraživača, muzikologa, glazbenika, izvođača i priređivača djela, graditelja autentičnih instrumenata, učenika i učitelja glazbe iz cijelog svijeta. Festival osnažuje svake godine druga zemlja partner predstavljajući svoje glazbenike i glazbu. Grad Prelog je jedan od članova Festivala Varaždinskih baroknih večeri, a izvedbe se održavaju u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, jednoj od najljepših hrvatskih baroknih crkava.

Crkva sv. Jakoba u Prelogu gradila se od 1758. godine do 1761. godine u baroknom stilu, a svod crkve s kupolicama nad dvoranom crkvene lađe je prvi takve vrste u hrvatskoj crkvenoj arhitekturi. Trodijelni oltar u svetištu crkve s likovima sv. Jakoba, sv. Josipa i sv. Ivana Nepomuka te oltarni retabl su remek-djela Josipa Hermana i Vida Koenigera, baroknih umjetnika iz Graza. Unutrašnjost crkve je 1813. godine oslikao talijanski slikar Aloysius Belli, a oltarne pale za pokrajne oltare 1869. godine Giacomo Brollo iz Italije. Crkva je temeljito obnovljena u razdoblju od 1987. godine do 2008. godine.

Grad Prelog, u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike, a dosadašnji su bili Slovačka, Izrael, Češka, Njemačka, Poljska, Austrija, Rusija, Italija, Francuska, Španjolska i Mađarska.

Ove godine zemlja partner je Japan, a u Prelogu će 30. rujna, u crkvi sv. Jakoba u 19,00 sati nastupiti SHIZUKO NOIRI, lutnja.

Glazbenica je rođena u Kyotu, Japan. Tijekom svog obrazovanja se specijalizirala za lutnju te za renesansnu i baroknu glazbu. Solističku diplomu dobiva 1991. godine. Osnovala je ansambl pod nazivom „Les Plaasirs du Parnasse“. Često nastupa s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima širom svijeta.

Od ove godine pokrenut je projekt Total barok, turistički projekt, koji ima za cilj približiti festival i duh festivala širim masama, izaći na ulice i trgove gradskih jezgri. Svirati će se klasična glazba na rock instrumentima, kombinacije popularnih klasičnih komada sa obradama rocka.

„Rock on Barock duo“

Vid Novak Kralj (klavir, čembalo, orgulje)

Hrvoje Šenjug (klasična i električna gitara)

29. rujna (subota)

Gradska tržnica u Prelogu, u 20.00 sati.

Više informacija:

TZ GRADA PRELOGA

Glavna 33, 40 323 Prelog

T: 040 638 694

E: [email protected], www.tz-prelog.hr

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program